832
Ο Αντονι Μπλίνκεν επιβιβάζεται σε αεροπλάνο στο αεροδρόμιο της Ντόχα του Κατάρ, στις 6 Φεβρουαρίου. Δύο ημέρες αργότερα θα επέστρεφε από τη Μέση Ανατολή στην Ουάσινγκτον άπραγος | Mark Schiefelbein/Pool via REUTERS

Γιατί απέτυχε η αποστολή του Μπλίνκεν στη Μέση Ανατολή

Protagon Team Protagon Team 9 Φεβρουαρίου 2024, 09:30
Ο Αντονι Μπλίνκεν επιβιβάζεται σε αεροπλάνο στο αεροδρόμιο της Ντόχα του Κατάρ, στις 6 Φεβρουαρίου. Δύο ημέρες αργότερα θα επέστρεφε από τη Μέση Ανατολή στην Ουάσινγκτον άπραγος
|Mark Schiefelbein/Pool via REUTERS

Γιατί απέτυχε η αποστολή του Μπλίνκεν στη Μέση Ανατολή

Protagon Team Protagon Team 9 Φεβρουαρίου 2024, 09:30

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών εγκατέλειψε τη Μέση Ανατολή την Πέμπτη, με τις δημόσιες διαφωνίες μεταξύ ΗΠΑ και Ισραήλ να είναι ενδεχομένως πιο έντονες από κάθε άλλη φορά από τότε ξέσπασε ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας. Ολοκληρώνοντας μια ακόμη, την πέμπτη από τον περασμένο Οκτώβριο, περιοδεία του στην περιοχή, ο Αντονι Μπλίνκεν επιστρέφει στην Ουάσινγκτον μάλλον δυσαρεστημένος, αν όχι θυμωμένος, αφού ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε πως ο πόλεμος θα συνεχιστεί μέχρι την ολοκληρωτική νίκη του Ισραήλ, απορρίπτοντας, έτσι, κατηγορηματικά ένα σχέδιο εκεχειρίας της Χαμάς.

Οι σχέσεις μεταξύ του Ισραήλ και των ΗΠΑ, του κύριου συμμάχου του στη διεθνή σκηνή, ήταν τεταμένες εδώ και μήνες, αλλά η δημόσια απόρριψη από τον Νετανιάχου μιας πρότασης που οι ΗΠΑ θεωρούσαν πως θα μπορούσε να ληφθεί υπόψη, τουλάχιστον ως βάση για περαιτέρω διαπραγματεύσεις, καταδεικνύει τη μεγάλη απόσταση που χωρίζει τους δυο συμμάχους.

Πώς, όμως, απέτυχε η αποστολή του Μπλίνκεν; Το παρασκήνιο παρουσιάζει σε ανταπόκρισή του από την Ιερουσαλήμ ο Ντάβιντε Φρατίνι της Corriere della Sera.

Ο αμερικανός ΥΠΕΞ Αντονι Μπλίνκεν και το επιτελείο του σε μια από τις συναντήσεις τους με ισραηλινούς αξιωματούχους – συγκεκριμένα με τον πρώην αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων της χώρας Γκάντι Αϊζενκοτ και τον πρώην υπουργό Αμυνας Μπένι Γκαντζ, αρχηγό των Εργατικών, στο Τελ Αβίβ (Mark Schiefelbein/Pool via REUTERS)

Από το απόγευμα της περασμένης Τρίτης, που κοινοποιήθηκε το σχέδιο της Χαμάς μέσω καταρινών και αιγύπτιων μεσολαβητών, ο εκπρόσωπος του Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωνε συνεχώς πως «η Μοσάντ έλαβε το έγγραφο. Η Μοσάντ αξιολογεί» (τα δεδομένα),

Ωστόσο την τελική απόφαση για μια συμφωνία με την Χαμάς δεν πρόκειται να τη λάβει ο Νταβίντ Μπαρνέα, ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Πληροφοριών και Ειδικών Αποστολών, όπως αποκαλείται επισήμως η διαβόητη μυστική υπηρεσία του Ισραήλ, αλλά ο πρωθυπουργός της χώρας.

«Επί μέρες ο πρωθυπουργός συγκαλούσε συσκέψεις κεκλεισμένων των θυρών, αλλά με τα μικρόφωνα ανοιχτά, στις οποίες παρενέβαινε επαναλαμβάνοντας πως “ο πόλεμος θα συνεχιστεί μέχρι την ολοκληρωτική νίκη” και “θα σκοτώσουμε τους ηγέτες της Χαμάς”, διακηρύξεις που κυκλοφόρησαν εγκαίρως για τις βραδινές ειδήσεις, ενώ η Μοσάντ διαπραγματευόταν ακόμα και αξιολογούσε. Εγκαίρως, ώστε να αποτύχει οικτρά –αν και όλοι οι πρωταγωνιστές στην περιοχή συνέβαλαν σε αυτό– από την πρώτη προσγείωση η πέμπτη περιοδεία του Αντονι Μπλίνκεν στη Μέση Ανατολή μετά τις 7 Οκτωβρίου» αναφέρει ο ιταλός ανταποκριτής.

