660
Το Νταβός την ώρα που χάνεται ο ήλιος μέσα στις Αλπεις, καθώς ετοιμάζεται να φιλοξενήσει τους ηγέτες του κόσμου | Harold Cunningham@Getty Images

Τσίπρας και Ντι Κάπριο μαζί στο Νταβός

Τάκης Καραγιάννης Τάκης Καραγιάννης 15 Ιανουαρίου 2016, 07:00
Το Νταβός την ώρα που χάνεται ο ήλιος μέσα στις Αλπεις, καθώς ετοιμάζεται να φιλοξενήσει τους ηγέτες του κόσμου
|Harold Cunningham@Getty Images

Τσίπρας και Ντι Κάπριο μαζί στο Νταβός

Τάκης Καραγιάννης Τάκης Καραγιάννης 15 Ιανουαρίου 2016, 07:00

Και Λεονάρντο Ντι Κάπριο.

Και Will.i.am (δεν μπορεί κάπου θα τον έχετε πετύχει τον αμερικανό ράπερ)

Και ο Μπόνο των U2.

Και ο Αλέξης Τσίπρας, βεβαίως.

Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός θα έχει τους πάντες και τα πάντα. Τους πάντες και τα πάντα από πολιτικούς, από ηθοποιούς, από τραγουδιστές, από πρωτοπόρους στην τεχνολογία και στα digital media, αλλά και επικεφαλής θεσμών και οργανισμών. Γενικώς, η κωμόπολη στο καντόνι Γκραουμπίντεν, στα νοτιοανατολικά της Ελβετίας, θα γεμίσει με… όλον τον καλό κόσμο, την επόμενη εβδομάδα.

Κι αυτό δείχνει ξεκάθαρα τη δύναμη, την ισχύ και τη σημασία που έχουν τέτοιου είδους δρώμενα.

To Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ διοργανώνεται μέσα σε φόβους και προειδοποιήσεις για ένα νέο «μπαμ» στις αγορές και στην οικονομία, γενικότερα. Αν και η θεματολογία και ο τίτλος του φόρουμ κινούνται γύρω από την «τέταρτη βιομηχανική επανάσταση», όλοι όσοι βρίσκονται στους κόλπους της πολιτικής και της οικονομίας προεξοφλούν πως το πραγματικό… ζουμί είναι γύρω από τον χρηματοπιστωτικό πόλεμο που κατά καιρούς ξεσπά στις χρηματιστηριακές αγορές και φανερώνει ξεκάθαρα πως τα πράγματα δεν είναι και τόσο ρόδινα όσο πιστεύαμε.

Στις πέντε ημέρες που θα διαρκέσουν οι εργασίες στο Νταβός, περισσότεροι από 2.500 συμμετέχοντες θα συζητήσουν μεταξύ τους και θα ζυμωθούν πάνω σε ιδέες και προτάσεις που θα αποτελέσουν τη λύση στα παραπάνω προβλήματα.

Πολιτικοί και οικονομικοί παράγοντες

  • Ντέιβιντ Κάμερον – Βρετανία (πρωθυπουργός)
  • Τζάστιν Τριντό – Καναδάς (πρωθυπουργός)
  • Τζον Κέρι – ΗΠΑ (υπ. Εξωτερικών)
  • Λορέτα Λιντς –  ΗΠΑ (υπ. Δικαιοσύνης)
  • Κριστίν Λαγκάρντ – ΔΝΤ
  • Τζακ Μα – Επικεφαλής του κινέζικου Κολοσσού διαδικτυακού εμπορίου, Alibaba
  • Καρλ-Χένρικ Σβάνμπεργκ – BP
  • Τζον Τσάμπερς – Cisco
  • Τζέιμι Ντίμον – JP Morgan
  • Γκάρι Κον – Goldman Sachs
  • Σερ Μάρτιν Σόρελ – WPP (leader στη διαφήμιση)

 

