374
Ο Μάριος Θεμιστοκλέους στην τηλεοπτική του εμφάνιση στον ΣΚΑΪ, στην εκπομπή του Απόστολου Μαγγηριάδη και του Αντώνη Αντζολέτου | SKAI/YouTube

Θεμιστοκλέους: Τρίτη δόση από Σεπτέμβριο – Πόσο εφικτή είναι η ανοσία της αγέλης

Protagon Team Protagon Team 18 Αυγούστου 2021, 11:52
Ο Μάριος Θεμιστοκλέους στην τηλεοπτική του εμφάνιση στον ΣΚΑΪ, στην εκπομπή του Απόστολου Μαγγηριάδη και του Αντώνη Αντζολέτου
|SKAI/YouTube

Θεμιστοκλέους: Τρίτη δόση από Σεπτέμβριο – Πόσο εφικτή είναι η ανοσία της αγέλης

Protagon Team Protagon Team 18 Αυγούστου 2021, 11:52

Από τις αρχές Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσει η χορήγηση της τρίτης δόσης του εμβολίου κατά της Covid-19. Oπως επιβεβαίωσε σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ το πρωί της Τετάρτης ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών αποφάσισε τη χορήγηση αναμνηστικής δόσης εμβολίου στους ανοσοκατεσταλμένους, σε ευπαθείς ομάδες και άτομα με προβλήματα υγείας.

Παράλληλα, όπως έκανε γνωστό ο κ. Θεμιστοκλέους, εξετάζονται τα δεδομένα για να επεκταθεί η αναμνηστική δόση και στις υπόλοιπες ομάδες, καθώς και στους υγειονομικούς.

Στις δηλώσεις του στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο γ.γ. εκτίμησε ότι θα έχουμε κορύφωση των κρουσμάτων περί τα τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου, ενώ αναφορικά με την πορεία των εμβολιασμών, υποστήριξε ότι με την επιστροφή του κόσμου από τις διακοπές κλείστηκαν 30.000 ραντεβού. Στα ραντεβού υπερισχύουν οι μικρότερες ηλικίες, αλλά παρατηρείται μια διαστρωμάτωση σε όλες τις ηλικιακές ομάδες.

Στόχος της κυβέρνησης, επανέλαβε ο κ. Θεμιστοκλέους, είναι να πειστεί ο κόσμος να εμβολιαστεί. Γι’ αυτό, πρόσθεσε, θα δημιουργηθεί ένα πλαίσιο τις επόμενες μέρες σχετικά με το πώς θα είναι η ζωή μας από τον Σεπτέμβριο και μετά.

Με βάση τα ανωτέρω, εκτίμησή του ήταν πως είναι εφικτό να επιτευχθεί η (πολυπόθητη) ανοσία της αγέλης στα μέσα ή τέλη του Σεπτεμβρίου.

Πιο απαισιόδοξος, για την ανοσία της αγέλης, εμφανίστηκε σε δηλώσεις του στο Mega ο καθηγητής Σαρηγιάννης, που εκτίμησε ότι οι ανάγκες για διασωληνωμένους θα φτάσουν τις 740 γύρω στα τέλη Σεπτεμβρίου με μέσα Οκτωβρίου.

Σημαντική αύξηση –σημείωσε ο καθηγητής– παρουσιάζουν οι διασωληνωμένοι ηλικίας 18 έως 39 ετών σε όλη τη χώρα. Το σύστημα υγείας μπορεί να το αντέξει, αλλά είναι αναπόφευκτη η πίεση, η οποία δημιουργεί μία αλυσίδα προβλημάτων, ενώ παράλληλα σημειώνεται αύξηση ποσοστού μολύνσεων και στα παιδιά.

Το καλύτερο σενάριο θέλει την αποκλιμάκωση της κατάστασης να έρχεται από τις αρχές Οκτωβρίου, εάν έχουν προχωρήσει οι εμβολιασμοί. Αν και η κυβέρνηση ευελπιστούσε πως μέσα στο καλοκαίρι το ποσοστό εμβολιασμών θα έφτανε το 70%, η πραγματικότητα δείχνει πως ίσα που οι εμβολιασμοί έχουν ξεπεράσει το 50%.

«Πιστεύω πως μπορούμε να φτάσουμε το 63 με 65%. Ευελπιστώ ότι η κατάσταση θα είναι πιο διαχειρίσιμη», είπε ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης και επανέλαβε ότι σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να προχωρήσουμε τους εμβολιασμούς. «Αυτό είναι το κρίσιμο ζητούμενο για τον Σεπτέμβρη. Για να λειτουργήσουμε, θα πρέπει να είμαστε πιο προστατευμένοι«, τόνισε ο καθηγητής.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...