310
Ο Νετανιάχου επανέλαβε ότι η ολοκληρωτική ήττα της Χαμάς είναι εφικτή, ενώ προειδοποιήσεις απηύθυνε και προς την πλευρά της Χεζμπολάχ | REUTERS/Ronen Zvulun/Pool

Ο Νετανιάχου απέρριψε σχέδιο εκεχειρίας της Χαμάς: «Θέμα μηνών η νίκη»

Protagon Team Protagon Team 7 Φεβρουαρίου 2024, 22:46
Ο Νετανιάχου επανέλαβε ότι η ολοκληρωτική ήττα της Χαμάς είναι εφικτή, ενώ προειδοποιήσεις απηύθυνε και προς την πλευρά της Χεζμπολάχ
|REUTERS/Ronen Zvulun/Pool

Ο Νετανιάχου απέρριψε σχέδιο εκεχειρίας της Χαμάς: «Θέμα μηνών η νίκη»

Protagon Team Protagon Team 7 Φεβρουαρίου 2024, 22:46

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, απέρριψε την Τετάρτη σχέδιο εκεχειρίας που πρότεινε η Χαμάς, εξηγώντας σε συνέντευξη Τύπου πως η συνθηκολόγηση με τους όρους της τρομοκρατικής οργάνωσης θα οδηγούσε σε «νέα σφαγή», ανάλογη με εκείνη της 7ης Οκτωβρίου.

Μάλιστα ο Νετανιάχου έκανε γνωστό ότι έδωσε εντολή στη στρατιωτική ηγεσία να προετοιμάσει επιχείρηση στη Ράφα, τη νοτιότερη πόλη της Λωρίδας της Γάζας, εκτιμώντας ότι η τελική νίκη επί της Χαμάς είναι «θέμα μηνών».

«Οι ηρωϊκοί στρατιώτες μας πολεμούν αυτήν τη στιγμή στη Χαν Γιούνις, βασικό προπύργιο της Χαμάς. Εχουμε διατάξει τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις να προετοιμάσουν επιχείρηση στη Ράφα και σε δύο καταυλισμούς (προσφύγων), τα τελευταία εναπομείναντα προπύργια της Χαμάς», είπε ο ισραηλινός πρωθυπουργός.

«Η νίκη είναι εφικτή. Δεν υπολογίζεται σε χρόνια ή δεκαετίες, είναι θέμα μηνών», προσέθεσε ο Νετανιάχου στις δηλώσεις του το ίδιο βράδυ, τέσσερις μήνες από την άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ η οποία πυροδότησε τον πόλεμο.

Αναφερόμενος, εξάλλου, στην κατάσταση που επικρατεί στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ όπου, λόγω των συνεχιζόμενων εχθροπραξιών με τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου, δεκάδες χιλιάδες Ισραηλινοί έχουν υποχρεωθεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, ο Νετανιάχου έστειλε ένα ακόμη «πολεμικό» μήνυμα, λέγοντας πως πρέπει να βρεθεί σύντομα μια λύση –είτε διπλωματική είτε στρατιωτική.

«Δεν μπορούμε να ανεχθούμε», τόνισε, «την ύπαρξη σχεδόν 100.000 εκτοπισμένων στη χώρα μας».

Διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία μετέδωσαν ότι η Χαμάς έχει καταθέσει –μέσω των μεσολαβητών του Κατάρ– ένα σχέδιο που προέβλεπε, μεταξύ άλλων, κατάπαυση του πυρός για τεσσερισήμισι μήνες, στη διάρκεια των οποίων θα απελευθερώνονταν όλοι οι όμηροι που απήχθησαν στη Γάζα, ενώ το Ισραήλ θα απέσυρε τα στρατεύματά του από τον παλαιστινιακό θύλακα.

Η απόρριψη του προσχεδίου αυτής της συμφωνίας από τον Νετανιάχου ερμηνεύεται ως απόρριψη των διπλωματικών προσπαθειών για ανακωχή που καταβάλλουν, μεταξύ άλλων, οι ΗΠΑ, όπως και του αιτήματος για ειρήνη που διατυπώνει σημαντική μερίδα της ισραηλινής κοινωνίας, με «πρωταγωνιστές» τους συγγενείς των ομήρων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...