341
Σχόλιο στο Διαδίκτυο από χρήστη της εφαρμογής: «Αν δεν την πάρεις πολύ στα σοβαρά, έχει πραγματικά μεγάλη πλάκα» | MeowTalk/AKVELON

Πώς μια νέα εφαρμογή μεταφράζει τα… μιάου της γάτας

Protagon Team Protagon Team 19 Νοεμβρίου 2020, 16:15
Σχόλιο στο Διαδίκτυο από χρήστη της εφαρμογής: «Αν δεν την πάρεις πολύ στα σοβαρά, έχει πραγματικά μεγάλη πλάκα»
|MeowTalk/AKVELON

Πώς μια νέα εφαρμογή μεταφράζει τα… μιάου της γάτας

Protagon Team Protagon Team 19 Νοεμβρίου 2020, 16:15

Την επόμενη φορά που η γάτα σας θα νιαουρίσει, δεν χρειάζεται να αναρωτιέστε τι μπορεί να θέλει. Μια νέα εφαρμογή, που ονομάζεται Meow Talk, μεταφράζει με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης τα νιάου σε ανθρώπινες φράσεις.

Η εφαρμογή είναι δημιούργημα του Χαβιέ Σάντσεθ, ο οποίος είχε αναπτύξει τη διάσημη ομιλούσα προσωπική ψηφιακή βοηθό Alexa της Amazon. Το Meow Talk καταγράφει τους ήχους που βγάζει η γάτα και μετά, με ειδικούς αλγόριθμους, προσπαθεί να βρει το νόημά τους. Μέχρι στιγμής, το λεξιλόγιο της εφαρμογής διαθέτει μόνο 13 φράσεις, όπως «Τάισε με», «Είμαι ερωτευμένη», «Εχω θυμώσει» και «Αφησέ με ήσυχη». Η δυσκολία είναι ότι κάθε γάτα φαίνεται να νιαουρίζει με μοναδικό τρόπο, ανάλογα και με τον ιδιοκτήτη της, πράγμα που δυσκολεύει την ταυτοποίηση των νιαουρισμάτων.

Το κολάρο

Η έξυπνη εφαρμογή, αντί να βασίζεται σε μια ενιαία βάση δεδομένων με ήχους από γάτες, προσπαθεί να μεταφράσει εξατομικευμένα, με βάση το διαφορετικό «προφίλ» κάθε γάτας. Απώτερος στόχος είναι η δημιουργία ενός έξυπνου κολάρου με τεχνητή ανθρώπινη φωνή, το οποίο θα μεταφράζει αμέσως τα νιαουρίσματα.

Ο Σάντσεθ δήλωσε στο BBC ότι «κάτι τέτοιο είναι ιδιαίτερα σημαντικό τώρα, με όλη αυτή την κοινωνική αποστασιοποίηση που υπάρχει, καθώς οι άνθρωποι αναγκάζονται να περιοριστούν στο σπίτι τους με το κατοικίδιό τους. Η νέα τεχνολογία θα τους επιτρέψει να επικοινωνούν με τη γάτα τους ή τουλάχιστον να καταλαβαίνουν την πρόθεσή της και να δημιουργούν έτσι μια πολύ σημαντική σχέση».

Οπως αναφέρει σε δημοσίευμα του το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η εφαρμογή, αν και βρίσκεται ακόμη στο αρχικό στάδιο της ανάπτυξής της, είναι ήδη διαθέσιμη δωρεάν στα ηλεκτρονικά καταστήματα Google Play Store και Apple App Store.

Πάντως, όπως αναμενόταν, έχει κιόλας δεχτεί αρκετά αρνητικά σχόλια από χρήστες που παραπονιούνται για τα «μεταφραστικά» λάθη της. Ενδεικτικά, ένας χρήστης ανέφερε ότι η γάτα του γρύλιζε μάλλον απειλητικά, αλλά η εφαρμογή μετέφραζε συνεχώς ότι εκείνη τον… αγαπούσε. Γενικά, πάντως, η εφαρμογή έχει την πολύ ικανοποιητική βαθμολογία 4,3 από τους χρήστες στο Google Play Store. Οπως ανέφερε ένας άλλος χρήστης, «αν δεν την πάρεις πολύ στα σοβαρά, έχει πραγματικά μεγάλη πλάκα». Και στην εποχή της πανδημίας, λίγη πλάκα δεν βλάπτει…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News