342
Tο βρετανικό τάνκερ Stena Imperο το οποίο κατασχέθηκε από τους Ιρανούς | Reuters

Το Ιράν κατέσχεσε δύο βρετανικά τάνκερ στον Περσικό

Protagon Team Protagon Team 20 Ιουλίου 2019, 11:00
Tο βρετανικό τάνκερ Stena Imperο το οποίο κατασχέθηκε από τους Ιρανούς
|Reuters

Το Ιράν κατέσχεσε δύο βρετανικά τάνκερ στον Περσικό

Protagon Team Protagon Team 20 Ιουλίου 2019, 11:00

Δύο πετρελαιοφόρα φαίνεται ότι κρατούν οι ιρανοί Φρουροί της Επανάστασης, ένα βρετανικό και ένα βρετανικών συμφερόντων αλλά με λιβεριανή σημαία, πιθανότατα σε αντίποινα του ιρανικού που κρατούν οι αρχές του Γιβραλτάρ.

Οι Φρουροί της Επανάστασης ανακοίνωσαν ότι κρατούν το βρετανικό τάνκερ Stena Imperο στο Στενό του Ορμούζ, ενώ μέλη τους ανέβηκαν στο δεξαμενόπλοιο «για μη τήρηση του διεθνούς ναυτικού κώδικα», κατόπιν «αιτήματος των λιμενικών και ναυτιλιακών αρχών της επαρχίας Χορμοζγκάν».

Όπως μεταδίδει το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων, IRNA, που επικαλείται στρατιωτική πηγή, το βρετανικό δεξαμενόπλοιο είχε απενεργοποιήσει τον πομπό της θέσης του και αγνόησε προειδοποιήσεις από τις επίλεκτες ιρανικές δυνάμεις πριν «συλληφθεί από τους Φρουρούς της Επανάστασης».

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, μεταξύ των παραβιάσεων του βρετανικού τάνκερ ήταν ότι έπλεε σε λάθος κατεύθυνση σε οδό ναυσιπλοΐας και αγνόησε τις οδηγίες.

Το τάνκερ Stena Impero κατευθυνόταν προς τη Σαουδική Αραβία, όταν άλλαξε ξαφνικά πορεία και άρχισε να κινείται προς τα χωρικά ύδατα του Ιράν.

Όπως αναφέρουν οι βρετανικές αρχές, το τάνκερ πήγαινε προς το νησί Κεσμ, όπου υπάρχει βάση των Φρουρών της Επανάστασης, του επίλεκτου σώματος των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων.

Η εταιρεία που διαχειρίζεται το βρετανικό δεξαμενόπλοιο Stena Impero, 30.000 τόνων, σχετικά καινούργιο που ανήκει στην εταιρεία Stena Bulk, ανακοίνωσε ότι δεν έχει κατορθώσει να επικοινωνήσει με το 23μελες πλήρωμά του.

Το δεύτερο πλοίο είναι το Mesdar, που ανήκει στη βρετανική Norbulk Shipping UK και είχε προορισμό τη Ρας Τανούρα στη Σαουδική Αραβία.

Βρετανός ΥΠΕΞ: Είναι απαράδεκτη ενέργεια

Για απαράδεκτες ενέργειες του Ιράν στα Στενά του Ορμούζ έκανε λόγο ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Τζέρεμι Χαντ, εκφράζοντας την ανησυχία του.

Όπως τόνισε, στα δύο πλοία βρίσκεται πλήρωμα από διάφορες χώρες, μεταξύ των οποίων φέρεται να υπάρχουν και Ρώσοι υπήκοοι. Ο κ. Χαντ είπε ότι θα συγκληθεί εκτάκτως το υπουργικό συμβούλιο.

Βρετανοί αξιωματούχοι βρίσκονται εξάλλου σε επαφή με τον πρεσβευτή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Τεχεράνη, ο οποίος με τη σειρά του μετέβη στο ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο κ. Χαντ ανέφερε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο συνεργάζεται στενά με τους εταίρους του για να αξιολογήσει την κατάσταση.

Σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος Τραμπ σημείωσε ότι θα έχει επαφές με το Ηνωμένο Βασίλειο για την κατάσχεση του βρετανικού τάνκερ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...