544
Καρέ από τη μοιραία για τον «Φρέντι» επίθεση | Facebook/South Essex Wildlife Hospital

Ευθανασία για τη φώκια του Τάμεση που δέχτηκε άγρια επίθεση από σκύλο

Protagon Team Protagon Team 24 Μαρτίου 2021, 17:49
Καρέ από τη μοιραία για τον «Φρέντι» επίθεση
|Facebook/South Essex Wildlife Hospital

Ευθανασία για τη φώκια του Τάμεση που δέχτηκε άγρια επίθεση από σκύλο

Protagon Team Protagon Team 24 Μαρτίου 2021, 17:49

Ο «Φρέντι», μία χαριτωμένη φώκια που πήρε το όνομά της από τον θρύλο των Queen, Φρέντι Μέρκιουρι, δεν πλατσουρίζει πλέον στα νερά του Τάμεση, στο Λονδίνο.

Κτηνίατροι αναγκάστηκαν να κάνουν ευθανασία στο χαριτωμένο θηλαστικό, αφού την περασμένη Κυριακή δέχθηκε άγρια επίθεση από σκύλο.

Η υπόθεση έχει προκαλέσει αντιδράσεις αφού ο «Φρέντι» είχε κερδίσει τις καρδιές των Λονδρέζων από τη στιγμή που εγκαταστάθηκε στον Τάμεση, κοντά στη γέφυρα Χάμερσμιθ, πριν από μερικές εβδομάδες.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, την Κυριακή 21 Μαρίου η φώκια δέχθηκε άγρια επίθεση από σκύλο που μάλιστα καταγράφηκε από κάμερες. Τέσσερις περαστικοί, ανάμεσά τους ένας κτηνίατρος, έσπευσαν να απελευθερώσουν την 10 μηνών φώκια από τα σαγόνια του τετράποδου.

Αυτόπτες μάρτυρες της επίθεσης δήλωσαν ότι η ιδιοκτήτης του καφέ σκύλου που δεν φορούσε λουρί, όχι μόνο δεν έκανε τίποτα για να αποτρέψει την άγρια επίθεση, αλλά εξαφανίστηκε όταν είδε ότι το κατοικίδιό της δεν υπάκουε στις φωνές της.

Αργότερα, έγινε γνωστό ότι ιδιοκτήτης του σκύλου είναι μία 49χρονη δικηγόρος ονόματι Ρεμπέκα Σάμπεν-Κλαρκ της οποίας μάλιστα ο πατέρας υπήρξε επικεφαλής στο Κολέγιο του Γουίντσεστερ.

Σύμφωνα με τους Times του Λονδίνου, η δικηγόρος δήλωσε την Πέμπτη αποκαρδιωμένη από το γεγονός ότι η φώκια δεν κατάφερε επιζήσει της επίθεσης. Συμπλήρωσε ότι νιώθει την ανάγκη να απολογηθεί για το φριχτό συμβάν.

Ανθρωποι της BDMLR, οργάνωση της Βρετανίας για τη διάσωση θαλάσσιων θηλαστικών, περιποιήθηκαν αρχικά τα τραύματα του «Φρέντι» και στη συνέχεια τον μετέφεραν σε νοσοκομείο για άγρια ζώα.

Η κατάσταση της φώκιας όμως δεν άφησε περιθώρια στους κτηνιάτρους. Είχε κάταγμα και εξάρθρωση στο ένα του πτερύγιο, ενώ είχε υποστεί ζημιά σε αρθρώσεις και νεύρα.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το νοσοκομείο άγριων ζώων, οι κτηνίατροι ανέφεραν ότι η μόνη «ηθική και δίκαιη επιλογή» που είχαν ήταν να πάψει να υποφέρει η φώκια και έτσι αποφασίστηκε η ευθανασία.

Οι ειδικοί εξήγησαν ότι δεν μπορεί να γίνει αναισθησία σε φώκια και παρότι έκαναν τις απαραίτητες ενέργειες για το κάταγμα, δεν μπορούσε να γίνει τίποτα για την εξάρθρωση. Επίσης, παρά τα αντιβιοτικά και τα αναλγητικά που χορηγούνταν στον «Φρέντι», ήταν ξεκάθαρο πως δεν ένιωθε καλά και αρνούνταν να φάει. Οι κτηνίατροι ανέφεραν ακόμη πως υποπτεύονταν ότι εξαπλωνόταν η μόλυνση από τα τραύματα που του προκάλεσε ο σκύλος.

Η οργάνωση BDMLR επικοινώνησε με αρκετούς κτηνιάτρους για θαλάσσια θηλαστικά, τόσο στη Βρετανία όσο και στην Ολλανδία, μεταξύ των οποίων ένας ορθοπεδικός χειρουργός, αλλά δυστυχώς δεν μπορούσε να γίνει τίποτα.

Με αφορμή αυτή τη θλιβερή ιστορία, οι κτηνίατροι του νοσοκομείου έκαναν έκκληση στον κόσμο να μην πλησιάζει ποτέ τις φώκιες, αλλά και να έχουν πάντα δεμένους με λουρί και υπό έλεγχο τους σκύλους τους.

«Ελπίζουμε αυτή η ιστορία να βοηθήσει στην εκπαίδευση των ανθρώπων προκειμένου να ακολουθούν τις κατάλληλες οδηγίες για το πώς πρέπει να συμπεριφέρονται κοντά στα άγρια ζώα, προκειμένου να μην τους προκαλούν ενόχληση ή χειρότερα προβλήματα», δήλωσε από την πλευρά του ο CΕΟ της οργάνωσης BDMLR, Άλαν Νάιτ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...