235
Ρώσοι στρατιώτες ελέγχουν τα στοιχεία των μαχητών του Azovstal την ημέρα της παράδοσής τους. Η Ρωσία δεν προτίθεται να φύγει από τα πεδία των μαχών δίχως να επιτύχει τους στόχους που έχει θέσει | Russian Defense Ministry/Handout/Anadolu Agency via Getty Images

Το ρωσικό ΥΠΕΞ απέρριψε το ιταλικό ειρηνευτικό σχέδιο

Protagon Team Protagon Team 25 Μαΐου 2022, 22:50
Ρώσοι στρατιώτες ελέγχουν τα στοιχεία των μαχητών του Azovstal την ημέρα της παράδοσής τους. Η Ρωσία δεν προτίθεται να φύγει από τα πεδία των μαχών δίχως να επιτύχει τους στόχους που έχει θέσει
|Russian Defense Ministry/Handout/Anadolu Agency via Getty Images

Το ρωσικό ΥΠΕΞ απέρριψε το ιταλικό ειρηνευτικό σχέδιο

Protagon Team Protagon Team 25 Μαΐου 2022, 22:50

«Φαντασία» χαρακτήρισε το ιταλικό ειρηνευτικό σχέδιο για την Ουκρανία η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, μία ημέρα μετά και από την απορριπτική δήλωση του αντιπροέδρου ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας μίλησε την Τρίτη, σε παρόμοιο ύφος, για ένα σχέδιο «αποκομμένο από την πραγματικότητα», ο συντάκτης του οποίου «μοιάζει να βασίσθηκε σε δημοσιεύματα επαρχιακού Τύπου και στα ψεύδη της Ουκρανίας», όπως είπε. «Η προτεινόμενη πλήρης αυτονομία της Κριμαίας από την Ουκρανία θα ήταν σίγουρα αιτία πολέμου», συμπλήρωσε.

Υπενθυμίζεται πως την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, Λουίτζι Ντι Μάιο, παρουσίασε τους βασικούς άξονες ενός τέτοιου  σχεδίου ενώ έκανε γνωστό, επίσης, ότι το είχε συζητήσει και με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη Νέα Υόρκη.

Σύμφωνα με όσα είπε ο Ντι Μάιο σε συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή, η πρόταση προέβλεπε, μεταξύ άλλων, τη μεσολάβηση διακρατικών οργανισμών όπως ο ΟΗΕ, η ΕΕ και ο ΟΑΣΕ προκειμένου να συμβάλλουν στην επίτευξη τοπικών, αρχικά, εκεχειριών.

«Δεν μπορείς με το ένα χέρι να προμηθεύεις την Ουκρανία με όπλα και με το άλλο να κάνεις σχέδια για ειρηνική επίλυση της κατάστασης», του απάντησε ωστόσο η Ζαχάροβα. «Αν ελπίζουν ότι η Ρωσική Ομοσπονδία θα αποδεχθεί οποιοδήποτε δυτικό σχέδιο, τότε δεν έχουν καταλάβει πολλά», πρόσθεσε σε δηλώσεις της την Τετάρτη.

Νωρίτερα, κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων, η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ εξαπέλυσε πυρά και κατά του έλληνα Πρωθυπουργού.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News