Σημειώνει ότι ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών φαινόταν να είχε διαλέξει τους διαδοχικούς σταθμούς της περιοδείας του με τρόπο ώστε να επιστρέψει στην Ιερουσαλήμ με καλές ειδήσεις. Ετσι, από τους Σαουδάραβες, για παράδειγμα, είχε λάβει την υπόσχεση ότι θα εξακολουθούν να είναι ανοιχτοί σε συνομιλίες με το Ισραήλ, με στόχο την εξομάλυνση των μεταξύ τους σχέσεων.

Ωστόσο, μετά την απογείωσή του από το Ριάντ, το σαουδαραβικό υπουργείο Εξωτερικών διευκρίνισε ότι δεν είναι διατεθειμένο να δεχτεί κάποια ασαφή φόρμουλα: «Το βασίλειο του Κόλπου ζητά αμέσως την αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, μια απαράδεκτη εξέλιξη για τον Νετανιάχου και τον ακροδεξιό συνασπισμό του» γράφει ο Ντάβιντε Φρατίνι.

Χειραψία του Αντονι Μπλίνκεν με τον πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών του Κατάρ, Μοχάμεντ Αλ Θάνι, την Τρίτη 6 Φεβρουαρίου (Mark Schiefelbein/Pool via REUTERS)

Στην Ντόχα καταγράφηκαν κάποια χαμόγελα και γινόταν αντιληπτή μια συγκρατημένη αισιοδοξία σχετικά με τις διαπραγματεύσεις, των οποίων ηγείται το Κατάρ ως αντιπρόσωπος (και υποστηρικτής) της Χαμάς, ωστόσο και πάλι, λίγο μετά την αναχώρηση του Αντονι Μπλίνκεν, η φονταμενταλιστική ισλαμιστική οργάνωση δημοσιοποίησε τη λίστα με τα αιτήματά της για απελευθέρωση των εκατοντάδων απαχθέντων από το Ισραήλ Παλαιστινίων που εξακολουθούν να κρατούνται στη Γάζα, «αιτήματα που ακόμη και ο Τζο Μπάιντεν χαρακτηρίζει “ελαφρώς εκτός ορίων”, σε κάθε περίπτωση απαράδεκτα για τον Νετανιάχου και τον ακροδεξιό συνασπισμό του» σημειώνει ο ιταλός ανταποκριτής στην Ιερουσαλήμ.

Στη συνέχεια, κατά την άφιξή του στο Τελ Αβίβ, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών ήταν βέβαιος πως θα κατάφερνε τουλάχιστον να συναντηθεί κατ’ ιδίαν με τον στρατηγό Χέρτσι Χαλέβι: όντας ιδιαίτερα ανήσυχος για την επικείμενη επιχείρηση των ισραηλινών δυνάμεων στη Ράφα, όπου συνωστίζονται πλέον οι περισσότεροι από τους εκτοπισμένους πολίτες της Γάζας, ο Αντονι Μπλίνκεν ήθελε να ενημερωθεί σχετικά από τον αρχηγό του γενικού επιτελείου των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων. Ωστόσο, το παρών έδωσαν και ο Νετανιάχου και ο υπουργός Αμυνας του Ισραήλ Γιόαβ Γκάλαντ, οπότε κάθε άλλο παρά ειλικρινής ήταν η όποια συζήτηση.

«Ο διάλογος μεταξύ Ουάσινγκτον και Ιερουσαλήμ καθίσταται ολοένα πιο έντονος: εξτρεμιστές και μεσσιανιστές υπουργοί αμφισβητούν τη στήριξη του Μπάιντεν και οργάνωσαν διαδηλώσεις στο πέρασμα Κερέμ Σαλόμ για να εμποδίσουν την είσοδο βοήθειας στη Λωρίδα, ακριβώς την ώρα που οι Αμερικανοί εργάζονταν για το προσχέδιο συμφωνίας.

»Οι διαμαρτυρίες των σκληροπυρηνικών εποίκων διατάραξαν και τη συνάντηση Μπλίνκεν – Νετανιάχου. Ο αμερικανός διπλωμάτης ζήτησε από τον ισραηλινό πρωθυπουργό να τις σταματήσει, καθώς η μεγαλύτερη ροή τροφίμων, φαρμάκων και ειδών πρώτης ανάγκης εξακολουθεί να είναι η διαρκής έκκληση του πιο σημαντικού συμμάχου του Ισραήλ. Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών για ακόμα μια φορά καταλήγει να πιέζει και να προσεύχεται. Και να αποχωρεί θυμωμένος», συνοψίζει ο δημοσιογράφος της Corriere della Sera.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...