334
Το μπάλωμα καρδιάς, που αποτελείται από βλαστοκύτταρα του ίδιου του ασθενή, στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ενός λαγού | Prof Sian Harding, Imperial College London

Θεράπευσαν με παλλόμενο μπάλωμα… ραγισμένες καρδιές

Protagon Team Protagon Team 10 Ιουνίου 2019, 10:49
Το μπάλωμα καρδιάς, που αποτελείται από βλαστοκύτταρα του ίδιου του ασθενή, στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ενός λαγού
|Prof Sian Harding, Imperial College London

Θεράπευσαν με παλλόμενο μπάλωμα… ραγισμένες καρδιές

Protagon Team Protagon Team 10 Ιουνίου 2019, 10:49

Η φράση «μου ράγισες την καρδιά» δεν είναι μόνο παροιμία. Είναι και ρεαλιστική. Η καρδιά όντως ραγίζει μετά από έμφραγμα και το «μπάλωμά» της αν και απαραίτητο, είναι ανέφικτο. Από τη στιγμή, δηλαδή, που θα υποστούν βλάβη οι μυϊκοί ιστοί, μένουν για πάντα έτσι, καθιστώντας πιο εύθραυστο το όργανο του σώματος που δεν σταματά ούτε δευτερόλεπτο να λειτουργεί. Και φυσικά δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στον ασθενή.

Το πρόβλημα εκατομμυρίων ανθρώπων στον κόσμο έρχονται τώρα να επιλύσουν ειδικοί, οι οποίοι κατασκεύασαν σε εργαστήριο ειδικό μπάλωμα καρδιάς. Οχι από κάποιο ελαστικό υλικό, αλλά από τα κύτταρα του ίδιου του ασθενή.

Σύμφωνα με όσα παρουσίασαν ειδικοί από το Imperial College του Λονδίνου, στο πλαίσιο του συνεδρίου της Βρετανικής Εταιρείας Καρδειαγγειακών Παθήσεων, το μπάλωμα έχει διαστάσεις 3 επί 2 εκατοστά και έχει αναπτυχθεί στο εργαστήριο με τέτοιο τρόπο, ώστε όταν τα κύτταρά του αναπτυχθούν κανονικά, να αρχίσει να πάλλεται. Ακριβώς όπως πάλλεται η καρδιά.

Το βασικό συστατικό του είναι τα βλαστοκύτταρα και οι πρώτες δοκιμές που έγιναν σε λαγούς ήταν επιτυχημένες.

Το έμφραγμα προκαλείται όταν ένα θρόμβος μπλοκάρει την αρτηρία που αντλεί αίμα από την καρδιά, στερώντας της με αυτόν τον τρόπο το οξυγόνο και τα θρεπτικά συστατικά. Η διαδικασία αυτή μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα στην ισχύ άντλησης της καρδιάς, και να ακολουθήσει σοβαρή καρδιακή ανεπάρκεια.

«Ευελπιστούμε σε μερικά χρόνια οι γιατροί να έχουν στη διάθεσή τους μπαλώματα για τις καρδιές των ασθενών και τα τοποθετούν τόσο συχνά, που να γίνουν ρουτίνα. Να είναι τόσο απλή η διαδικασία, που μαζί με τα φάρμακα, ο γιατρός να σου συνταγογραφεί και ένα τραυμαπλάστ για την καρδιά», λέει στο BBC ο ερευνητής Ρίτσαρντ Τζέιμπουρ.

Η καρδιακή ανεπάρκεια είναι μία κατάσταση εξαντλητική, που αλλάζει δραματικά τη ζωή και δεν έχει θεραπεία. Μετατρέπει την κάθε δραστηριότητα σε κάτι εξαιρετικά δύσκολο. «Αν καταφέρουμε να μπαλώσουμε τις καρδιές και να τις βοηθήσουμε να θεραπευτούν, μπορούμε να αλλάξουμε τη ζωή αυτών των ανθρώπων», διευκρίνισε ο Μετίν Αβκιράν, από τη Βρετανική Καρδιολογική Εταιρεία.

 

 

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...