414
Εμανουέλ Μακρόν και Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο Μέγαρο των Ηλυσίων τον περασμένο Ιούλιο | EPA/Julien de Rosa

ΕΕ: «Ψήνεται» νέο, ηπιότερο Σύμφωνο Σταθερότητας;

Protagon Team Protagon Team 27 Αυγούστου 2019, 16:35
Εμανουέλ Μακρόν και Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο Μέγαρο των Ηλυσίων τον περασμένο Ιούλιο
|EPA/Julien de Rosa

ΕΕ: «Ψήνεται» νέο, ηπιότερο Σύμφωνο Σταθερότητας;

Protagon Team Protagon Team 27 Αυγούστου 2019, 16:35

Με την ύφεση να είναι πλέον γεγονός στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης και με εξάπλωσή της και στις υπόλοιπες να είναι θέμα χρόνου, προβάλλει επιτακτικά η ανάγκη «να μαλακώσει» το Σύμφωνο Σταθερότητας, λέει η La Repubblica επισημαίνοντας ότι το θέμα της «παγκόσμιας ανάπτυξης» εθίγη και στη Σύνοδο των G7 στο Μπίαριτζ το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Στην τοποθέτησή του ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε από τους ηγέτες των οικονομικών υπερδυνάμεων και ειδικά από τη Γερμανία «να σκεφθούν νέα αναπτυξιακά εργαλεία». Η συνταγή που παρουσίασε ο Μακρόν περιείχε δύο ισχυρά αναπτυξιακά συστατικά: τις δημόσιες επενδύσεις και τις φορολογικές ελαφρύνσεις.

Βέβαια, με την πρωτοβουλία Μακρόν οι Γερμανοί μπήκαν στο κάδρο, «αλλά όχι μόνο αυτοί» κατά την ιταλική εφημερίδα. Η γαλλική θέση είναι ότι η νέα ανάπτυξη στην Ευρώπη πρέπει να χαρακτηρίζεται από την ανταγωνιστικότητα απέναντι στους Αμερικανούς και στους Κινέζους στο πεδίο της καινοτομίας – ένα ευρωπαϊκό ταμείο με 100 δισ. ευρώ «προίκα» θα ήταν μια καλή αρχή. Υπενθυμίζοντας τη διαχείριση της τελευταίας κρίσης, ο γάλλος πρόεδρος είπε ότι η Ευρώπη «πρέπει να επανεξετάσει τη βάση των πολιτικών που άσκησε επί δεκαετία». Οι προτάσεις Μακρόν βασίζονται στην εκτίμηση ότι η νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δεν είναι αρκετή για να αντιμετωπιστεί η ύφεση.

Η δημοσιονομική χαλάρωση αλλά και το ταμείο για τις εφαρμογές της τεχνολογίας ήδη συζητούνται στις Βρυξέλλες. Η βρετανική εφημερίδα Financial Times έγραψε για ένα κυοφορούμενο σχέδιο τής υπό την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν Ευρωπαϊκής Επιτροπής το οποίο αφορά «ουσιαστική απλούστευση των κανόνων περί δημοσίου χρέους». Ενα σχέδιο το οποίο θεωρείται βέβαιον ότι θα βοηθήσει όχι τη Γερμανία, αλλά τη Γαλλία, την Ιταλία και τις μικρότερης οικονομικής ισχύος χώρες της Ενωσης, αν και εφόσον εφαρμοστεί. Ετσι αυτές οι χώρες θα έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν πιο ευέλικτα και λιγότερο αυστηρά εργαλεία για την ελάφρυνση του χρέους τους σε περιόδους ύφεσης. Το δεύτερο σκέλος των αλλαγών, δηλαδή η δημιουργία του ταμείου τεχνολογίας, αποσκοπεί στον περιορισμό του καλπασμού των αμερικανικών μεγαθηρίων Microsoft, Apple, Amazon, Alphabet, Facebook, Alibaba και Tencent, κ.λπ.

Η λονδρέζικη εφημερίδα έγραψε ότι το παραπάνω σχέδιο κυκλοφορεί στις Βρυξέλλες ως εσωτερικό έγγραφο, ότι αναγνωρίζει την ανάγκη «ουσιαστικής απλούστευσης» των κανόνων και ότι αναφέρει κιόλας τον όρο «Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης 2.1». Σύμφωνα με τους FT, κάποια πρόταση υπέρ της μεταρρύθμισης του Συμφώνου θα μπορούσε να έλθει μέσα στους πρώτους 12 μήνες της θητείας της Φον ντερ Λάιεν. Ωστόσο η εκπρόσωπος της Κομισιόν Μίνα Αντρέεβα δήλωσε ότι το εν λόγω έγγραφο δεν έχει τύχει της επιδοκιμασίας της προέδρου και ότι πρόκειται για «έγγραφο ανταλλαγής απόψεων και ιδεών».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...