350
Τα ενοίκια στο λονδρέζικο κέντρο καίνε πορτοφόλια. Μα και σε προάστιο να μένει ο εργαζόμενος στο Σίτι, επιβαρύνεται με 300 ευρώ έξοδα μετακίνησης μηνιαίως | Reuters

Ο δήμαρχος του Λονδίνου θέλει να «ρίξει» τα αστρονομικά ενοίκια

Protagon Team Protagon Team 19 Ιουλίου 2019, 21:30
Τα ενοίκια στο λονδρέζικο κέντρο καίνε πορτοφόλια. Μα και σε προάστιο να μένει ο εργαζόμενος στο Σίτι, επιβαρύνεται με 300 ευρώ έξοδα μετακίνησης μηνιαίως
|Reuters

Ο δήμαρχος του Λονδίνου θέλει να «ρίξει» τα αστρονομικά ενοίκια

Protagon Team Protagon Team 19 Ιουλίου 2019, 21:30

Με 2.000 λίρες σήμερα νοικιάζεις μία υπόγεια γκαρσονιέρα στο Μπέισγουοτερ του Λονδίνου. Μία περιοχή περίπου ένα χιλιόμετρο έξω από το κέντρο. Με το αντίστοιχο ποσό, δηλαδή 2.230 ευρώ τον μήνα, νοικιάζεις δωμάτιο ξενοδοχείου με πρωινό και θέα την Ακρόπολη στο κέντρο της Αθήνας. Η συγκράτηση των τιμών στην πρωτεύουσα της Βρετανίας είναι η πρώτη προτεραιότητα του δημάρχου Σαντίκ Καν.

Μία ημέρα μετά την ανακοίνωση του Δήμου Βερολίνου ότι αγοράζει 670 ακίνητα για να βάλει «φρένο» στην άνοδο των ενοικίων, ο Καν προσπαθεί να πάρει τον έλεγχο της μακροχρόνιας μίσθωσης ακινήτων της πόλης του. Η κίνησή του βέβαια θα αποτελέσει και τον ακρογωνιαίο λίθο της εκστρατείας για την επανεκλογή του το 2020, όπως αναφέρει ο Guardian.

Πώς θα το καταφέρει; Ο Καν σκοπεύει να δημιουργήσει μία Επιτροπή Ιδιωτών Ενοικιαστών, η οποία θα περιλαμβάνει λογιστές, οικονομολόγους και φυσικά ανεξάρτητους ενοικιαστές κατοικιών, να κάνει μελέτες και τέλος να επιβάλει μέτρα για τη μείωση των οικιακών ενοικίων. Ωστόσο, για να προβεί σε όλες αυτές τις αλλαγές, πρέπει να υπάρξει ειδική νομοθετική ρύθμιση.

Οι τιμές δεν είναι υπερβολικές μόνο για μη Βρετανούς, καθώς όσο κοστίζει η γκαρσονιέρα στο Λονδίνο κοστίζει και ένα τριάρι στην υπόλοιπη χώρα.

Βέβαια, μέχρι να γίνουν οι μελέτες και να αλλάξουν οι νόμοι, ώστε να καταφέρει ο Καν να αλλάξει όλη την αγορά ακινήτων του Λονδίνου, μπορεί να περάσουν και δύο χρόνια.

Ο Σαντίκ Καν

Για πολλούς θεωρείται ο «Μπαράκ Ομπάμα του Λονδίνου», που κατάφερε να κατακτήσει τον τίτλο του πρώτου μουσουλμάνου που αναλαμβάνει τα ηνία της δημαρχίας του Λονδίνου.

Στις φλέβες του τρέχει πακιστανικό αίμα. Ο βουλευτής των Εργατικών, Σαντίκ Χαν, κατάφερε να μιλήσει στην καρδιά των Λονδρέζων κρατώντας σφιχτά το χέρι της συζύγου του, Σααντίγια. Οι κάτοικοι του Λονδίνου αγνόησαν επιδεικτικά το γεγονός ότι προέρχεται από μία ταπεινή οικογένεια. Ο Χαν, γιος πακιστανού μετανάστη και μιας ράφτρας, επιβεβαίωσε όλες τις προβλέψεις των δημοσκόπων και τώρα δηλώνει πανέτοιμος να διαδεχτεί τον συντηρητικό Μπόρις Τζόνσον.

Ο 46χρονος βουλευτής των Εργατικών είχε κερδίσει πανηγυρικά τον 41χρονο συντηρητικό αντίπαλό του Ζακ Γκόλντσμιθ, επιχειρηματία και γιο δισεκατομμυριούχου, αποδεικνύοντας πώς «το βρετανικό όνειρο» ζει και δίνοντας ευκαιρίες ακόμη και σε απλούς «κοινούς θνητούς».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News