589
Ο πρωθυπουργός Κόντε δεν κατάφερε τελικά να γεφυρώσει τις διαφορές ανάμεσα στον Ντι Μάιο (στα αριστερά) και τον Σαλβίνι (στα δεξιά) | Reuters

Πέφτουν οι τίτλοι τέλους στην κυβέρνηση Λέγκας – Πέντε Αστέρων

Protagon Team Protagon Team 19 Αυγούστου 2019, 19:19
Ο πρωθυπουργός Κόντε δεν κατάφερε τελικά να γεφυρώσει τις διαφορές ανάμεσα στον Ντι Μάιο (στα αριστερά) και τον Σαλβίνι (στα δεξιά)
|Reuters

Πέφτουν οι τίτλοι τέλους στην κυβέρνηση Λέγκας – Πέντε Αστέρων

Protagon Team Protagon Team 19 Αυγούστου 2019, 19:19

Ο κυβερνών συνασπισμός των λαϊκιστών στην Ιταλία, την κατάρρευση του οποίου προκάλεσε ο ηγέτης της Λέγκας Ματέο Σαλβίνι, αναμένεται να ενταφιαστεί οριστικά αύριο Τρίτη με μια πολυαναμενόμενη δήλωση του επικεφαλής της κυβέρνησης Τζουζέπε Κόντε, στη Γερουσία, και την πιθανή παραίτησή του.

Ολα τα βλέμματα είναι στραμμένα στις 15:00 τοπική ώρα (16:00 ώρα Ελλάδας) στον Κόντε, που μπορεί να εξαπολύσει από το βήμα της Γερουσίας καυστική κριτική εναντίον του Σαλβίνι, του ακροδεξιού αντιπροέδρου της κυβέρνησής του, έπειτα από 14 μήνες διακυβέρνησης.

Σύμφωνα με ένα από τα πιθανότερα σενάρια, ο Κόντε αναμένεται, μετά την ομιλία του, να υποβάλει την παραίτησή του στον πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα, θέτοντας τέρμα στην 65η κυβέρνηση της Ιταλικής Δημοκρατίας και ανοίγοντας τον δρόμο για την έναρξη διαβουλεύσεων για τον σχηματισμό μιας νέας κυβέρνησης.

Ο Ματέο Σαλβίνι, που θα λάβει επίσης τον λόγο στη Γερουσία, μπορεί να προσπαθήσει και πάλι να ανατρέψει την κυβέρνηση μέσω μιας πρότασης μομφής, έστω και αν έχει μικρές πιθανότητες να την κερδίσει από αριθμητική άποψη.

Στις 8 Αυγούστου, διέλυσε τον συνασπισμό ανάμεσα στο κόμμα του και το αντισυστημικό Κίνημα Πέντε Αστέρων (M5S) του Λουίτζι Ντι Μάιο. Λέγοντας ότι έχει κουραστεί από τις διαφωνίες με τον σύμμαχό του, που είναι αντίθετος για παράδειγμα με μεγάλα έργα υποδομής όπως το έργο σιδηροδρομικής σύνδεσης υψηλής ταχύτητας Λιόν-Τορίνο, αποφάσισε ότι δεν υφίσταται πλέον πλειοψηφία και ζήτησε εκλογές το φθινόπωρο, ενισχυμένος από τις δημοσκοπήσεις που δίνουν στο κόμμα του 36% έως 38% στην πρόθεση ψήφου.

Ομως ο Τζουζέπε Κόντε, ένας δικηγόρος άγνωστος στο ευρύ κοινό που έφθασε πέρυσι στην κορυφή της κυβέρνησης, αντέδρασε ζητώντας η διαδικασία να διεξαχθεί ενώπιον του Κοινοβουλίου.

Και τις τελευταίες ημέρες, βγήκε από την εφεδρεία επικρίνοντας την άρνηση του Σαλβίνι να επιτρέψει την αποβίβαση ασυνόδευτων ανηλίκων από το σκάφος της ισπανικής μκο Open Arms.

Ενάντια σε κάθε προσδοκία, η παρτίδα παίζεται τώρα ανάμεσα στο M5S και το Δημοκρατικό Κόμμα (PD, κεντροαριστερά), στην αναζήτηση μιας συμμαχίας απέναντι στον ηγέτη της Λέγκας.

Εξοργισμένος, ο Ματέο Σαλβίνι κάλεσε χθες βράδυ τους υποστηρικτές του να διαδηλώσουν εναντίον μιας τέτοιας προοπτικής.

«Θα βρισκόμαστε ειρηνικά στους δρόμους», προειδοποίησε στη διάρκεια μιας συνάντησης, λέγοντας ότι θα πρέπει να «περάσουν πάνω από το πτώμα του» για μια συμμαχία ανάμεσα στο M5S και το PD.

Απέναντι στον κίνδυνο να βρεθεί εκ νέου στο περιθώριο, ο Σαλβίνι χαμήλωσε τους τόνους απέναντι στον επικεφαλής της κυβέρνησης: «Ο Κόντε παραμένει ο πρωθυπουργός μου και το τηλέφωνό μου είναι πάντα ανοικτό».

Ο ιδρυτής του M5S, ο κωμικός ηθοποιός Μπέπε Γκρίλο, συγκέντρωσε χθες τα στελέχη του M5S στην εξοχική κατοικία του και απέρριψε τις προσπάθειες συμφιλίωσης του Σαλβίνι, τον οποίο χαρακτήρισε «μη αξιόπιστο συνομιλητή».

Από την πλευρά του, ο Ρομάνο Πρόντι, πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πρότεινε να σχηματιστεί ένας «φιλοευρωπαϊκός συνασπισμός» που θα μπορούσε να ενώσει το PD, το M5S και τη Forza Italia, το κεντροδεξιό κόμμα του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, για μια «επανεισδοχή της Ιταλίας ως ενεργό μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Εφθασε μάλιστα μέχρι του σημείου να αποκαλέσει έναν τέτοιο συνασπισμό παρόμοιο με τους μεγάλους συνασπισμούς αλά γερμανικά, «Ούρσουλα», αναφερόμενος στη Γερμανίδα νέα πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία κατάφερε να ενώσει ευρωβουλευτές τριών κομμάτων προκειμένου να εκλεγεί.

Στη διάρκεια των 14 μηνών που βρίσκεται στο υπουργείο Εσωτερικών ο Σαλβίνι παραμέλησε το γραφείο του για να οργώσει τη χώρα, ευρισκόμενος σε διαρκή προεκλογική εκστρατεία.

Απέναντί του ο Λουίτζι Ντι Μάιο, ένας 33χρονος Ναπολιτάνος, χωρίς εμπειρία και ελάχιστα χαρισματικός ηγέτης του Μ5S και υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης που δεν έχει κρατήσει όλες τις υποσχέσεις του, χάνει συνεχώς έδαφος στις δημοσκοπήσεις.

Ολα παραμένουν ωστόσο πιθανά στο πολύ γόνιμο ιταλικό πολιτικό τοπίο: μια κυβέρνηση M5S-PD, πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο ή την άνοιξη του 2020, αν όχι ένας νέος συνασπισμός M5S-Λέγκας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...