625
Ιντλίμπ, 11 Φεβρουαρίου: Αυτός ο ένοπλος πολέμιος του Ασαντ λέει ότι τα καπνίζοντα συντρίμμια ανήκουν σε καταρριφθέν ελικόπτερο του συριακού στρατού | EPA/YAHYA NEMAH

Βόμβα έτοιμη για πυροδότηση είναι ο θύλακας του Ιντλίμπ

Protagon Team Protagon Team 13 Φεβρουαρίου 2020, 18:10
Ιντλίμπ, 11 Φεβρουαρίου: Αυτός ο ένοπλος πολέμιος του Ασαντ λέει ότι τα καπνίζοντα συντρίμμια ανήκουν σε καταρριφθέν ελικόπτερο του συριακού στρατού
|EPA/YAHYA NEMAH

Βόμβα έτοιμη για πυροδότηση είναι ο θύλακας του Ιντλίμπ

Protagon Team Protagon Team 13 Φεβρουαρίου 2020, 18:10

Τα νεότερα από τη σύρραξη στον θύλακα Ιντλίμπ που βρίσκεται μέσα στο συριακό έδαφος φανερώνουν ότι οι μεν Ρώσοι θεωρούν πως εκεί συντελείται αντιτρομοκρατικός πόλεμος από πλευράς Ασαντ (συριακός στρατός εναντίον ατάκτων τζιχαντιστών), οι δε Τούρκοι πως αμύνονται εναντίον των «επιτιθεμένων Σύρων» (αν και ήδη εστάλησαν εκεί και επιχειρούν πρόσθετες τουρκικές δυνάμεις, όπως ομολόγησε ο τούρκος υπουργός Αμυνας Χουλουσί Ακάρ και μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων).

Ο αμερικανικός παράγοντας, που την περασμένη Τετάρτη ενεπλάκη σε πολεμικό επεισόδιο με Κούρδους, προς το παρόν αδρανεί, κάτι που εμμέσως παραδέχονται και οι Ρώσοι.

«Ο συριακός στρατός στην Ιντλίμπ πολεμά την τρομοκρατία στο έδαφος της χώρας του» είπε την Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. Ο Πεσκόφ όταν ρωτήθηκε για τον ρόλο των ΗΠΑ στον θύλακα δήλωσε ότι «είναι πολύ νωρίς για να γίνει λόγος για άμεση ανάμειξη των ΗΠΑ στη σύγκρουση», κάτι που δείχνει την προσεχτική στάση των Ρώσων. Διευκρίνισε δε ότι «εν πάση περιπτώσει, δεν μιλάμε για μια σύγκρουση εκεί, μιλάμε για την τήρηση των συμφωνιών του Σότσι και των δεσμεύσεων που έχουν αναλάβει τα μέρη σύμφωνα με αυτό το έγγραφο».

Και κατέληξε πολύ κατηγορηματικά: «Οι ένοπλες δυνάμεις της Συριακής Αραβικής Δημοκρατίας πολεμούν την τρομοκρατία στο έδαφος της χώρας τους».

Στρατιωτικά καμιόνια των ΗΠΑ κινούνται στη Συρία, κοντά στο Καμισλί, στις 12 Φεβρουαρίου (SANA/Handout via REUTERS)

Από πλευράς Τούρκων, ο Ακάρ είπε ότι η χώρα του «θα χρησιμοποιήσει βία εναντίον των ομάδων ανταρτών που παραβιάζουν την κατάπαυση του πυρός στη βορειοδυτική Συρία» – μία δήλωση που θεωρείται απάντηση στους Ρώσους και έρχεται ως συνέχεια των δηλώσεων Ερντογάν περί χτυπημάτων εις βάρος του Ασαντ «αν σκοτωθούν στη Συρία και άλλοι τούρκοι στρατιώτες» πέραν των ήδη φονευθέντων δεκατριών. (Ως γνωστόν, αυτές οι «σουλτανικές» δηλώσεις απαντήθηκαν με ωμό τρόπο από τη Δαμασκό: οι Σύροι είπαν στον Ερντογάν ότι είναι εκτός πραγματικότητας).

Ο Ακάρ, αναφερόμενος στις πρόσφατες τουρκικές δυνάμεις που εστάλησαν στη Συρία, είπε ότι «θα χρησιμοποιηθούν εναντίον εκείνων που παραβιάζουν την κατάπαυση του πυρός». Ο συνολικός αριθμός των τούρκων φαντάρων που επιχειρούν σήμερα στη Συρία είναι χίλιοι και αναπτύχθηκαν στο συριακό έδαφος μέσα στην τελευταία εβδομάδα.

Από πλευράς του ο ελεγχόμενος από τον Ερντογάν τουρκικός Τύπος μιλάει για πλήγματα που ήδη έχουν επιφέρει οι Τούρκοι στους Σύρους, πυραυλικά κιόλας, από τα οποία κοντά στο Χαλέπι σκοτώθηκαν 55 σύροι αξιωματικοί και οπλίτες.

Πού πάνε ο άμαχοι

Σύμφωνα με τις δηλώσεις εκπροσώπων διαφόρων υπο-οργανισμών και γραφείων του ΟΗΕ, «από 1ης Δεκεμβρίου περισσότερα από 700.000 άτομα κάθε ηλικίας έχουν εκτοπιστεί από τα σπίτια τους στη βορειοδυτική Συρία». Οι ίδιοι φρονούν ότι στον θύλακα επικρατεί «επιτακτική ανθρωπιστική κατάσταση», αφού «ολόκληρες πόλεις σε όλον τον θύλακα του Ιντλίμπ έχουν αδειάσει, καθώς οι άμαχοι φεύγουν προς Βορράν».

Εκτοπισμένα παιδιά σε καταυλισμό, προς το παρόν επί συριακού εδάφους (REUTERS/Khalil Ashawi TPX IMAGES OF THE DAY)

Βορείως της Συρίας, πάντως, κείται η Τουρκία – και δυτικώς της τελευταίας βρίσκονται τα ελληνικά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Το γεωπολιτικό μπάχαλο

Σε σχέση με το ζήτημα της Συρίας ως παράγοντος δημιουργίας προσφύγων γράφει και στους Φαϊνάνσιαλ Τάιμς ο Ντέιβιντ Γκάρντνερ: «Αυτή η εξελισσόμενη προσφυγική κρίση απειλεί να αναζωογονήσει την υστερία για τους μετανάστες που ήρθαν στην Ευρώπη το διάστημα 2015-2016 και φούντωσαν τη λαϊκιστική ξενοφοβία» λέει. Και τονίζει ότι ο Ερντογάν απειλεί να δρομολογήσει νέες ροές προς την Ευρώπη.

Παρατηρεί όμως και κάτι άλλο: «Η Ρωσία δήλωσε στη Γερμανία και στη Γαλλία», σημειώνει, «ότι θα μπορούσε να διευκολύνει την επιστροφή των προσφύγων σε περίπτωση που Ευρωπαϊκή Ενωση συμφιλιωθεί με τον Ασαντ και δεχθεί να χρηματοδοτήσει την ανασυγκρότηση της Συρίας». Ο Γκάρντνερ κρίνει ότι «δεν υπάρχουν καλές επιλογές για τις Βρυξέλλες». Δεδομένου ότι, κατά τη γνώμη του, οι Ρώσοι δεν είναι ειλικρινείς στην πρότασή τους, αφού ο σύμμαχός τους Ασαντ στην πραγματικότητα δεν επιθυμεί να επιστρέψουν οι σύροι πρόσφυγες στη Συρία…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...