293
Ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας παρουσιάζει τη Δευτέρα τα νεότερα δεδομένα για την Covid-19 | ΕΡΤ

Τσιόδρας: Δεν υπάρχει στην Ελλάδα ασθενής με επαναλοίμωξη

Protagon Team Protagon Team 27 Απριλίου 2020, 18:43
Ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας παρουσιάζει τη Δευτέρα τα νεότερα δεδομένα για την Covid-19
|ΕΡΤ

Τσιόδρας: Δεν υπάρχει στην Ελλάδα ασθενής με επαναλοίμωξη

Protagon Team Protagon Team 27 Απριλίου 2020, 18:43

Στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» και στην ειδική κλινική για ασθενείς με ύποπτη συμπτωματολογία ή με επιβεβαιωμένη νόσο Covid-19 νοσηλεύεται η ασθενής που ενώ είχε αναρρώσει από τη λοίμωξη στις αρχές Μαρτίου, αλλά εκδήλωσε και πάλι συμπτώματα λοίμωξης. Ωστόσο, όπως ξεκαθάρισε τη Δευτέρα ο Σωτήρης Τσιόδρας, «δεν πρόκειται για επαναλοίμωξη».

Επιχειρώντας να δώσει κάποια επιστημονικά στοιχεία για παρόμοιου είδους περιπτώσεις που έχουν καταγραφεί σε όλο τον κόσμο, ο καθηγητής ανέφερε ότι υπάρχει το ενδεχόμενο να μην υπήρχε επαρκές υλικό (βιολογικά υγρά) στον ενδιάμεσο έλεγχο που έγινε από την ημέρα που νόσησε και διαγνώστηκε, μέχρι σήμερα.

Αυτό σημαίνει ότι η ασθενής μπορεί να ήταν θετική για περισσότερες από 20 μέρες και απλώς την 7η μέρα οι γιατροί να μην έλαβαν σωστό δείγμα από τη μύτη ή τον φάρυγγα και το τεστ να ήταν αρνητικό. Ωστόσο, σε τεστ που έγινε με πιο προσεκτική λήψη βιολογικού υγρού, φάνηκε ότι είχε ακόμη τον ιό. Αυτό σημαίνει ότι απλώς ποτέ δεν είχε θεραπευτεί πλήρως και όχι ότι ξανακόλλησε.

«Δεν φαίνεται να διαφέρει από αυτά που έχουν δημοσιευτεί στη διεθνή βιβλιογραφία και μάλλον αναφέρεται σε παρουσία του γενετικού υλικού του ιού και όχι για επαναλοίμωξη», είπε ο κ. Τσιόδρας.

Επίσης, ξεκαθάρισε ότι δεν έχει καταγραφεί περιστατικό επαναλοίμωξης, αλλά έχουν καταγραφεί περιπτώσεις που δείχνουν ότι ο ιός έχει κάποια προτίμηση σε συγκεκριμένες περιοχές του σώματος, όπως είναι ο στοματοφάρυγγας.

«Μιλάμε για επανανίχνευση ή παρουσία του ιού επί μακρόν. Τέτοιο είναι το περιστατικό. Το χρυσό κριτήριο είναι να πάρεις δείγμα και να κάνεις καλλιέργεια σε υψηλές συνθήκες βιοασφάλειας. Στη Γερμανία έχουν γίνει. Οι οδηγίες που δίνουμε είναι ότι το δεκαήμερο είναι ένα χρυσό κριτήριο για να πει κανείς ότι έχει σταματήσει η μετάδοση. Αλλοι το κάνουν και πιο νωρίς, στις επτά μέρες. Γι΄αυτό και ακολουθούμε πιο αυστηρά κριτήρια για τις 14 μέρες, για να είμαστε πιο βέβαιοι», συμπλήρωσε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...