Καλλιτέχνες

  • Λεονάρντο Ντι Κάπριο (θα λάβει και σχετικό βραβείο)
  • Will.i.am
  • Μπόνο

Και μπορεί οι συμμετέχοντες να είναι λιγότεροι από 3.000, ωστόσο ο κόσμος που θα βρεθεί στο Νταβός θα είναι σχεδόν δεκαπλάσιος! Η ελβετική κωμόπολη έχει, σχεδόν, 11.000 κατοίκους και οι πρώτες εκτιμήσεις με βάση τις κρατήσεις στα γύρω ξενοδοχεία κάνουν λόγο για 30.000 κόσμο που θα βρεθεί στην περιοχή. Και, προφανώς, όχι για να ακούσουν τα νεότερα για τις εξελίξεις στη ρομποτική.

Γυναίκες και θρησκεία

Στα διεθνή ΜΜΕ σχολιάζεται με νόημα πως ανάμεσα στους προσκεκλημένους θα υπάρχουν λιγοστές γυναίκες, κάτι που μόνο ενθαρρυντικό δεν είναι. Ωστόσο, η πρόσβαση και η συμμετοχή στο φόρουμ γίνεται μόνο κατόπιν πρόσκλησης και για να εξασφαλίσει κανείς μία από αυτές πρέπει είτε να ανήκει σε ένα κλειστό club συγγενών και φίλων, είτε στον τομέα του να έχει κάνει κάτι εξαιρετικά θεαματικό. Από το 1970, όπως σημειώνουν οι Τζιλ Τρίνορ και Λάρι Ελιοτ στη Guardian, το ποσοστό των γυναικών που συμμετέχουν στο Νταβός δεν έχει ξεπεράσει ποτέ το 18%, όπως θα ισχύει φέτος. Το αντίστοιχο περυσινό ποσοστό ήταν 17%.

Από το 2012 και μετά έχει αρχίσει μία διαδικασία που επιτρέπει σε περισσότερες γυναίκες να λάβουν μέρος. Πώς γίνεται αυτό; Οι μεγάλες αντιπροσωπείες (π.χ. μία αντιπροσωπία της BP με τέσσερα άτομα –η οποία είναι και η πιο πολυπληθής που μπορεί να συμμετέχει στο φόρουμ- έχει τη δυνατότητα να προσθέσει κι ένα πέμπτο άτομο, εάν αυτό είναι γυναίκα).

Στο μεταξύ, στο Νταβός θα βρεθεί και ο Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι, Τζάστιν Γουέμπι, ο οποίος θα μιλήσει για τον ρόλο της θρησκείας και της πίστης, γενικότερα, στον σύγχρονο κόσμο.

Την ώρα που όλοι οι παραπάνω θα βρίσκονται στα νοτιοανατολικά της Ελβετίας, όπου το παχύ χιόνι δίνει τη δυνατότητα για ξεκούραση με σκι στις εξαιρετικές πίστες των Αλπεων, αρκετοί θα λάμψουν διά της απουσίας τους. Η Ανγκελα Μέρκελ δεν θα βρεθεί στη γειτονική για εκείνη Ελβετία, αφού η κατάσταση στο εσωτερικό της Γερμανίας μυρίζει μπαρούτι για το Προσφυγικό και η τριμερής με την Ελλάδα και την Τουρκία οδεύει προς κατάργηση. Από την άλλη πλευρά, ο Δούκας του Γιορκ, πρίγκιπας Ανδρέας, δεν θα μεταβεί στο Νταβός, ενώ το ίδιο θα συμβεί και με την αποστολή της Βορείου Κορέας, η οποία «πληρώνει» τις πρόσφατες δοκιμές της με βόμβες υδρογόνου.

Και ανάμεσα σε όλους αυτούς, δίπλα στην αφρόκρεμα του παγκόσμιου πολιτικού και οικονομικού κόσμου, θα βρίσκεται και ο Αλέξης Τσίπρας. Αναμένουμε τις φωτογραφίες του, ελπίζοντας πως δεν θα είναι σαν αυτές στις Βρυξέλλες, όπου πόζαρε μόνος του σε μία γωνία, μακριά απ όλους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...