679
Ο Νίκος Χαρδαλιάς στην εκδήλωση της Ενωσης Περιφερειών | INTIMEnews

Χαρδαλιάς: Δεν επιτρέπεται χαλαρότητα, τίποτα δεν έχει τελειώσει

Protagon Team Protagon Team 8 Ιουλίου 2020, 15:06
Ο Νίκος Χαρδαλιάς στην εκδήλωση της Ενωσης Περιφερειών
|INTIMEnews

Χαρδαλιάς: Δεν επιτρέπεται χαλαρότητα, τίποτα δεν έχει τελειώσει

Protagon Team Protagon Team 8 Ιουλίου 2020, 15:06

Περιθώρια για αδικαιολόγητη χαλαροτητα απέναντι στον κορονοϊό δεν υπάρχουν, γιατί τίποτα δεν έχει τελειώσει, προειδοποίησε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, παραπέποντας στην εικόνα χωρών των Βαλκανίων, όπως η Σερβία όπου η έξαρση των κρουσμάτων έχει οδηγήσει πλέον σε φαινόμενα κοινωνικής εξέγερσης.

«Δεν ξέρει κανείς αν είμαστε στη μέση μιας προσπάθειας ή στο τέλος. Το σίγουρο είναι ότι μέσα από αυτή την προσπάθεια αυτών των μηνών έχουμε βγει πιο δυνατοί με περισσότερες εμπειρίες με γνώσεις μέσα, η χώρα έχει αποκτήσει βηματισμό», τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς κατά την τοποθέτησή του στην πρώτη διαδικτυακή εκδήλωση για τις επιπτώσεις του κορονοϊού, που διοργάνωσε η Ενωση Περιφερειών Ελλάδος.

«Δεν έχει τελειώσει τίποτα», επανέλαβε ο υφυπουργός, «σας καλώ και παρακαλώ να δείτε τι συμβαίνει γύρω μας στα Βαλκάνια, σε χώρες που όχι μόνο τα συστήματα υγείας, αλλά και τα συστήματα πολιτικής προστασίας ήταν παράδειγμα για μας πριν ένα χρόνο που με εντολή του πρωθυπουργού ξεκινήσαμε την προσπάθεια για να φτιάξουμε δομές, κάθετες στην κοινωνία έτοιμες να αντιμετωπίσουν κάθε κίνδυνο και διαχειριστούν την όποια κρίση».

Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε, όποιος πριν από ένα χρόνο μιλούσε για μια τέτοια κρίση, θα λέγαμε ότι πρόκειται για σενάριο επιστημονικής φαντασίας.

Δεν ήταν μια εύκολη προσπάθεια αυτό που έγινε, υπογράμμισε, και στην αρχή υπήρξαν αντιθέσεις, διαφορετικές νοοτροπίες και μηχανισμοί, αλλά «μέσα από αυτή την κρίση πετύχαμε εξαιρετικές συνεργασίες». «Με τον ΕΟΔΥ που ακόμα και στην αρχή με έναν όμορφο ανταγωνισμό αναζητούσαμε τι θα κάνουμε, ενώσαμε δυνάμεις στην πορεία και λύσαμε πολύ εύκολα ζητήματα, με εντυπωσιακή προσήλωση την άποψη των επιδημιολόγων και της επιστήμης», σημείωσε, για να εξάρει στη συνέχεια τη συμβολή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην επιτυχή αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης:

«Είμαι ευγνώμων για την προσπάθεια της αυτοδιοίκησης και είμαι περήφανος που νοιώθω αυτοδιοικητικός» είπε και συμπλήρωσε: «Εκείνες τις στιγμές μέσα από διαφορετικές προσεγγίσεις που είχαμε με περιφερειάρχες, δημάρχους, τελικά η αμεσότητα των κινήσεων και η εμπιστοσύνη που μας έδειξαν ήταν εκείνη, χάρη στην οποία εξοικονομήσαμε χρόνο και φέραμε αποτέλεσμα και σε αυτή την φάση της διαχείρισης ο χρόνος είναι πολύτιμος».

Οπως επεσήμανε ο υφυπουργός, η επιτυχής αντιμετώπιση του κορονοϊού στη χώρα μας, οφείλεται μεν στις γρήγορες αποφάσεις του Πρωθυπουργού, αλλά πολύ σοβαρό ρόλο έπαιξαν επίσης η προετοιμασία που είχε γίνει τον τελευταίο χρόνο στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας, ο «κοινός βηματισμός» όλων των φορέων και οι τεράστιες θυσίες του ελληνικού λαού.

Ο λαός, τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς, «ήρθε αντιμέτωπος με τις συνήθεις του, τα ήθη και έθιμα αλλά και με την πίστη του και την ανάγκη να την εκφράσει» και με την εξαιρετική πειθαρχία και τη συνέπεια, τη δύναμη ψυχής όλων, στην προσπάθεια “Μένω στο Σπίτι” έδωσε την δύναμη «σε εμάς που είμαστε έξω από το σπίτι την δύναμη που χρειαζόμαστε».

«Οι ελάχιστες περιπτώσεις όλων εκείνων που ξέρουν τα πάντα έχουν άποψη για τα πάντα, δαιμονοποιούν τα πάντα, θάφτηκε μέσα στη βούληση του ελληνικού λαού να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία αυτή την πανδημία» και «όταν γραφτεί το βιβλίο της αντιμετώπισης της πανδημίας, πράγματα τα οποία προφανώς και δεν είναι ευρύτερα γνωστά, θα καταγραφούν ως θεμελιώδη σημεία τα οποία έπαιξαν τόσο σημαντικό ρόλο που η χώρα μας αντιμετώπισε αυτή την πανδημία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων που κατέληξε λέγοντας:

 «Τελικά όλοι μαζί συνεχίζουμε σαν μια οικογένεια να δίνουμε τον δικό μας αγώνα, τίποτα δεν έχει τελειώσει. Οι επόμενοι μήνες είναι πολύ σημαντικοί γιατί κάνουμε τα επόμενα βήματα. Το ζήτημα της Υγείας και της Ασφάλειας είναι δύο αλληλένδετες αξίες, άξονες, κανόνες πολιτικής . Από την πρώτη στιγμή στη χώρα, με την καθοδήγηση του πρωθυπουργού, με την συνεννόηση όλων των υπουργών και των εμπλεκόμενων φορέων, μπόρεσε η προσπάθεια να μετουσιωθεί σε μια συγκεκριμένη πολιτική πρακτική πλατφόρμα, που, πάνω και πέρα από οτιδήποτε άλλο, είχε την ανθρώπινη ζωή. Αυτό ήταν το μεγάλο στοίχημα, αυτή ήταν η μεγάλη αγωνία, σε αυτή την κατεύθυνση κινηθήκαμε και νομίζω ότι αν βγαίνει κάτι μέσα από αυτές τις προσπάθειες είναι ότι δεν περισσεύει κανείς. Και ήταν εξαιρετική η συνεργασία με όλους είτε ήταν στην αντιπολίτευση είτε στην συμπολίτευση… Δεν αλλάζει κάτι. Αυτό πρέπει να γίνει και τους επόμενους μήνες. Μέσα από συνεργασία και συνεννόηση συναίνεση, καθημερινή σκληρή δουλειά, λίγα λόγια, πάρα πολύ προσοχή, χωρίς επιπόλαιες και βιασύνες, θα συνεχίσουμε και θα πετύχουμε».