346
Το αεροσκάφος της Ryanair στο «Ελ. Βενιζέλος», το βράδυ της Κυριακής | ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/ Intime

Τέλος συναγερμού στο «Ελ. Βενιζέλος»: Δεν βρέθηκε κάτι ύποπτο στο αεροσκάφος που έστειλε ειδοποίηση για βόμβα

Protagon Team Protagon Team 22 Ιανουαρίου 2023, 18:12
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 22/01/2023 19:48
Το αεροσκάφος της Ryanair στο «Ελ. Βενιζέλος», το βράδυ της Κυριακής
|ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/ Intime

Τέλος συναγερμού στο «Ελ. Βενιζέλος»: Δεν βρέθηκε κάτι ύποπτο στο αεροσκάφος που έστειλε ειδοποίηση για βόμβα

Protagon Team Protagon Team 22 Ιανουαρίου 2023, 18:12
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 22/01/2023 19:48

Φάρσα αποδείχθηκε, σύμφωνα με την ΕΡΤ, η απειλή για τοποθέτηση βόμβας σε αεροσκάφος της Ryanair που προσγειώθηκε στο «Ελ. Βενιζέλος», το απόγευμα της Κυριακής, συνοδευόμενο από μαχητικά F-16.

Το αεροσκάφος Boeing 738 της Ryanair προσγειώθηκε στις 17:40 στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», προερχόμενο από την Πολωνία.

Είχαν ειδοποιηθεί νωρίτερα οι ελληνικές αρχές ότι πιθανώς να υπάρχει βόμβα στο αεροσκάφος, μετά από απειλητικό email που είχε λάβει η αεροπορική εταιρεία.

Το αεροπλάνο συνόδευσε ζεύγος ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών F-16, τα οποία μετά την προσγείωσή του επέστρεψαν στον Βόλο.

Το αεροπλάνο εκτελούσε δρομολόγιο από το Κατοβίτσε της Πολωνίας στην Αθήνα και είχε 192 επιβάτες και πλήρωμα.

Πυροοσβεστικά οχήματα κοντά στο αεροσκάφος – Λιάκος Γιάννης/Intime

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το αεροπλάνο προσγειώθηκε σε απομακρυσμένο σημείο του αεροδρομίου, που είχαν υποδείξει οι ελληνικές αρχές, μακριά από τα υπόλοιπα αεροσκάφη.

Στο σημείο έσπευσαν η Πυροσβεστική, το ειδικό τμήμα Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών της ΕΛ.ΑΣ, εκπαιδευμένοι σκύλοι και ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, που ήλεγξαν εξονυχιστικά το αεροπλάνο και όλους τους επιβάτες και τις αποσκευές τους χωρίς όμως να βρουν κάτι ύποπτο.

Η πορεία του αεροσκάφους της Ryanair προς το «Ελ. Βενιζέλος»

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ryanair έλαβε email για τοποθέτηση βόμβας στη συγκεκριμένη πτήση και ενημέρωσε τις πολωνικες αρχές. Αμεσα δόθηκε εντολή, πρώτα σε ουγγρικά μαχητικά αεροσκάφη και στη συνέχεια σε ελληνικά F-16, να το συνοδεύσουν.

Λεωφορείο, συνοδεία περιπολικού, μεταφέρει τους επιβάτες της πτήσης της Ryanair -Λιάκος Γιάννης/Intime

Από την στιγμή που ενημερώθηκαν οι ελληνικές αρχές ενεργοποιήθηκε το πρωτόκολλο «Renegade» που προβλέπεται σε αυτές τις περιπτώσεις.

Είναι η διαδικασία που ακολουθείται σε ολόκληρο τον κόσμο μετά την 11η Σεπτεμβρίου του 2000 και προβλέπει την πτήση του αεροσκάφους με συνοδεία πολεμικών αεροσκαφών αποκλειστικά πάνω από θάλασσα ή πάνω από μη κατοικημένη περιοχή.

Αυτό καθώς υπάρχει περίπτωση οι πιλότοι της πολεμικής αεροπορίας να λάβουν εντολή κατάρριψης.

Τελευταία φορά που ενεργοποιήθηκε το πρωτόκολλο Renegade στην Ελλάδα ήταν όταν το ακυβέρνητο αεροσκάφος της Helios πετούσε πάνω από την Αττική και τελικά συνετρίβη στο Γραμματικό.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...