307
Τη φωτογραφία τράβηξε το όργανο ΕΧΙ του διαστημικού σκάφους | twitter

Η εντυπωσιακή πρώτη φωτογραφία του αραβικού σκάφους Hope από τον Aρη

Protagon Team Protagon Team 16 Φεβρουαρίου 2021, 15:46
Τη φωτογραφία τράβηξε το όργανο ΕΧΙ του διαστημικού σκάφους
|twitter

Η εντυπωσιακή πρώτη φωτογραφία του αραβικού σκάφους Hope από τον Aρη

Protagon Team Protagon Team 16 Φεβρουαρίου 2021, 15:46

Το διαστημικό σκάφος Hope των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων έστειλε την πρώτη υψηλής ανάλυσης φωτογραφία που τράβηξε από τον Άρη, λίγες ημέρες αφότου μπήκε σε τροχιά γύρω από τον Κόκκινο Πλανήτη.

Η εικόνα δείχνει τρία ανενεργά ηφαίστεια σε μια σειρά, καθώς και το ανενεργό ηφαίστειο Όλυμπος, το μεγαλύτερο ηφαίστειο στο Ηλιακό Σύστημα. Θα ακολουθήσουν ανάλογες φωτογραφίες.

Η φωτογραφία τραβήχτηκε την Τετάρτη, μία ημέρα αφότου μπήκε επιτυχώς σε τροχιά το σκάφος που στα αραβικά αποκαλείται «Αμάλ». Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έγιναν έτσι η πρώτη αραβική χώρα που πραγματοποιεί ένα τέτοιο επίτευγμα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Independent, η παραπάνω φωτογραφία τραβήχτηκε από απόσταση 25.000 χιλιομέτρων από τον Αρη.

«Η μετάδοση της πρώτης εικόνας του Hope Probe για τον Άρη είναι μια καθοριστική στιγμή στην ιστορία μας και σηματοδοτεί πως τα ΗΑΕ θα ενταχθούν στα προηγμένα έθνη που εμπλέκονται στην εξερεύνηση του Διαστήματος» δήλωσε ο ισχυρός άνδρας των ΗΑΕ, Σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Ζαΐντ Αλ Ναχιάν, παράλληλα με την εικόνα που ανέβασε στο Twitter.

«Ελπίζουμε ότι αυτή η αποστολή θα οδηγήσει σε νέες ανακαλύψεις σχετικά με τον Άρη που θα ωφελήσουν την ανθρωπότητα» πρόσθεσε.

Το διαστημικό σκάφος θα κάνει μετεωρολογικές μετρήσεις στον Κόκκινο Πλανήτη. Όμως αποτελεί κυρίως ένα πρώτο βήμα προς έναν πολύ πιο φιλόδοξο στόχο: την εγκατάσταση μιας αποικίας ανθρώπων στον Άρη μέσα στα επόμενα 100 χρόνια.

Σε αντίθεση με το κινεζικό σκάφος Tianwen-1 και το αμερικανικό Mars 2020, το Hope δεν θα κατέβει στην επιφάνεια του πλανήτη. Θα αρχίσει να μεταδίδει τις πληροφορίες που θα συλλέξει τον επόμενο Σεπτέμβριο και στα δεδομένα αυτά θα έχουν πρόσβαση όλοι οι επιστήμονες του Κόσμου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News