652
Ο Παπαγγελόπουλος το 2016, όταν είχε την ατζέντα του, αλλά όσο δεν πήγαινε κόντρα στο... «μαγαζί», ήταν όλα καλά | Menelaos Myrillas / SOOC

Το «μαγαζί» του Μαξίμου, το Ειδικό Δικαστήριο και ένα παραδικαστικό

Protagon Team Protagon Team 23 Ιουνίου 2020, 07:09
Ο Παπαγγελόπουλος το 2016, όταν είχε την ατζέντα του, αλλά όσο δεν πήγαινε κόντρα στο... «μαγαζί», ήταν όλα καλά
|Menelaos Myrillas / SOOC

Το «μαγαζί» του Μαξίμου, το Ειδικό Δικαστήριο και ένα παραδικαστικό

Protagon Team Protagon Team 23 Ιουνίου 2020, 07:09

Είναι προφανές ότι τα ηχητικά αποσπάσματα της συνομιλίας του επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή με τον Νίκο Παππά που δόθηκε στη δημοσιότητα και χρονολογείται από το 2016 δεν είναι ολόκληρη η συζήτηση που έκαναν οι δύο άνδρες. Στην Προανακριτική της Βουλής, όμως, σε 18 σελίδες, κατετέθη η πλήρης απομαγνητοφώνηση της συζήτησης. Και μπορεί ο Νίκος Παππάς να μιλά για «κατασκευασμένες συνομιλίες», αναφερόμενος στα ηχητικά, η ροή της γραπτής απομαγνητοφώνησης, όμως, φανερώνει μια πλήρως ανοιχτή συζήτηση μεταξύ δύο ανθρώπων που γνωρίζονται πολύ καλά.

Τι μαθαίνει, κανείς, λοιπόν ακούγοντας τον κορυφαίο των υπουργών (δεν είχε καν λάβει χώρα ο περιβόητος διαγωνισμός-παρωδία για τις τηλεοπτικές άδειες) του Αλέξη Τσίπρα εκείνη την περίοδο;

Ας μείνουμε στα γεγονότα: ο κ. Παππάς λέει για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο ότι «έχει τη δική του ατζέντα», αλλά το θέμα Μιωνή είναι που δημιουργεί τo… conflict και «κάμπτει την ατζέντα του μαγαζιού» που, προφανώς, είναι η σύσφιξη των σχέσεων με το Ισραήλ. Αλλά, δεν μένει εκεί. «Ξέρω, καταλαβαίνω, οσμίζομαι, μαθαίνω, ότι κάποιοι βγάζουν λεφτα. Λεφτά!», λέει και προσθέτει. «Πολλά λεφτά τώρα, δεν μιλάμε τώρα για… βγάζουν λεφτά». Αρα, κάποιοι βγάζουν λεφτά και ο κορυφαίος των υπουργών το ξέρει. Και μετά γίνεται πιο αποκαλυπτικός.

«Και αυτό μπορούμε να κάνουμε ότι δεν το είδαμε. Το no go είναι όταν η ατζέντα τους κάμπτει την ατζέντα του μαγαζιού… εκεί δεν είναι… δεν υπάρχει δηλαδή έτερο… μεγάλε, εάν κρίνουμε ότι το μαγαζί το βοηθά, μπορείς να είσαι εδώ και να κάνει και το outsourcing το δικό σου, ας πούμε», λέει. Με άλλα λόγια, μπορείς να είσαι στο σύστημα και, αν βοηθάς το σύστημα, δεν υπάρχει πρόβλημα, αν βγάζεις λεφτά.

