394
«Ντόμινο» κτιρίων που κατέρρευσαν στην επαρχία Χατάι | REUTERS/Clodagh Kilcoyne

Τουρκία: «Βράζει» η οργή κατά του Ερντογάν για την καταστροφή

Protagon Team Protagon Team 16 Φεβρουαρίου 2023, 13:50
«Ντόμινο» κτιρίων που κατέρρευσαν στην επαρχία Χατάι
|REUTERS/Clodagh Kilcoyne

Τουρκία: «Βράζει» η οργή κατά του Ερντογάν για την καταστροφή

Protagon Team Protagon Team 16 Φεβρουαρίου 2023, 13:50

Πληθαίνουν τα ερωτήματα σχετικά με την ετοιμότητα, το αίσθημα ευθύνης και τη συνολική απόκριση του κρατικού μηχανισμού στους φονικούς σεισμούς της Τουρκίας, σύμφωνα με το Al Jazeera, που πραγματοποίησε οδοιπορικό στις πληγείσες περιοχές.

Μπορεί ο Ταγίπ Ερντογάν να αναγκάστηκε να παραδεχτεί τις «ελλείψεις» στην απάντηση του κράτους στους σεισμούς, αλλά ο τούρκος πρόεδρος επιμένει ότι το μέγεθος της καταστροφής και οι καιρικές συνθήκες κατέστησαν αδύνατο για τον κρατικό  μηχανισμό να προετοιμαστεί επαρκώς.

Σύμφωνα με τις  τουρκικές αρχές, περίπου 13,5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πληγεί σε μια μεγάλη έκταση περίπου όση η Βρετανία.

Οι επικριτές του Ερντογάν, οι οποίοι αυξάνονται καθώς περνούν οι ημέρες από τους σεισμούς και μεγαλώνει η απόγνωση όσων επέζησαν, κατηγορούν την κυβέρνησή του ότι επέτρεψε την ενδημική διαφθορά στον κατασκευαστικό τομέα, την πλημμελή εφαρμογή των οικοδομικών κανονισμών και τη διαιώνιση της  πρακτικής να μην ζητούνται πιστοποιητικά ασφαλείας για επικίνδυνα κτίρια έναντι αμοιβής.

Τον κατηγορούν επίσης για την διασπάθιση των περίπου τριών δισ. δολαρίων που εισπράχθηκαν από τον «σεισμικό φόρο» ο οποίος επιβλήθηκε μετά την αντίστοιχη καταστροφή του 1999, προκειμένου να διασφαλιστεί  ότι τα κτίρια θα χρησιμοποιούν αντισεισμικές προδιαγραφές και ότι η χώρα θα είναι επαρκέστερα προετοιμασμένη.

Σημειώνεται εξάλλου, ότι ο τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγ δήλωσε ότι ξεκίνησε έρευνα για τα κτίρια που κατέρρευσαν, προκειμένου να εντοπιστούν και να λογοδοτήσουν όλοι όσοι έπαιξαν ρόλο στην ανέγερσή τους.

Παράλληλα, οι αρχές διέταξαν τη σύλληψη περισσότερων από 110 ατόμων που θεωρούνται ύποπτοι για την κατάρρευση κτιρίων, ανάμεσά τους και εργολάβοι μέλη στο κόμμα του Ερντογάν.

Οπως σημειώνει το Al Jazeera, η απάντηση της κυβέρνησης στον σεισμό θα μπορούσε να έχει σημαντική επίπτωση στις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές, που έχουν προγραμματιστεί για τις 14 Μαΐου.

Οι δημοσκοπήσεις προ του σεισμού κατέγραφαν τη δυσαρέσκεια του εκλογικού σώματος  για τον πληθωρισμό και τη νομισματική κρίση της χώρας, με τον Ερντογάν να ευελπιστεί ότι μια σειρά από πρόσφατα μέτρα τόνωσης της οικονομίας, αλλά και οι έριδες στους κόλπους της  αντιπολίτευσης –συμπεριλαμβανομένης της δυστοκίας που παρατηρείται σε ό,τι αφορά τον ορισμό ενός υποψηφίου– θα πείσουν τους ψηφοφόρους να του δώσουν μια ακόμα ευκαιρία.

Υπενθυμίζεται ότι ο τούρκος πρόεδρος ανέβηκε στην εξουσία μετά την αποτυχημένη απάντηση του κράτους στον καταστροφικό σεισμό του Ιζμίτ το 1999, στον οποίο έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 17.000 άνθρωποι, με αρκετούς να  πιστεύουν ότι αυτός ο σεισμός θα μπορούσε να δικαιώσει τη γνωστή ρήση «η ιστορία επαναλαμβάνεται».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...