494
Χιονοσκέπαστες οι καμήλες, αλλά πάντα υπομονετικές: κοιτούν, αγέρωχες, μπροστά και είναι σαν να λένε μεταξύ τους «και αυτό, καλή μου, θα περάσει»... | Τwitter

Χειμώνας ανάποδος: χιόνι στην έρημο, ζέστη στις Αλπεις!

Protagon Team Protagon Team 15 Ιανουαρίου 2020, 08:00
Χιονοσκέπαστες οι καμήλες, αλλά πάντα υπομονετικές: κοιτούν, αγέρωχες, μπροστά και είναι σαν να λένε μεταξύ τους «και αυτό, καλή μου, θα περάσει»...
|Τwitter

Χειμώνας ανάποδος: χιόνι στην έρημο, ζέστη στις Αλπεις!

Protagon Team Protagon Team 15 Ιανουαρίου 2020, 08:00

Εχει ο καιρός γυρίσματα, πώς δεν έχει – και όχι μεταφορικώς αλλά κυριολεκτικότατα. Ακόμη και αν μόνο άμμο και έρημο βλέπει το μάτι της καμήλας, ακόμη και αν μόνο δροσερές κελεμπίες γνωρίζει ο ανέφελος ουρανός, ο καιρός όντως «γυρίζει» καμιά φορά και φέρνει τα πάνω κάτω. Ε, το λοιπόν, ναι, χιονίζει και στην Αραβία!

Και δεν είναι τόσο είδηση ότι στο καταχείμωνο χιονίζει στον αμμόλοφο, τέτοιο παράδοξο είναι σπανιότατο μεν, όχι όμως και πρωτοφανές. Σε συνδυασμό με ό,τι συμβαίνει στην Ευρώπη σοκάρει η αραβική χιονόπτωση: νιφάδες πέφτουν δίπλα στις πετρελαιοπηγές, ενώ έχουμε ανθοφορία των ρόδων στο Λονδίνο και των ροδακίνων στην Ισπανία, όπως και αιθρία στην Ιταλία και στα Βαλκάνια.

Οι θερμοκρασίες τον Δεκέμβριο του 2019 ήταν υψηλότερες από τον μέσο όρο της περιόδου 1981-2010 σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Η αντιστροφή της δεδομένης κλιματογεωγραφικής αντίθεσης είναι σκανδαλώδης, και σε βαθμό τέτοιον που για να γίνουν τα πρωταθλήματα σκι των Αλπεων πρέπει να δουλέψουν υπερωρίες τα λεγόμενα «κανόνια χιονιού», αλλιώς οι σκιέρ θα μείνουν με τα μπαστούνια στα χέρια, άπρακτοι στο σαλέ, να χαζεύουν το αχιόνιστο τοπίο μέσα στη χειμερινή λιακάδα ρουφώντας τα αναψυκτικά τους.

Τι γίνεται, ρε παιδιά, αναρωτιέται και η Corriere della Sera: «Μήπως στο εγγύς μέλλον τα τουρνουά των χιονοδρόμων θα μεταφερθούν στη Μέση Ανατολή;»

Την περασμένη Παρασκευή τα βουνά της Σαουδικής Αραβίας, στο βορειοδυτικό τμήμα της, καλύφθηκαν με χιόνι. Μάλιστα η θερμοκρασία έπεσε κάτω από το μηδέν σε ορισμένα μέρη. Οι καμήλες δεν ξέρουμε αν χάρηκαν την καιρική αλλαγή, αλλά οι καμηλιέρηδες πανηγύρισαν το φαινόμενο γιατί άρχισαν να ονειρεύονται τουρίστες.

Τα σαουδαραβικά Μέσα μετέδωσαν ότι το πλέον ασυνήθιστο είναι ότι «το έστρωσε» όχι μόνο στα βουνά, αλλά και στα πρανή και στο ίσωμα. Μάλιστα η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Σαουδικής Αραβίας αποφάσισε να εκδώσει ειδοποίηση με την οποία συμβουλεύει τους πολίτες να λαμβάνουν τα μέτρα τους, να μένουν στα ζεστά και να αποφεύγουν τις απομονωμένες περιοχές!

10 Ιανουαρίου, Ταμπούκ Σαουδικής Αραβίας: όλα λευκά – όχι από κελεμπίες, αλλά από χιονόπτωση (@Ziyad___sh via REUTERS)

Το χιόνι στα Ανατολικά και Νότια της Μέσης Ανατολής έφθασε από τα Βαλκάνια, τα οποία ταλαιπωρήθηκαν από την κακοκαιρία πριν από μερικές ημέρες. Το αποτέλεσμα είναι ότι στην ενδοχώρα πολλών μεσανατολικών κρατών οι θερμοκρασίες έπεσαν πιο χαμηλά και από τις αλπικές κοιλάδες.

Από τους μετεωρολόγους τους οποίους επικαλούνται οι Ιταλοί το φαινόμενο ερμηνεύεται με τη θεωρία της «πολικής δίνης». Η καιρική ανωμαλία των πρώτων ημερών του νέου έτους, λένε, οφείλεται σε μια ιδιαίτερα ισχυρή πολική δίνη από τον Βόρειο Πόλο. Κινήθηκε αριστερόστροφα, από τη Δύση προς την Ανατολή, γεγονός που επέτρεψε στον υγρό αέρα του Ατλαντικού να καταστήσει ηπιότερο από πλευράς ψύχους το κλίμα στην Ευρώπη. Τα ψυχρά ρεύματα του Βορείου Πόλου πήγαν στην Ανατολή.

Ετσι το αποτέλεσμα ήταν να σημειωθούν θερμοκρασίες πάνω από τον μέσον όρο στη Δυτική Ευρώπη, από την Ισπανία μέχρι τη Μεγάλη Βρετανία, και να πέσουν χιόνια στις ερήμους της Αραβίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...