393
Μια ακόμη εφαρμογή του γραφένιου ανακάλυψαν οι επιστήμονες - αυτή την φορά ως αντικουνουπικό υλικό. | Shutterstock

Καλά νέα: έρχονται τα αντικουνουπικά υφάσματα

Protagon Team Protagon Team 27 Αυγούστου 2019, 20:30
Μια ακόμη εφαρμογή του γραφένιου ανακάλυψαν οι επιστήμονες - αυτή την φορά ως αντικουνουπικό υλικό.
|Shutterstock

Καλά νέα: έρχονται τα αντικουνουπικά υφάσματα

Protagon Team Protagon Team 27 Αυγούστου 2019, 20:30

Το 2004 ρώσοι ερευνητές παρουσίασαν ένα νέο θαματουργό, όπως αποδείχτηκε, υλικό – το γραφένιο. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά λεπτό αλλά απίστευτα ανθεκτικό στρώμα άνθρακα (είναι 200 φορές πιο ισχυρό από το ατσάλι) το οποίο έχει απεριόριστες εφαρμογές σε κάθε τομέα της βιομηχανίας και της επιστήμης. Το γραφένιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί από την κατασκευή καθημερινών αντικειμένων όπως ένα φίλτρο νερού μέχρι στην κατασκευή ενός αεροσκάφους. Οι δημιουργοί του τιμήθηκαν μάλιστα με το Βραβείο Νομπέλ.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Brown στις ΗΠΑ παρουσίασαν μια νέα χρήση του γραφένιου. Υφάσματα που η πλέξη τους περιέχει γραφένιο μπορούν να μπλοκάρουν τα τσιμπήματα από κουνούπια εμποδίζοντας έτσι την εξάπλωση διαφόρων ασθενειών που μεταφέρουν τα κουνούπια. Με άρθρο τους που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ «PNAS» οι ερευνητές αναφέρουν ότι το γραφένιο λειτουργεί ως ένα αόρατο τείχος που δεν μπορεί να διαπερνά το κουνούπι για να φτάσει στο δέρμα του ανθρώπου. Παράλληλα το τείχος αυτό μπλοκάρει τον ιδρώτα και τις οσμές που παράγει ο άνθρωπος οι οποίες πιστεύεται ότι εντοπίζονται από τα κουνούπια και τα βοηθούν να βρίσκουν ανθρώπους για να τους επιτεθούν.

Οι ερευνητές έδωσαν στην δημοσιότητα μια φωτογραφία από τις δοκιμές όπου εθελοντές τοποθέτησαν στα χέρια τους γραφένιο και κουνούπια για να δουν τι θα συμβεί. Όπως διαπιστώθηκε το γραφένιο τους προστάτεψε αποτελεσματικά. Credit: Brown University

Όπως αναφέρουν σε δημοσίευμα τους οι Times οι ερευνητές μελέτησαν τις δυνατότητες του υφάσματος με το γραφένιο καλύπτοντας τα χέρια των εθελοντών που πήραν μέρος στα πειράματα αρχικά με μια χαλαρής πλέξης μάλλινη γάζα. Πάνω από την γάζα οι ερευνητές τοποθέτησαν κουνούπια. Στην συνέχεια κάλυψαν τα χέρια των εθελοντών με ένα φύλλο γραφένιου και πάνω από αυτό τοποθέτησαν πάλι κουνούπια. Όπως ήταν αναμενόμενο η μάλλινη γάζα δεν στάθηκε ικανό εμπόδιο για τα κουνούπια όμως το γραφένιο όχι μόνο προστάτεψε τους εθελοντές από τα κουνούπια αλλά διαπιστώθηκε ότι τα κουνούπια δεν έδειχναν καν ενδιαφέρον να τους τσιμπήσουν.

Όταν όμως οι ερευνητές τοποθέτησαν λίγο ιδρώτα στην εξωτερική πλευρά του φύλλου του γραφένιου τα «ραντάρ» των κουνουπιών ενεργοποιήθηκαν και τα έντομα προσπάθησαν να τσιμπήσουν. Στις δοκιμές διαπιστώθηκε επίσης πώς όταν πέφτει κάποιο υγρό πάνω στο γραφένιο αυτό χάνει την αποτελεσματικότητα του και έτσι οι ερευνητές αναζητούν τρόπους ώστε το γραφένιο που θα χρησιμοποιείται στα… αντικουνουπικά υφάσματα να είναι παράλληλα και υδροφοβικό ώστε να απομακρύνει αυτόματα τα υγρά από πάνω του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...