1105
Οι «δημιουργοί περιεχομένου» σχεδόν δεκαπλασιάστηκαν στο OnlyFans τη χρονιά της πανδημίας, των κλειστών επιχειρήσεων, της ανεργίας... | CreativeProtagon/Facebook

Γυναίκες σε απόγνωση, γδύνονται για να επιβιώσουν

Protagon Team Protagon Team 24 Φεβρουαρίου 2021, 19:41
Οι «δημιουργοί περιεχομένου» σχεδόν δεκαπλασιάστηκαν στο OnlyFans τη χρονιά της πανδημίας, των κλειστών επιχειρήσεων, της ανεργίας...
|CreativeProtagon/Facebook

Γυναίκες σε απόγνωση, γδύνονται για να επιβιώσουν

Protagon Team Protagon Team 24 Φεβρουαρίου 2021, 19:41

Εως τον περασμένο Ιούνιο η Σαβάνα Μπεναβίντεζ εργαζόταν ως ασφαλίστρια, αλλά αναγκάστηκε να σταματήσει τη δουλειά της, ούτως ώστε να αναλάβει τη φροντίδα και την ανατροφή του δίχρονου γιου της, αφότου ο βρεφονηπιακός σταθμός όπου τον πήγαινε έως τότε έκλεισε.

Εχοντας ανάγκη από χρήματα για να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις της, αποφάσισε να δημιουργήσει έναν λογαριασμό στο OnlyFans (μια πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης στην οποία οι αποκαλούμενοι «δημιουργοί περιεχομένων» (content creators) πωλούν πρωτότυπο υλικό σε χρήστες / κατόχους μηνιαίων συνδρομών) και ξεκίνησε να αναρτά φωτογραφίες με πρωταγωνίστρια την ίδια να ποζάρει είτε γυμνή είτε φορώντας μόνον τα εσώρουχά της.

Από το καλοκαίρι έως και σήμερα, η 23χρονη Αμερικανίδα έβγαλε περί τα 64.000 δολάρια, χρήματα με τα οποία όχι μόνον κάλυψε τις ανάγκες της, αλλά συνέδραμε συγγενείς και φίλους της να πληρώσουν το ενοίκιό τους ή τη δόση του αυτοκινήτου τους. «Είναι τα περισσότερα χρήματα που έχω κερδίσει ποτέ από οποιαδήποτε δουλειά. Εχω περισσότερα χρήματα από όσα ξέρω τι να τα κάνω», ανέφερε χαρακτηριστικά η ίδια, μιλώντας στους New York Times.

Την ίδια τύχη ευελπιστούσε ότι θα είχε και η Λέξι Εïξενμπέργκερ, μία 22χρονη σερβιτόρα από τη Μοντάνα. Κατά τη διάρκεια κι εξαιτίας της πανδημίας απολύθηκε τρεις φορές και τον περασμένο Οκτώβριο αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τις σπουδές της στην οδοντιατρική, καθώς δεν είχε χρήματα για να πληρώσει τα δίδακτρά της. Σύντομα δεν είχε χρήματα ούτε για τους λογαριασμούς της κι έτσι, ακολουθώντας την πρόταση κάποιων φίλων της, κατέφυγε κι αυτή στο OnlyFans τον περασμένο Νοέμβριο. Εως σήμερα, ωστόσο, έχει κερδίσει μόλις 500 δολάρια.

«Ο κόσμος πιστεύει πως το να βγάζεις γυμνές φωτογραφίες και να τις αναρτάς στο Διαδίκτυο είναι εύκολο, αλλά πρόκειται για σκληρή δουλειά, είναι μία εργασία πλήρους απασχόλησης», υποστήριξε στη νεοϋορκέζικη εφημερίδα, αποκαλύπτοντας πως κάποιες φορές η όλη διαδικασία τής προκαλεί αηδία.

Υπερπροσφορά λόγω Covid-19!

