386
| Reuters

Βήμα σημειωτόν στον εμβολιασμό των πολιτών – απογοήτευση και προβληματισμός

Protagon Team Protagon Team 5 Ιουλίου 2021, 16:47
|Reuters

Βήμα σημειωτόν στον εμβολιασμό των πολιτών – απογοήτευση και προβληματισμός

Protagon Team Protagon Team 5 Ιουλίου 2021, 16:47

Με τα ενεργά κρούσματα Covid-19 να έχουν αυξηθεί κατά 75% την τελευταία εβδομάδα και τη μετάλλαξη Δέλτα να θεωρείται πλέον βέβαιο ότι θα επικρατήσει στο σύνολο της χώρας, η επιβράδυνση του ρυθμού του εμβολιαστικού προγράμματος σκορπά απογοήτευση και γεννά εύλογο προβληματισμό για τη συνέχεια της μάχης με την πανδημία.

Οι επιδόσεις που παρουσιάζουν όσον αφορά τον εμβολιασμό του πληθυσμού περιοχές όπως η (πυκνοκατοικημένη) Δυτική Αττική, αλλά και η Κρήτη -εκ των δημοφιλέστερων τουριστικών προορισμών της χώρας- είναι χαρακτηριστικές της υστέρησης που παρατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες στην πορεία των εμβολιασμών. Εξού και η νέα έκκληση-προειδοποίηση «Εμβολιαστείτε!» του Πρωθυπουργού κατά τη σύσκεψη της Δευτέρας παρουσία του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα.

«Πρωταθλητές» των εμβολιασμών αναδεικνύονται οι κάτοικοι των νησιών του Ιονίου, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε στη σύσκεψη του Μαξίμου  ο γενικός γραμματέας πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, η συγκεκριμένη περιφέρεια «προηγείται» (ποσοστιαία) στην άτυπη κούρσα και των πλήρως εμβολιασμένων, αλλά και αυτών που έχουν κάνει τουλάχιστον μια δόση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, στην περιφέρεια Ιονίων νήσων έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον με μια δόση το 55% των κατοίκων, ενώ έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό το 47%. Η ίδια Περιφέρεια προηγείται και στα κλεισμένα ραντεβού για εμβολιασμούς, με το σχετικό ποσοστό να ανέρχεται στο 57%.

Δεύτερη στην σχετική λίστα είναι η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, με το 52% των κατοίκων να έχει κάνει την μια – τουλάχιστον – δόση και το 44% να έχει εμβολιαστεί πλήρως. Τρίτη είναι η περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας με αντίστοιχα ποσοστά 45% και 39% και τέταρτη, η μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, η Αττική με 51% και 38% αντίστοιχα.

Στον αντίποδα, ουραγός του εμβολιαστικού προγράμματος είναι η Στερεά Ελλάδα, όπου την πρώτη δόση του εμβολίου κατά της Covid-19 έχει κάνει μόλις το 39% του πληθυσμού ενώ πλήρως εμβολιασμένο είναι το 31%.

Ακολουθούν οι περιφέρειες Πελοποννήσου (41% και 32%), Δυτικής Ελλάδας (40% και 32%), Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (39% και 32%) και Βορείου Αιγαίου (39% και 32%).

Αντίστοιχα στην Κρήτη, παρά την αναζωπύρωση της πανδημίας εξαιτίας και της μετάλλαξης Δέλτα, τα ποσοστά στην περιφέρεια Ηρακλείου συνεχίζουν να κινούνται γύρω στο 41,7% και στο Ρέθυμνο να μην ξεπερνούν το 40,5%.

Τέλος, σε ότι αφορά στα προγραμματισμένα ραντεβού εμβολιασμών, μετά την περιφέρεια Ιονίων Νήσων που προηγείται με 57% ακολουθούν η Αττική με 56% και η Νοτίου Αιγαίου με 53%.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...