359
Το Urban Airport, το πρώτο αεροδρόμιο για ιπτάμενα αυτοκίνητα στον κόσμο | Urban Airport

Urban Airport: Στο Κόβεντρι το πρώτο πάρκινγκ για ιπτάμενα αυτοκίνητα

Protagon Team Protagon Team 29 Απριλίου 2022, 14:51
Το Urban Airport, το πρώτο αεροδρόμιο για ιπτάμενα αυτοκίνητα στον κόσμο
|Urban Airport

Urban Airport: Στο Κόβεντρι το πρώτο πάρκινγκ για ιπτάμενα αυτοκίνητα

Protagon Team Protagon Team 29 Απριλίου 2022, 14:51

Ενα μικρό αεροδρόμιο στο Κόβεντρι της Βρετανίας, το Air-One, μετατράπηκε στο πρώτο πιλοτικό πάρκινγκ ιπτάμενων αυτοκινήτων. Οπως γράφει το BBC, τα ιπτάμενα ταξί και γενικότερα τα αυτοκίνητα, είναι σε πειραματικό στάδιο και ακόμη δεν έχουν λάβει άδεια κυκλοφορίας για πτήσεις, τουλάχιστον εντός της Βρετανίας.

Ωστόσο, το πρώτο τους πάρκινγκ, θα πρέπει να ετοιμαστεί άμεσα, ώστε τα οχήματα να δοκιμαστούν στην κάθετη απογείωση και προσγείωση. Το Urban Airport, όπως ονομάστηκε, εκτός από ιπτάμενα οχήματα, θα φιλοξενεί και εμπορικά drones.

Σύμφωνα με τους υπεύθυνους, η εναέρια κυκλοφορία θα μειώσει τη συμφόρηση στους δρόμους και την ατμοσφαιρική ρύπανση και θα υποστηρίξει ένα μέλλον με μηδενικές εκπομπές άνθρακα.

Το vertiport (έτσι θα ονομάζονται τα αεροδρόμια για τα ιπτάμενα αυτοκίνητα) του Κόβεντρι είναι 1.700 τ.μ. και σύμφωνα με τους ειδικούς, το ιπτάμενο ταξί θα μπορεί να πετά από το Κόβεντρι έως το Λονδίνο (απόσταση 150 χιλιόμετρα) σε μόλις 20 λεπτά.

Οπως υπογραμμίζει το BBC, η μέρα που θα κυκλοφορούμε με ιπτάμενα ταξί απέχει μόλις δύο χρόνια από σήμερα.

Πολλές εταιρείες σε όλο τον κόσμο κατασκευάζουν τον στόλο ιπτάμενων οχημάτων καθημερινής χρήσης του κοντινού μέλλοντος. Ιπτάμενα αυτοκίνητα, ηλεκτρικά αυτόνομα ή επανδρωμένα οχήματα κάθετης απογείωσης και προσγείωσης (eVTOL), ιπτάμενα ταξί και μεγάλου μεγέθους drones, θα πρέπει να έχουν τους δικούς τους χώρους στάθμευσης.

Αν και θα υπάρχουν τέτοιου είδους χώροι σε διάφορα σημεία των αστικών περιοχών, έχει κριθεί απαραίτητο και η ύπαρξη μεγαλύτερων εγκαταστάσεων που θα έχουν ρόλο παρόμοιο με αυτό των αεροδρομίων και θα υποδέχονται όλα αυτά τα νέα αεροσκάφη που ετοιμάζονται να μπουν στη ζωή μας τα επόμενα χρόνια.

«Η πιλοτική λειτουργία του Urban Airport είναι μια σημαντική στιγμή που σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας εποχής στις μεταφορές. Μια εποχή εκπομπής μηδενικών ρύπων και αποφυγής της κίνησης μέσα στις πόλεις κάτι που θα κάνει τους κατοίκους τoυς πιο χαρούμενους, πιο υγιείς αλλά και πιο συνδεδεμένους μεταξύ τους από όσο ποτέ. Τα αυτοκίνητα έχουν τους δρόμους, τα τρένα τις ράγες και τα αεροπλάνα αεροδρόμια, τα eVTOL έχουν πλέον τον δικό τους χώρο» ανέφερε ο Ρίκι Σαντού, ιδρυτής και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Urban Airport.

Οπως έγινε γνωστό, ετοιμάζονται περί τα 200 Vertiports σε όλο τον κόσμο, τα οποία αναμένεται να είναι έτοιμα να λειτουργήσουν μέσα στην επόμενη πενταετία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...