402
Ρομπότ ενδέχεται να σερβίρει τις ειδήσεις στους ανθρώπους στο εγγύς μέλλον | Shutterstock

Τεχνητή Νοημοσύνη αντί δημοσιογράφων προωθούν στον όμιλο Axel Springer

Protagon Team Protagon Team 2 Μαρτίου 2023, 13:30
Ρομπότ ενδέχεται να σερβίρει τις ειδήσεις στους ανθρώπους στο εγγύς μέλλον
|Shutterstock

Τεχνητή Νοημοσύνη αντί δημοσιογράφων προωθούν στον όμιλο Axel Springer

Protagon Team Protagon Team 2 Μαρτίου 2023, 13:30

«Λίαν συντόμως η αυτοματοποίηση θα αλλάξει επίπεδο στα media, με άμεσο αποτέλεσμα την κατάργηση θέσεων εργασίας. Οι δημοσιογράφοι σύνταξης ειδήσεων θα αντικατασταθούν από συστήματα τεχνητής νοημοσύνης όπως το ChatGPT». Η παραπάνω εκτίμηση ανήκει στον Ματίας Ντέφνερ, διευθύνοντα σύμβουλο του κολοσσιαίου γερμανικού εκδοτικού ομίλου Axel Springer (ο οποίος έχει και τον ιστότοπο Politico).

Τι υπάρχει πίσω από την ιστορία; Oπως λέει το βρετανικό μέσο Guardian, η ανάγκη του επιχειρηματία να αυξήσει τα έσοδα από μερικά προϊόντα του όπως είναι οι εφημερίδες Bild και Die Welt, μέσα τα οποία επιθυμεί να καταστήσει αμιγώς ψηφιακά. Ο Ντέφνερ είπε ότι οι περικοπές θέσεων είναι θέμα αμέσου μέλλοντος, επειδή η Τεχνητή Νοημοσύνη (ΙΑ) βαθμηδόν καθιστά περιττές πολλές από τις θέσεις εργασίας των δημοσιογράφων.

«Η ΤΝ έχει τη δυνατότητα να κάνει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία καλύτερη από ποτέ ή και να την αντικαταστήσει» σημείωσε ο Ντέφνερ και σε ένα εσωτερικό έγγραφο που διένειμε στους υπαλλήλους της εταιρείας. Εργαλεία ΙΑ όπως το δημοφιλές ChatGPT υπόσχονται «επανάσταση» στις πληροφορίες, σχολίασε ο ίδιος, και σε σύντομο χρονικό διάστημα θα είναι καλύτερα από τους δημοσιογράφους στη «συγκέντρωση των πληροφοριών».

Ποιοι συντάκτες θα επιβιώσουν από την επέλαση της ΙΑ στο δημοσιογραφικό προϊόν; «Μόνο εκείνοι που δημιουργούν το καλύτερο πρωτότυπο περιεχόμενο» κατά την έκφραση του CEO. Με έμμεσο τρόπο ο Ντέφνερ προειδοποίησε τους συντάκτες ότι η εταιρεία έχει ήδη επιλέξει το ρομπότ και έχει ήδη απορρίψει τον άνθρωπο: «Η κατανόηση αυτής της αλλαγής είναι απαραίτητη για τη μελλοντική βιωσιμότητα ενός εκδοτικού ομίλου».

Ο CEO του ομίλου Σπρίνγκερ δεν διευκρίνισε πόσα άτομα από το προσωπικό θα χάσουν τη δουλειά τους, υποσχέθηκε πάντως να μην απολύσει συντάκτες («Δεν θα γίνουν περικοπές στον αριθμό των δημοσιογράφων»). Η ερευνητική δημοσιογραφία και τα σχόλια, όπως και η ερμηνεία των ειδήσεων, θα παραμείνουν δουλειά για ανθρώπους και όχι για ρομπότ.

Ο όμιλος Σπρίνγκερ δεν είναι ο πρώτος εκδότης προϊόντων Τύπου που σκέφτηκε τη «λύση» της Τεχνητής Νοημοσύνης για να απαλλαγεί από μισθούς, ασφαλιστικές εισφορές, συνδικαλισμό, διάφορες απαιτήσεις, κ.λπ. επιχειρηματικά βαρίδια. Ο Guardian έγραψε ότι και βρετανικοί όμιλοι σκέφτηκαν την ίδια «λύση», όπως η εργοδοσία των εντύπων Daily Mirror και Daily Express η οποία δημιούργησε ειδική ομάδα εργασίας ώστε «να διερευνήσει τις δυνατότητες και τους περιορισμούς της Τεχνητής Νοημοσύνης τύπου ChatGPT».

Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα ChatGPT θεωρητικώς μπορεί να δημιουργήσει κείμενα διαφόρων επιπέδων, από απλές φράσεις μέχρι σύνθετες προτάσεις, δοκίμια, ακόμη και λογοτεχνία. Ωστόσο η ακρίβεια των απαντήσεών του και το αποτέλεσμα της «δημιουργικότητάς» του έχουν αμφισβητηθεί τόσο γενικώς όσο και ειδικώς στη δημοσιογραφία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...