363
| John Mountjoy/Rhino/Flickr

Το ταξίδι σωτηρίας των ρινόκερων από την Αφρική στην Αυστραλία

Protagon Team Protagon Team 27 Απριλίου 2016, 09:29

Το ταξίδι σωτηρίας των ρινόκερων από την Αφρική στην Αυστραλία

Protagon Team Protagon Team 27 Απριλίου 2016, 09:29

Ενας δικαστής γνωμοδότησε πρόσφατα εναντίον της απόφασης της νοτιοαφρικανικής κυβέρνησης να κηρύξει παράνομο το κυνήγι των ρινόκερων. Οι Τζον Χιούμ και Γιόχαν Κρούγκερ κέρδισαν τη δίκη καθώς το δικαστήριο έκρινε πως παραβιάζονταν τα συνταγματικά τους δικαιώματα να πουλούν το σπάνιο κέρατο το οποίο φυτρώνει στο ρύγχος των πανάρχαιων αυτών ζώων.

Κοινώς, η Δικαιοσύνη ανατρέπει τα όσα νομοθέτησε η πολιτεία και επιτρέπει το κυνήγι των συγκεκριμένων παχύδερμων.

Αμέσως η οικολογική WWF σήμανε συναγερμό και έσπευσε να δηλώσει: «Η απόφαση να ξαναρχίσει το κυνήγι τους στη Νότιο Αφρική θα αποτελέσει τη χαριστική βολή στην υπόθεση διάσωσης όσων ρινόκερων έχουν απομείνει». Και δεν έχουν απομείνει και πάρα πολλοί.

Στη χώρα ζει το 80% του παγκόσμιου πληθυσμού του ζώου αυτού. Ετσι δύο μαχητικές περιβαλλοντικές οργανώσεις, το «Αυστραλιανό Σχέδιο για τους Ρινόκερους» και οι «Ρινόκεροι και Ανθρωποι» (ERP) είχαν την ιδέα να μεταφέρουν 80 ρινόκερους στην άλλη άκρη της γης, στην Αυστραλία, όπου το κυνήγι τους είναι παράνομο και να τους επαναφέρουν όταν ο πληθυσμός τους θα έχει αυξηθεί και η ζήτηση για το κέρας τους θα έχει μειωθεί σε παγκόσμιο επίπεδο.

rhino-at-risk
Δύο ρινόκεροι, στη μέση του πουθενά, στη Νότια Αφρική / photo: Siphiwe Sibeko@Reuters

Το κυνήγι των ρινόκερων στη Νότια Αφρική έχει ξεπεράσει κάθε όριο τα τελευταία χρόνια.

Από το 2013 και μετά πάνω από 1.000 ρινόκεροι εξοντώνονται κάθε χρόνο από λαθροθήρες. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και σε άλλες χώρες της Αφρικής. Στην Κένυα, για παράδειγμα, το κράτος χρησιμοποιεί ειδικές μονάδες ελεύθερων σκοπευτών για να προστατεύσουν τον πληθυσμό των ρινόκερων από τους διώκτες τους – μόνο το 2014 σκοτώθηκαν από τις μονάδες αυτές 42 λαθροθήρες.

Οπως γράφει η Γιόμι Καζίμ στο Quartz, ενώ το 2010 σκοτώνονταν περίπου 350 ρινόκεροι το χρόνο, το 2015 ο αριθμός των θανάτων ξεπέρασε τους 1.200.


Οι ιθύνοντες των φιλοζωικών οργανώσεων θεωρούν ότι εκτός της Αυστραλίας αρκετοί ρινόκεροι θα πρέπει να μεταφερθούν και στις ΗΠΑ, όπου οι ποινές για το κυνήγι τους είναι πολύ αυστηρές. «Οι λαθροθήρες πηγαίνουν εκεί όπου το κυνήγι των ζώων είναι πιο εύκολο» επισημαίνει ο Βάουτερ βαν Χόβεν, διευθυντής της ΕRP. «Και είναι σαφώς πιο εύκολο να κυνηγήσεις λαθραία ρινόκερους στην Αφρική παρά στην Αυστραλία».

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...