689
Τα ψηφιακά νέφη που εκατοντάδες εκ. χρήστες τοποθετούν προσωπικά τους δεδομένα αποτελούν τον νέο στόχο των χάκερ | Shutterstock

Συμμορία χάκερ κρατάει ομήρους τα «σύννεφα» της Apple

Protagon Team Protagon Team 28 Μαρτίου 2017, 12:38
Τα ψηφιακά νέφη που εκατοντάδες εκ. χρήστες τοποθετούν προσωπικά τους δεδομένα αποτελούν τον νέο στόχο των χάκερ
|Shutterstock

Συμμορία χάκερ κρατάει ομήρους τα «σύννεφα» της Apple

Protagon Team Protagon Team 28 Μαρτίου 2017, 12:38

Από την στιγμή που οτιδήποτε κάνει ο σύγχρονος άνθρωπος περνά μέσα από υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές είναι δεδομένο ότι ο όγκος των δεδομένων και των αρχείων που πρέπει ή θέλει να έχει άμεσα διαθέσιμα κάποιος μεγαλώνει καθημερινά. Η βιομηχανία της τεχνολογίας για να διευκολύνει τους χρήστες ώστε να μην κουβαλούν μαζί τους φορητές συσκευές αποθήκευσης (usb, σκληρούς δίσκους κ.α) δημιούργησε μια ψηφιακή δομή την οποία ονόμασε «σύννεφο» (cloud).

Τα σύννεφα αυτά δεν είναι τίποτε άλλο από χώρους αποθήκευσης μέσα στον κυβερνοχώρο όπου κάποιος χρήστης τοποθετεί οτιδήποτε θέλει να έχει άμεση πρόσβαση οποτεδήποτε, οπουδήποτε και αν βρίσκεται και από οποιοδήποτε μέσο, κάτι ας πούμε σαν τους λογαριασμούς e-mail. Οι απλοί χρήστες τοποθετούν στα clouds προσωπικά δεδομένα (video, φωτογραφίες και άλλα σχετικά αρχεία) ενώ οι επαγγελματίες τοποθετούν εκτός των άλλων προγράμματα λογισμικού που χρησιμοποιούν στην δουλειά τους ή ευαίσθητα επαγγελματικά δεδομένα.

Τα clouds έχουν αποκτήσει και διάφορες εμπορικές εφαρμογές όπως για παράδειγμα, επιτρέπουν σε κάποιον επαγγελματία να χρησιμοποιεί ένα ακριβό λογισμικό που βρίσκεται σε ένα cloud πληρώνοντας μόνο την ώρα της χρήση του και δεν χρειάζεται να το αγοράσει. Η πιο δημοφιλής υπηρεσία cloud είναι το icloud της Apple. Το σύννεφο της Apple υπολογίζεται ότι to χρησιμοποιούν περί τα 800 εκ. χρήστες. Αν και τα ψηφιακά νέφη προστατεύονται από τα πλέον προηγμένα και ισχυρά προγράμματα ασφαλείας δεδομένων εντούτοις δεν παύουν να έχουν και αυτά κάποιες αχίλλειες πτέρνες που κάποιοι ικανοί χάκερ μπορούν να βρουν και να αξιοποιήσουν για να αποκτήσουν πρόσβαση σε αυτά.

Πριν από λίγο καιρό προκλήθηκε παγκόσμιος σάλος όταν κάποιος χάκερ κατάφερε να διεισδύσει στους λογαριασμούς iCloud πολλών διάσημων σταρ του Χόλιγουντ όπως η ηθοποιός Τζένιφερ Λόρενς και η τραγουδίστρια Ριάνα. Ο χάκερ αυτό κατάφερε να υποκλέψει γυμνές φωτογραφίες που (βλακωδώς βέβαια) είχαν τοποθετήσει οι διάφοροι σταρ εκεί και να τις δημοσιεύσει στον κυβερνοχώρο.

