543
Η Κριστσίνα Τσιμανούσκαγια, περιστοιχισμένη από ιάπωνες αστυνομικούς, στο αεροδρομιο του Τόκιο | REUTERS/Issei Kato

Θρίλερ στο Τόκιο: Η αστυνομία φυγάδευσε λευκορωσίδα αθλήτρια που αρνήθηκε να επιστρέψει στο Μινσκ

Protagon Team Protagon Team 2 Αυγούστου 2021, 11:16
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 2/08/2021, 14:39
Η Κριστσίνα Τσιμανούσκαγια, περιστοιχισμένη από ιάπωνες αστυνομικούς, στο αεροδρομιο του Τόκιο
|REUTERS/Issei Kato

Θρίλερ στο Τόκιο: Η αστυνομία φυγάδευσε λευκορωσίδα αθλήτρια που αρνήθηκε να επιστρέψει στο Μινσκ

Protagon Team Protagon Team 2 Αυγούστου 2021, 11:16
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 2/08/2021, 14:39

Σκηνικό από την εποχή του σοβιετικού μπλοκ, εκτυλίχθηκε στο αεροδρόμιο του Τόκιο, την Κυριακή. Η Κριστσίνα Τσιμανούσκαγια, αθλήτρια της Λευκορωσίας στον στίβο, κατήγγειλε ότι οι επικεφαλής της αποστολής της χώρας της την μετέφεραν χωρίς τη θέλησή της στο αεροδρόμιο, πριν τελειώσει τους αγώνες, για να την στείλουν πίσω στη χώρα της, επειδή σχολίασε αρνητικά απόφαση των προπονητών της εθνικής ομάδας.

Η αθλήτρια ζήτησε τη βοήθεια της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και της οργανωτικής επιτροπής Tokyo 2020, μέσω social media, και στο πλευρό της, στο αεροδρόμιο, έσπευσε η ιαπωνική αστυνομία, η οποία την προστάτεψε και την μετέφερε σε ασφαλές σημείο μακριά από τους λευκορώσους συνοδούς της.

Τη Δευτέρα, η ΔΟΕ επιβεβαίωσε ότι η 24χρονη αθλήτρια βρίσκεται σε ασφαλές σημείο, υπό την προστασία της ιαπωνικής αστυνομίας και της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ και ότι είχε περάσει το βράδυ στο ξενοδοχείο του αεροδρομίου.

Η Τσιμανούσκαγια είχε προλάβει να τρέξει στα 100 μέτρα

Το βράδυ της Δευτέρας (πρωί στην Ελλάδα), η Τσιμανούσκαγια πήγε στην πρεσβεία της Πολωνίας για να ζητήσει άσυλο, σύμφωνα με το Reuters.

Η αντικαθεστωτική οργάνωση λευκορώσων αθλητών, Belarusian Sport Solidarity Foundation, είχε δηλώσει ότι η αθλήτρια σκόπευε να ζητήσει πολιτικό άσυλο στην Γερμανία ή την Αυστρία, ενώ η Πολωνία και η Τσεχία ήδη της είχαν προσφέρει άσυλο.

«Θα ήταν τιμή για την Ευρώπη να χορηγήσει πολιτικό άσυλο στην λευκορωσίδα αθλήτρια Κριστίνα Τσιμανούσκαγια», δήλωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας Κλεμάν Μπον.

Η αθλήτρια κατέθεσε αίτηση για ανθρωπιστική βίζα και σχεδιάζει να αναχωρήσει για την Πολωνία τις προσεχείς ημέρες, δήλωσε στο Reuters ο Μάρσιν Πριντάς, πολωνός υφυπουργός Εξωτερικών.

«Σύμφωνα με την απόφασή της.., σχεδιάζει να έρθει στην Πολωνία τις προσεχείς ημέρες», εξήγησε ο πολωνός αξιωματούχος.

Την πρόθεσή της αυτή επιβεβαίωσε από την Ουκρανία και ο σύζυγός της Αρσένι Ζντάνεβιτς. «Βρίσκομαι σε ουκρανικό έδαφος και σχεδιάζω να πάω να βρω την γυναίκα μου», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) ο σύζυγός της, ο οποίος πέρασε στην Ουκρανία φοβούμενος ότι λόγω της «διένεξης» της αθλήτριας με τις λευκορωσικές αρχές, ο ίδιος «δεν θα ήταν ασφαλής στην Λευκορωσία».

Σύμφωνα με τον διευθυντή του Λευκορωσικού Ιδρύματος Αθλητικής Αλληλεγγύης Αλεξάντρ Οπέικιν, η αθλήτρια «συμπλήρωσε τα έγγραφα για την χορήγηση πολιτικού ασύλου στην Πολωνία».

Τι συνέβη

Η Τσιμανούσκαγια θα αγωνιζόταν στα 200 μέτρα στον στίβο, τη Δευτέρα. Χθες, είχε εκδηλώσει τη δυσαρέσκειά της στο Instagram για την απόφαση της τελευταίας στιγμής των προπονητών της να συμμετάσχει και στη σκυταλοδρομία 4×400, αντικαθιστώντας αθλήτριες που δεν είχαν κάνει τεστ ντόπινγκ και δεν είχαν έρθει στο Τόκιο. Λίγη ώρα αργότερα, της δώθηκε εντολή από τους συνοδούς της αποστολής να μαζέψει τα πράγματά της για να την μεταφέρουν στο αεροδρόμιο, από όπου θα πετούσε για το Μινσκ.

Η αθλήτρια ζήτησε βοήθεια με βίντεο που απέστειλε στην οργάνωση Belarusian Sport Solidarity Foundation, η οποία το ανέβασε στο Telegram, πλατφόρμα που χρησιμοποιούν οι αντικαθεστωτικοί στην Λευκορωσία. Αμέσως κινητοποιήθηκε η οργανωτική επιτροπή των Αγώνων και η ΔΟΕ.

Η Ολυμπιακή Επιτροπή της Λευκορωσίας δήλωσε μόνο ότι η αθλήτρια θα γύριζε πίσω λόγω της σωματικής και ψυχολογικής της κατάστασης.

Το καθεστώς του Αλεξάντερ Λουκασένκο, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία από το 1994, είναι αυτό που διέπραξε αεροπειρατεία στο αεροσκάφος που μετέφερε από την Αθήνα στο Βίλνιους αντικαθεστωτικό δημοσιογράφο, αναγκάζοντάς το να προσγειωθεί στο Μινσκ, όπου τον απήγαγε. Εχει επίσης φυλακίσει γνωστούς αθλητές και αθλήτριες που συμμετείχαν στις μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις πέρυσι.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...