501
| ΙΝΤΙΜΕΝΕWS

H… πασοκοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε από τη Νεολαία – και όχι χωρίς αντιδράσεις

Protagon Team Protagon Team 14 Ιανουαρίου 2020, 16:25
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS

H… πασοκοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε από τη Νεολαία – και όχι χωρίς αντιδράσεις

Protagon Team Protagon Team 14 Ιανουαρίου 2020, 16:25

Το ότι η διαδικασία μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ σε κάτι ευρύτερο –στη «ραχοκοκαλιά της προοδευτικής παράταξης» όπως το έχει περιγράψει ο Αλέξης Τσίπρας– δεν θα ήταν περίπατος είχε φανεί από την αρχή. Υπάρχει ένας ακήρυκτος πόλεμος ανάμεσα στους παλαιοκομματικούς, που εκφράζουν την όποια παράδοση της ριζοσπαστικής Αριστεράς και κατέκτησαν την εξουσία το ’15 και στους πρώην Πασόκους που έσπευσαν σε κάποια στιγμή να προσδεθούν στο άρμα, είτε με αφορμή τους ανασχηματισμούς του Αλέξη Τσίπρα και τη Συμφωνία των Πρεσπών, είτε στις τελευταίες εκλογές.

Αυτή η διαμάχη εκδηλώνεται με κάθε ευκαιρία στην Κουμουνδούρου, καθώς πλέον και οι προερχόμενοι από το ΠΑΣΟΚ έχουν θέση στα κομματικά όργανα μετά τον διορισμό τους στην καινοφανή Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης (εδώ).

Τελευταίο επεισόδιο, προφανώς ως το επόμενο, είναι τα όσα έγιναν στο  Πολιτικό Συμβούλιο της ΚΕΑ του ΣΥΡΙΖΑ στην Κουμουνδούρου το μεσημέρι της Δευτέρας.

Η συνεδρίαση κράτησε τέσσερις ώρες και όπως ανέφερε ο «Μικροπολιτικός» των «Νέων» καταγράφηκαν πολλοί διαγκωνισμοί. Ενας εξ αυτών και με το περισσότερο ενδιαφέρον ήταν η συζήτηση για το ποιος θα επιβλέπει τη Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ.

Σε μια χαρακτηριστική κίνηση που μαρτυρά τις σκέψεις και τις προθέσεις του κ. Τσίπρα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε μαζί με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο να αναλάβει το κρίσιμο αυτό έργο και ο Νίκος Μαδεμλής, παλαιός γραμματέας της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ.

Η πρόταση για αναβάθμιση του κ. Μαδεμλή σε ρόλο «επόπτη» της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ συνάντησε, όπως ανέφεραν «Τα ΝΕΑ», τη σθεναρή αντίδραση της ομάδας των «53+» (Ευκλείδης Τσακαλώτος, Τασία Χριστοδουλοπούλου, Θοδωρής Δρίτσας Ράνια Σβίγκου, Πάνος Λάμπρου κ.ά.). Ωστόσο η αντίσταση των «53+» κάμφθηκε – κοινώς ο κ. Τσίπρας επέβαλε την απόφασή του και έτσι ο κ. Μαδεμλής θα επιβλέπει μαζί με τον κ. Τζανακόπουλο τη Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτή η κατάσταση με την ανάδειξη όλο και πιο γρήγορα και όλο πιο επιτακτικά στελεχών προερχόμενων από το ΠΑΣΟΚ στις νέες δομές του ΣΥΡΙΖΑ, δεν περνά χωρίς να διατυπώνονται όλο και πιο ανοιχτά οι ανησυχίες, αν όχι οι διαμαρτυρίες των παλαιών στελεχών της Κουμουνδούρου.

Χαρακτηριστικά τα όσα έγραψε ο Μιχάλης Υδραίος, μέλος της ομάδας των «53+», στην «Εποχή» και αναδημοσιεύτηκαν την Τρίτη στον ιστότοπο της κίνησης, το commonality.gr. Εγραψε μεταξύ άλλων στο άρθρο του με τίτλο «Χρειαζόμαστε μία τολμηρή αριστερά»:

«Πρέπει να επισημάνουμε ότι συμμεριζόμαστε τις απορίες και την ανησυχία πολλών μελών του κόμματος για τον τρόπο ανάδειξης τόσο της πολυμελούς Κ.Ε.Α., όσο και του Πολιτικού Συμβουλίου. Η έλλειψη διαβούλευσης, η επιλογή των προσώπων μέσω μηχανισμών και η αγνόηση των εκλεγμένων οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ –ανάμεσά τους και των νομαρχιακών-, ασφαλώς και δεν βοήθησαν. Η αριστερά πάντα ήταν μεγαλόθυμη και ανεκτική, ακόμα και με τους πολιτικούς αντιπάλους της. Οι άνθρωποι συχνά αλλάζουν και έχουν αναφαίρετο το δικαίωμα της επανατοποθέτησης. Προφανώς τα μέλη και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της Κεντροαριστεράς είναι καλοδεχούμενα, αρκετά μάλιστα, παρόντα ήδη από το 2012 στον ΣΥΡΙΖΑ. Οφείλουμε, όμως, για λόγους πολιτικής αποτελεσματικότητας, να είμαστε προσεκτικοί στη διαχείριση και την άμεση ανάδειξη προσώπων που έπαιξαν κεντρικό ρόλο σε κυβερνητικά σχήματα του παλαιού δικομματικού συστήματος».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...