Το OnlyFans ιδρύθηκε το 2016 κι εδρεύει στη Βρετανία, ενώ χάρη στην πανδημία άρχισε να κάνει χρυσές δουλειές. Τον περασμένο Δεκέμβριο οι χρήστες του ήταν περισσότεροι από 90 εκατομμύρια και οι δημιουργοί περιεχομένων τουλάχιστον ένα εκατομμύριο, ενώ το 2019 ήταν μόλις 120.000.

Η Σαβάνα Μπεναβίντεζ με τον δίχρονο γιο της

Στην Αμερική υπάρχουν πλέον εκατομμύρια άνεργοι, αλλά η πανδημία έπληξε βαριά κυρίως τις γυναίκες και τις μητέρες, καθώς σάρωσε κλάδους της οικονομίας, όπως το λιανεμπόριο και η εστίαση, στους οποίους κυριαρχούν οι γυναίκες. Αυτό σημαίνει ότι η Μπεναβίντεζ και η Εïξενμπέργκερ κατέφυγαν στο OnlyFans για να μπορέσουν κατ’ αρχάς να εξασφαλίσουν τα προς το ζην.

«Πολλοί άνθρωποι καταλήγουν στο OnlyFans επειδή βρίσκονται σε απόγνωση. Πρόκειται για ανθρώπους που αγωνιούν για το εάν θα φάνε, για να κρατήσουν τα φώτα αναμμένα, για να μην τους κάνουν έξωση», εξήγησε η Αντζελα Τζόουνς, καθηγήτρια Kοινωνιολογίας στο State University της Νέας Υόρκης.

Ωστόσο, δεν στέκονται όλες οι γυναίκες που καταφεύγουν στο OnlyFans τόσο τυχερές όσο στάθηκε η Μπεναβίντεζ, ούτως ώστε να χρησιμοποιούν την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης ως κύρια πηγή εισοδήματός τους. Οι περισσότερες γυναίκες καταλήγουν να κερδίζουν λίγες εκατοντάδες δολάρια, αλλά και να ανησυχούν ότι η παρουσία τους στο OnlyFans και οι όποιες αναρτήσεις τους θα μειώσουν τις πιθανότητες να βρουν μία «κανονική» δουλειά στο μέλλον. «Πρόκειται για μία απίστευτα κορεσμένη αγορά. Η ιδέα ότι κάποιος θα ανοίξει έναν λογαριασμό στο OnlyFans και θα πιάσει την καλή είναι πραγματικά παραπλανητική», επισήμανε η αμερικανίδα ακαδημαϊκός.

Οι πιο επιτυχημένες δημιουργοί περιεχομένων συνήθως είναι μοντέλα, πορνοστάρ ή διασημότητες που ήδη έχουν πολλούς followers σε άλλα, πιο δημοφιλή, μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μπορούν, οπότε, να ανακατευθύνουν πολλούς από αυτούς στον λογαριασμό τους στο OnlyFans, όπου προσφέρουν αποκλειστικά περιεχόμενα σε όσους διατίθενται να καταβάλουν μία μηνιαία συνδρομή, ακόμα και εξατομικευμένα περιεχόμενα, σύμφωνα με τις προτιμήσεις του εκάστοτε χρήστη, έναντι παχυλών φιλοδωρημάτων. Το OnlyFans από κάθε πληρωμή παρακρατεί το 20%, αλλά κάποιες από τις δημιουργούς περιεχομένων λαμβάνουν τα φιλοδωρήματά τους μέσω ειδικών εφαρμογών κι αυτά δεν υπόκεινται σε περικοπές. Η Σαβάνα Μπεναβίντεζ κερδίζει με αυτόν τον τρόπο τα περισσότερα χρήματα.

Πάρα πολλές γυναίκες, όμως, που καταφεύγουν στο OnlyFans κυρίως από ανάγκη, δυσκολεύονται ιδιαίτερα να εδραιωθούν, καθώς δεν έχουν πολλούς followers σε άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή κάποιον άλλον τρόπο για να προσελκύσουν μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα έναν ικανοποιητικό αριθμό χρηστών.

