578
|

Παραδοσιακό γιαούρτι, το κλειδί της καλής υγείας

Protagon Team Protagon Team 1 Δεκεμβρίου 2020, 15:21

Παραδοσιακό γιαούρτι, το κλειδί της καλής υγείας

Protagon Team Protagon Team 1 Δεκεμβρίου 2020, 15:21

Σε κάποιες χώρες οι άνθρωποι έχουν δυσανεξία στη λακτόζη. Αυτό σηµαίνει ότι ο οργανισµός τους  δεν µπορεί να διασπάσει τη λακτόζη (το σάκχαρο που υπάρχει κυρίως στο γάλα και τα γαλακτοκοµικά προϊόντα), στα συστατικά της που είναι η γαλακτόζη και η γλυκόζη, και ακολούθως να τα απορροφήσει. Οι κάτοικοι της Ελλάδας ανήκουν σε αυτές τις χώρες, και ως εκ τούτου παρατηρείται ότι όλο και περισσότεροι ενήλικες παρουσιάζουν δυσανεξία στη λακτόζη, µε αποτέλεσµα να διαµαρτύρονται για γαστρεντερικές ενοχλήσεις.

Ωστόσο, το κατσικίσιο και το πρόβειο γάλα και ακόµη περισσότερο το παραδοσιακό ελληνικό κατσικίσιο και πρόβειο γιαούρτι, αφομοιώνονται καλύτερα από άτομα με ευαισθησία  στη λακτόζη  καθώς  περιέχουν  λιγότερη λακτόζη από το αγελαδινό και επιλεγμένες οξυγαλακτικές καλλιέργειες, που βοηθούν στην απορρόφηση της λακτόζης από τον οργανισμό.

Ακόµη, ενώ η περιεκτικότητα σε λιπαρά του κατσικίσιου και του αγελαδινού γάλακτος είναι παρόµοια, τα σφαιρίδια λίπους στο κατσικίσιο γάλα (αλλά και στο πρόβειο) είναι µικρότερα διευκολύνοντας την πέψη. Το πρόβειο, εξάλλου, περιέχει σηµαντικά περισσότερα στερεά συστατικά (λίπος και πρωτεΐνη) και σχεδόν διπλάσια λιπαρά (αλλά µε µικρότερα σφαιρίδια λίπους, οπότε είναι πιο εύπεπτο), σε σχέση µε το κατσικίσιο και το αγελαδινό γάλα, µε αποτέλεσµα µια υπέροχη βελούδινη υφή όταν γίνεται γιαούρτι.

Το πιο σηµαντικό, λοιπόν, πλεονέκτηµα του γιαουρτιού από πρόβειο ή κατσικίσιο γάλα, είναι ότι πρόκειται για τροφή εξαιρετικά εύπεπτη ακόµα και από άτοµα µε ευαισθησία στα γαλακτοκοµικά. Όµως δεν είναι το µοναδικό τους προσόν! Πόσα από τα παρακάτω οφέλη τους γνωρίζετε;

Πολύτιμα θρεπτικά συστατικά

Το γιαούρτι περιέχει βιταµίνες του συμπλέγματος Β και κυρίως  Β12, που βοηθούν στην παραγωγή ερυθρών αιµοσφαιρίων, είναι απαραίτητες για την καλή λειτουργία του νευρικού συστήµατος, ενώ η έλλειψή τους προκαλεί κράµπες, κόπωση και µουδιάσµατα. Ειδικά το κατσικίσιο έχει επιπλέον υψηλά επίπεδα βιταµίνης Α, που βελτιώνει την επιδερµίδα και καταπολεµά την ακµή. Ακόµη περιέχει µεγάλη ποσότητα νιασίνης, που συµµετέχει στον µεταβολισµό υδατανθράκων, πρωτεϊνών και λιπών, προσφέροντας ενέργεια στον οργανισµό, κάλιο που βοηθάει το σώµα να απαλλαγεί από το περιττό νάτριο, φώσφορο, σίδηρο, µαγνήσιο, ριβοφλαβίνη, ιώδιο, ψευδάργυρο και σελήνιο, που συµβάλλουν στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος. Βασικό ωφέλιµο στοιχείο του γιαουρτιού, εξάλλου, είναι η µεγάλη περιεκτικότητά του σε ασβέστιο, ουσία-κλειδί για τη δηµιουργία ισχυρού µυϊκού συστήµατος, τη διατήρηση φυσιολογικών οστών και δοντιών και  την καλή λειτουργία των ζωτικών οργάνων.

Η δύναμη της πρωτεΐνης

Το γιαούρτι περιέχει πρωτεΐνη, ουσία πολύτιµη για τα οστά, το µυϊκό σύστηµα, του χόνδρους, τα µαλλιά και το αίµα. Επίσης είναι ένα από τα θρεπτικά συστατικά, που δίνουν ενέργεια στον οργανισµό, και µεταφέρει ουσίες όπως το οξυγόνο στις κυτταρικές µεµβράνες. Καθώς µεγαλώνουµε, εξάλλου, το µυϊκό µας σύστηµα χρειάζεται περισσότερη πρωτεΐνη για να διατηρηθεί σε καλή κατάσταση, και το γιαούρτι, είναι µία καλή πηγή ειδικά όταν πρέπει να αποφεύγεται το κρέας.

Τα παραδοσιακά γιαούρτια της ΔΩΔΩΝΗ ξεχωρίζουν

Υψηλής θρεπτικής αξίας και ιδανικά για κατανάλωση κάθε στιγμή, τα δύο νέα παραδοσιακά γιαούρτια της γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ από 100% ελληνικό πρόβειο και κατσικίσιο γάλα και καλλιέργεια γιαουρτιού, προσφέρουν νέες, περισσότερες επιλογές στους καταναλωτές, που αγαπούν τα αγνά παραδοσιακά γαλακτοκομικά προϊόντα υψηλής θρεπτικής αξίας και ποιότητας.

Το παραδοσιακό πρόβειο γιαούρτι ΔΩΔΩΝΗ και το παραδοσιακό κατσικίσιο γιαούρτι ΔΩΔΩΝΗ κυκλοφορούν σε ατομική συσκευασία των 240 γρ., με διάφανο καπάκι, και ξεχωρίζουν για την παραδοσιακή τους πέτσα, την έντονη γεύση τους και την εξαίρετη ποιότητα τους.

Με αυτά τα δύο νέα προϊόντα, η ΔΩΔΩΝΗ ενισχύει σημαντικά την οικογένεια των γιαουρτιών της, η οποία πλέον αριθμεί πάνω από 10 κωδικούς, μεταφέροντας καθημερινά τη Γεύση του Καλού στα σπίτια χιλιάδων καταναλωτών, που επιλέγουν τα προϊόντα της τόσο για την υψηλή ποιότητά της, όσο και για τις αγνές πρώτες ύλες που χρησιμοποιεί.