284
Γραφική απεικόνιση της καλωδίωσης του εγκεφάλου | Shutterstock

Διάβασαν τις… σκέψεις στα «καλώδια» του εγκεφάλου

Protagon Team Protagon Team 6 Ιουλίου 2017, 16:00
Γραφική απεικόνιση της καλωδίωσης του εγκεφάλου
|Shutterstock

Διάβασαν τις… σκέψεις στα «καλώδια» του εγκεφάλου

Protagon Team Protagon Team 6 Ιουλίου 2017, 16:00

Με τη βοήθεια ενός από τους τρεις ειδικούς μαγνητικούς τομογράφους που υπάρχουν στον κόσμο, ειδικοί από το Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ κατάφεραν για πρώτη φορά να δουν τις μικροσκοπικές ίνες, οι οποίες αποτελούν τα βασικά «καλώδια» στις εσωτερικές δομές του εγκεφάλου.

«Δουλειά» τους είναι να πραγματοποιούν τις διεργασίες της σκέψης. Οι γιατροί ελπίζουν ότι η νέα μέθοδος θα βοηθήσει στη διάγνωση νευρολογικών διαταραχών και ίσως στο μέλλον αντικαταστήσει τις βιοψίες, η λήψη των οποίων απαιτεί στις περισσότερες περιπτώσεις νυστέρι.

Την ανάλυση καλωδίωσης του εγκεφάλου την περιγράφουν με ιδιαίτερο θαυμασμό οι ειδικοί που συμμετείχαν στη μελέτη.

«Ό,τι έχουμε δει μέχρι σήμερα είναι σαν να το παρατηρούμε με κιάλια. Και ξαφνικά να το βλέπουμε μέσα από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble. Το βασικό σημείο όμως δεν είναι τόσο η οπτική λεπτομέρεια. Αλλά ότι μπορούμε για πρώτη φορά να αρχίσουμε να παρατηρούμε δομές και λειτουργίες ταυτόχρονα», σχολίασε στο BBC ο καθηγητής Ντέρεκ Τζόουνς, διευθυντής του Κέντρου Απεικονιστικής Έρευνας Εγκεφάλου του πανεπιστήμιου Κάρντιφ (CUBRIC).

Ο ίδιος ο μαγνητικός τομογράφος δεν είναι τόσο ισχυρός σε σχέση με άλλους, αλλά έχει μία μοναδική  ιδιότητα να μεταβάλλει ταχύτατα το μαγνητικό του πεδίο ανάλογα με τη θέση που «στοχεύει». Κάτι που σημαίνει ότι οι επιστήμονες μπορούν χαρτογραφήσουν τα καλώδια  -άξονες- του εγκεφάλου. Οι άξονες είναι τόσο λεπτοί, που θα έπρεπε να συντήξουμε 50 μαζί για να φτάσουν το πάχος μιας τρίχας του κεφαλιού.

Ο τομογράφος δίνει εξαιρετική ανάλυση της καλωδίωσης στον εγκέφαλο φωτό: CUBRIC)
Ο τομογράφος δίνει εξαιρετική ανάλυση της καλωδίωσης στον εγκέφαλο (φωτό: CUBRIC)

Ο τύπος της σάρωσης που εκτελεί ο ειδικός μαγνητικός τομογράφος χρησιμοποιείται σήμερα μόνο για έρευνα σε αρκετές νευρολογικές καταστάσεις, μεταξύ των οποίων η σκλήρυνση κατά πλάκας, η σχιζοφρένεια, η επιληψία και η άνοια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...