Ο τότε κορυφαίος υπουργός, όμως, προχωρά παρακάτω στις αποκαλύψεις. Ο κ. Παππάς αποκαλύπτει για ποιο λόγο βγήκε «στον τάκο» ο πρώην στενός συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά, Σταύρος Παπασταύρου. Στην πράξη, για τον κ. Παππά, ο κ. Παπασταύρου έχει ακόμα μια εναλλακτική: να μιλήσει. «Και τη Μαρέβα. Και τη Μαρέβα», λέει ο κ. Παππάς στον κ. Μιωνή ότι θα πρέπει να «δώσει» ο κ. Παπασταύρου. Πείθεται, όμως, από τον συνομιλητή του ότι αυτό δεν πρόκειται να γίνει με το αμάχητο επιχείρημα που αφορά στην προσωπική σχέση του άλλοτε συνεργάτη του κ. Σαμαρά με τη σύζυγο του τότε αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μοιάζει να πείθεται ότι αυτό που έχει στο μυαλό του δεν γίνεται.

Οπως σχολίαζαν έμπειρα κοινοβουλευτικά στελέχη, στις 18 σελίδες της συζήτησης Μιωνή – Παππά περιγράφεται ένας παρακρατικός μηχανισμός. Αμεση επιρροή του κ. Παπαγγελόπουλου στους εισαγγελείς Διαφθοράς, ένας πρώην υπουργός (ο κ. Παπαγγελόπουλος) που φέρεται να εκβιάζει έναν επιχειρηματία (Σάμπυ Μιωνής) και του ζητά χρήματα για έναν φίλο του εκδότη (Γιάννης Φιλιππάκης), ένα Μαξίμου που λειτουργεί ως «μαγαζί» και από τη μία αναγνωρίζει ότι κάποιοι μπορεί να κάνουν «δουλειές», αλλά από την άλλη είναι σε θέση να καλέσει εισαγγελείς για να «κλείσουν» υποθέσεις. Και στη μέση, κάποιοι άνθρωποι βγάζουν «λεφτά». Προσώρας, δεν υπάρχουν απαντήσεις για το ποιος και από ποιους έβγαζε λεφτά. Αλλά, περιγράφονται και φυγόκεντρες δυνάμεις εντός κυβέρνησης: ο ένας, ο Παπαγγελόπουλος, διώκει τον Μιωνή επί ανύπαρκτων στοιχείων και ο «Γιώργος» (εννοείται ο πρώην γενικός γραμματέας κατά της Διαφθοράς Γιώργος Βασιλειάδης) προσπαθεί να βοηθήσει για να κλείσει η υπόθεση.

Πολιτικοί κύκλοι δεν έχουν αμφιβολία ότι, μετά τα ηχητικά Μιωνή, η πόρτα του Ειδικού Δικαστηρίου έχει ανοίξει διάπλατα για τον κ. Παπαγγελόπουλο. Μάλιστα, τα ηχητικά θεωρούνται τεκμήριο και της άμεσης επιρροής του τότε υπουργού επί της εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη. Ο κ. Παππάς μπορεί με τη σειρά του να αντιμετωπίσει δικαστικές περιπέτειες, με φόντο πιθανή ψευδορκία, εφόσον ο εισαγγελέας κρίνει ότι έχει καταθέσει ενώπιον της Προανακριτικής ότι ποτέ δεν ζήτησε τη δίωξη της Μαρέβας Γκραμπόφσκι, αλλά στη συζήτηση με τον κ. Μιωνή φέρεται να την επιδιώκει μέσω Παπασταύρου. Και, υπάρχει και ο επίλογος: όπως το έθετε κορυφαίος υπουργός «σε όλα αυτά πού ήταν ο κ. Τσίπρας;». Η ΝΔ έχει αποκλείσει το σενάριο ποινικής εμπλοκής του. Πολιτικά, όμως, στην κυβέρνηση βγάζουν συμπεράσματα. Αφήνουν, δε, την υπόθεση να ξετυλιχθεί από μόνη της. Όπως το έθετε άλλη κυβερνητική πηγή, «αρκεί απλώς να ακούσεις τρία λεπτά και καταλαβαίνεις».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...