Οι πιο επιτυχημένες «δημιουργοί περιεχομένων» συνήθως είναι διασημότητες που ήδη έχουν πολλούς followers σε άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τους οποίους μπορούν να ανακατευθύνουν στον λογαριασμό τους στο OnlyFans

Η ψηφιακή βιομηχανία τού σεξ προσφέρει αναμφίβολα μία (ψευδ)αίσθηση ασφαλείας και ιδιωτικότητας, καθώς όσες γυναίκες δραστηριοποιούνται σε αυτήν μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους εξ αποστάσεως, δίχως να έρχονται σε φυσική επαφή με τους χρήστες/πελάτες τους. Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν κίνδυνοι.

Κίνδυνοι και απειλές

Δύο είναι οι κύριες απειλές που αντιμετωπίζουν οι δημιουργοί περιεχομένων: το «doxxing» και το «capping». Η πρώτη απειλή αποτελεί μία μορφή διαδικτυακής παρενόχλησης κι έγκειται στην κοινοποίηση προσωπικών στοιχείων δημιουργών περιεχομένων από χρήστες/πελάτες. Ακόμα και η κοινοποίηση ότι μία γυναίκα διατηρεί λογαριασμό στο OnlyFans θα μπορούσε να αποτελέσει αιτία να χάσει τη δουλειά της, ανεξάρτητα από το εάν εργάζεται ως γιατρός ή ως σερβιτόρα. Τον περασμένο Απρίλιο μία μηχανικός σε αντιπροσωπεία της Honda κάπου στην Ιντιάνα απολύθηκε όταν τα αφεντικά της πληροφορήθηκαν την παρουσία της στο OnlyFans.

Το capping είναι μία πρακτική κατά την οποία οι χρήστες προβαίνουν στη λήψη στιγμιότυπων εικόνων (screenshots) ή στην ηχογράφηση συνομιλιών τους με τις δημιουργούς περιεχομένων δίχως τη συναίνεσή τους και στη συνέχεια αναρτούν τα εν λόγω αρχεία αλλού στο Διαδίκτυο.

Δημιουργοί περιεχομένων του OnlyFans έχουν επίσης δεχτεί απειλητικά μηνύματα από χρήστες/πελάτες σε άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με κάποιους να τις απειλούν ότι θα τις βιάσουν ή θα τις σκοτώσουν. Πολλές γυναίκες που καταφεύγουν στο OnlyFans για να μπορέσουν να επιβιώσουν, ανησυχούν επίσης ιδιαίτερα για το ενδεχόμενο να εκτεθούν απέναντι σε συγγενείς, φίλους και γνωστούς τους.

«Χριστουγεννιάτικα δώρα για τα παιδιά»

Υπάρχουν, ωστόσο, και γυναίκες που επωφελήθηκαν από το OnlyFans και χαρακτηρίζουν την εμπειρία τους ενθαρρυντική. Η Μέλανι Χολ, για παράδειγμα, εργάζεται ως νοσηλεύτρια στο Οχάιο, κερδίζοντας 13,3 δολάρια την ώρα. Ο μισθός της, ωστόσο, μόλις που επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών των δικών της και των παιδιών της, τα οποία μεγαλώνει μόνη της. Οπότε, τον περασμένο Δεκέμβριο αποφάσισε να ανοίξει έναν λογαριασμό στο OnlyFans.

«Είμαι μια μητέρα τριών παιδιών. Πότε δεν είχα σκεφτεί ότι κάποιος θα πλήρωνε για να με δει γυμνή. Τονώθηκε η αυτοπεποίθηση μου», εξήγησε η 27χρονη Αμερικανίδα. Εως σήμερα έχει κερδίσει περί τα 700 δολάρια, χρήματα με τα οποία δεν κατάφερε, φυσικά, να αλλάξει ριζικά τη ζωή της, αλλά μπόρεσε να προσφέρει στα παιδιά της ξεχωριστές στιγμές κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων. «Ηταν η πρώτη χρονιά που δεν αναγκάστηκα να επιλέξω ανάμεσα στον λογαριασμό του ρεύματος και στα χριστουγεννιάτικα δώρα για τα παιδιά μου. Αυτή ήταν η πρώτη χρονιά που κατάφερα να κάνω τα πάντα μόνη μου», ανέφερε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News