Η νέα απειλή

Οπως αναφέρει σε δημοσίευμα της η Daily Mail μια ομάδα χάκερ με την ονομασία «Turkish Crime Family» η οποία φαίνεται ότι εδρεύει στο Λονδίνο διεμήνυσε πριν λίγες μέρες στην Apple ότι απέκτησε πρόσβαση σε περίπου 350 εκ. λογαριασμούς iCloud και οι χάκερ ζητούσαν αμοιβή 75 χιλιάδων δολαρίων για να μην διαγράψουν τα δεδομένα των χρηστών και να προχωρήσουν σε άλλες κακόβουλες ενέργειες.

Η Aplle απάντησε ότι δεν υπάρχει καμία παραβίαση του συστήματος και δεν ασχολήθηκε περαιτέρω. Ομως οι χάκερ επανήλθαν και με νέο μήνυμα τους είπαν στον Apple ότι έχουν την δυνατότητα να αποκτήσουν πρόσβαση σε 750 εκατ. λογαριασμούς iCloud και ότι στο πρώτο μήνυμα είχε γίνει λάθος στο ποσό των λύτρων που ζητήθηκαν. Οι χάκερ είπαν στην Apple ότι αν δεν τους δώσει μέχρι τις 7 Απριλίου 700 χιλιάδες δολάρια αυτή φορά εκτός από τις διαγραφές δεδομένων θα επιτεθούν και στα κινητά τηλέφωνα των κατόχων των λογαριασμών.

 Ενα από τα μηνύματα της ομάδας χάκερ στην Apple που την ενημερώνει ότι στις 7 Απριλίου τουλάχιστον 200 εκ. λογαριασμοί iCloud θα υποστούν... κυρώσεις αν δεν πάρουν λύτρα
Ενα από τα μηνύματα της ομάδας χάκερ στην Apple που την ενημερώνει ότι στις 7 Απριλίου τουλάχιστον 200 εκ. λογαριασμοί iCloud θα υποστούν… κυρώσεις αν δεν πάρουν λύτρα

Οι χάκερ είπαν στην Apple ότι αν δεν ικανοποιήσει το αίτημα τους θα αντιμετωπίσει την οργή (με ότι αυτό συνεπάγεται) των εκατοντάδων εκατομμυρίων χρηστών και των εταιρειών που συνεργάζεται η εταιρεία μέσω της υπηρεσίας iCloud. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι η απειλή δεν είναι πραγματική και ότι αυτή η ομάδα χάκερ επιζητά απλώς δημοσιότητα. Ενώ άλλοι λένε ότι πρόκειται για ομάδα αρχάριων χάκερ που αποκλείεται να έχουν τις ικανότητες για να σπάσουν το σύστημα ασφαλείας του iCloud.

Από την άλλη πλευρά ειδικοί σε θέματα ασφαλείας της δημοφιλούς ειδησεογραφικής ιστοσελίδας θεμάτων τεχνολογίας zdnet αναφέρουν ότι ήρθαν σε επαφή με την ομάδα των χάκερ και τους ζήτησαν κάποια στοιχεία επιβεβαίωσης της απειλής. Οι χάκερ τους έδωσαν κάποιους κωδικούς πρόσβασης σε λογαριασμούς iCloud οι οποίοι αποδείχτηκαν πραγματικοί. Μάλιστα επρόκειτο για κωδικούς οι ιδιοκτήτες των οποίων τους χρησιμοποιούσαν αποκλειστικά στους λογαριασμούς iCloud και δεν τους χρησιμοποιούσαν και σε άλλες υπηρεσίες που απαιτούν κωδικό ασφαλείας. Μένει να δούμε αν τελικά η απειλή είναι πραγματική, αν η Apple θα επιμείνει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα ή αν τελικά πληρώσει τα λύτρα αν και πιθανότατα αν αυτό συμβεί δεν θα το μάθουμε ποτέ.

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...