523
Στιγμιότυπο από τη συζήτηση των υπουργών Υγείας των κρατών-μελών της ΕΕ στις Βρυξέλλες | @EU

To ενδεχόμενο να κλείσουν τα σύνορα με την Κίνα συζήτησαν οι υπουργοί Υγείας της Ευρώπης

Protagon Team Protagon Team 13 Φεβρουαρίου 2020, 17:15
Στιγμιότυπο από τη συζήτηση των υπουργών Υγείας των κρατών-μελών της ΕΕ στις Βρυξέλλες
|@EU

To ενδεχόμενο να κλείσουν τα σύνορα με την Κίνα συζήτησαν οι υπουργοί Υγείας της Ευρώπης

Protagon Team Protagon Team 13 Φεβρουαρίου 2020, 17:15

Αποφάσεις για τη λήψη νέων προληπτικών μέτρων, με στόχο τον περιορισμό του κορονοϊού SARS-CoV-2 και της νόσου COVID-19 που προκαλεί, έλαβαν σε έκτακτη σύσκεψη την Πέμπτη οι υπουργοί Υγείας 27 χωρών της Ευρώπης, στην οποία συμμετείχε και ο Βασίλης Κικίλιας.

Οι υπουργοί συμφώνησαν ότι χρειάζεται συντονισμένη προσπάθεια για να αποφευχθούν ελλείψεις φαρμάκων και προστατευτικού εξοπλισμού στην περίοδο παγκόσμιας έξαρσης του νέου κορονοϊού που διανύουμε.

«Θα παραμείνουμε σε κατάσταση επαγρύπνησης και αν η κατάσταση αλλάξει προς το χειρότερο, θα είμαστε έτοιμοι να κάνουμε δίχως καθυστέρηση το πρώτο βήμα», δήλωσε η Επίτροπος Υγείας της ΕΕ Στέλλα Κυριακίδη.

Οι υπουργοί συμφώνησαν ειδικά τα μέτρα πρόληψης στα αεροδρόμια και σε άλλες πύλες-εισόδους των χωρών να είναι ιδιαίτερα αυστηρά και να ευθυγραμμίζονται μεταξύ τους, καθώς είναι καθοριστικής σημασίας για τη μη είσοδο του ιού στην Ευρώπη.

Ενα άλλο ζητούμενο ήταν η επαγρύπνηση της Ευρώπης και η ενδεχόμενη συνεργασία της με τη φαρμακοβιομηχανία σε περίπτωση που το ξέσπασμα του ιού επηρεάσει την παραγωγή σημαντικών φαρμάκων που εισάγουμε από την Κίνα.

Οι ελλείψεις στην αγορά φαρμάκων και η προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού είναι από τα πρώτα θέματα που μπήκαν ψηλά στην ατζέντα των υπουργών και για τα οποία θα αναζητηθούν λύσεις, γράφει στο ιστότοπο του Associated Press.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου εάν η ΕΕ θα μπορούσε να σταματήσει τα ταξίδια από την Κίνα χωρίς την έκδοση ειδικής βίζας στην περίπτωση που η έξαρση του ιού μετατραπεί σε επιδημία, ο κροάτης υπουργός Υγείας Βίλι Μπέρος απάντησε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο και είναι πιθανό να ληφθούν τέτοιου τύπου αυστηρά μέτρα, «αν αυτό σημαίνει κλείσιμο των συνόρων, δεν γνωρίζουμε ακόμη, είναι κάτι που θα συζητηθεί όταν και αν χρειαστεί».

Η κυρία Κυριακίδη πάντως έσπευσε να διευκρινίσει ότι με τα σημερινά δεδομένα δεν υφίσταται περίπτωση να λάβουμε τέτοιου είδους δραστικά μέτρα.

Ο ολλανδός υπουργός Υγείας Μπρούνο Μπρούινς από την πλευρά του υποστήριξε ότι καλό θα ήταν να μην προχωρήσουμε ως ΕΕ σε περαιτέρω εμπορικούς ή ταξιδιωτικούς αποκλεισμούς από την Κίνα.

Ο εκτελεστικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) εμφανίστηκε μέσω βιντεοκλήσης καθησυχαστικός σχετικά με τον περιορισμό του ιού στην Ευρώπη, εξέφρασε όμως την έντονη ανησυχία του για την κατάσταση στην Αφρική.

«Μία εβδομάδα πριν, μόνο δύο εργαστήρια στην Αφρική μπορούσαν να κάνουν διαγνώσεις. Σήμερα εξοπλίστηκαν περισσότερα και πλέον 30 από αυτά μπορούν να αναγνωρίσουν τον κορονοϊό. Ελπίζω μέχρι το τέλος της εβδομάδας να καταφέρουν όλες οι χώρες να εντάξουν στο σύστημά τους αντιδραστήρια για τη διάγνωση του ιού», θέτοντας εμμέσως πλην σαφώς το θέμα της βοήθειας προς την Αφρική, το οποίο ενδέχεται να επηρεάσει, πολύ περισσότερο από την Ασία, όλο τον πλανήτη.

Ανησυχίες εκφράστηκαν και για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, όμως το θέμα έκλεισε, καθώς όπως γράφει η DW, οι διοργανωτές του «Τόκιο 2020» αρνούνται κατηγορηματικά να ακυρώσουν ή να αναβάλουν τους αγώνες. «Σε ένα μήνα ξεκινά η παγκόσμια λαμπαδηδρομία και οι αγώνες ξεκινούν τον Ιούλιο, ελπίζουμε ότι όλα θα έχουν τελειώσει», ανέφερε ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής Γιοσίρο Μόρι.

Στην τοποθέτησή του ο Βασίλης Κικίλιας κατέθεσε πρόταση για τον ψηφιακό συγχρονισμό των κρατών-μελών, με τη δημιουργία ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας επιστημονικών δεδομένων, που θα ανταλλάσσονται άμεσα μεταξύ των κρατών-μελών για την καλύτερη αντιμετώπιση της κατάστασης.

Μέχρι σήμερα πάντως η ΕΕ έχει επαναπατρίσει περίπου 500 ευρωπαίους πολίτες από την Κίνα λόγω της έξαρσης του κορονοϊού.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...