556
Τα ηλεκτρικά ξυλάκια αποτελούν την ιδανική λύση για όσους έχουν υπέρταση | REUTERS/Issei Kato

Τέλος στο αλάτι: Ηλεκτρικά chopsticks κάνουν το φαγητό πιο αλμυρό

Protagon Team Protagon Team 19 Απριλίου 2022, 17:57
Τα ηλεκτρικά ξυλάκια αποτελούν την ιδανική λύση για όσους έχουν υπέρταση
|REUTERS/Issei Kato

Τέλος στο αλάτι: Ηλεκτρικά chopsticks κάνουν το φαγητό πιο αλμυρό

Protagon Team Protagon Team 19 Απριλίου 2022, 17:57

Τα εστιατόρια και οι γαστροπάμπ στην Ιαπωνία σύντομα θα μπορούν να σερβίρουν ράμεν, σούπα μίσο ή άλλα πιάτα, χωρίς να χρειάζεται να τα ενισχύουν γευστικά με μπόλικο αλάτι.

Κι αυτό διότι ιάπωνες ερευνητές κατασκεύασαν ξυλάκια (chopsticks) που δημιουργούν τεχνητά τη γεύση του αλατιού, σε μία προσπάθεια να μειώσουν τα επίπεδα νατρίου σε μερικά από τα πιο δημοφιλή πιάτα της χώρας.

Τα chopsticks λειτουργούν με τη χρήση ενός ηλεκτρικού διεγέρτη, ο οποίος λαμβάνει οδηγίες από έναν μίνι υπολογιστή, που φοριέται σαν βραχιόλι στο χέρι του πελάτη.

Η συσκευή, μέσω των chopsticks, απελευθερώνει ιόντα νατρίου στο φαγητό και αυτά δημιουργούν την αίσθηση του αλατιού στο στόμα του καταναλωτή.

Τη συσκευή αλμυρότητας επινόησε ο Χομέι Μιγασίτα, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Meiji του Τόκιο, σε συνεργασία με την εταιρεία παρασκευής τροφίμων και ποτών Kirin.

Η επιστημονική ομάδα δήλωσε ότι θα βελτιώσει το πρωτότυπο και ελπίζει να κάνει τα chopsticks διαθέσιμα στο ευρύ κοινό μέσα στο 2023.

Τα ηλεκτρικά chopsticks είναι σημαντικά για τους Ιάπωνες, καθώς η παραδοσιακή διατροφή τείνει να είναι πλούσια σε αλάτι, λόγω της χρήσης συστατικών όπως η μίσο και η σάλτσα σόγιας.

Ο μέσος ενήλικας Ιάπωνας καταναλώνει περίπου 10 γραμμάρια αλάτι την ημέρα, διπλάσια από την ποσότητα που συνιστά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Τα ηλεκτρικά chopsticks που δίνουν αλμυρότητα στο φαγητό / REUTERS/Issei Kato

Το υπουργείο Υγείας της χώρας έχει προτείνει τη μείωση της ημερήσιας πρόσληψης αλατιού σε μέγιστο 7,5 γραμμάρια για τους άνδρες και 6,5 γραμμάρια για τις γυναίκες. Ωστόσο, δεν είναι εύκολος ο έλεγχος του αλατιού, ειδικά όταν τρώμε έτοιμα γεύματα.

Τα ειδικά chopticks χρησιμοποιούν «ηλεκτρισμό πολύ χαμηλής τάσης, όχι αρκετό για να γίνει αισθητός και ενοχλητικός στο στόμα, προκειμένου να προσαρμόσουν τη λειτουργία ιόντων, όπως το χλωριούχο νάτριο (αλάτι) και το γλουταμινικό μονονάτριο (ενισχυτικό γεύσης), και να αλλάξουν την αντίληψη της γεύσης. Η χρήση του ηλεκτρισμού κάνει τα τρόφιμα να έχουν περισσότερη ή λιγότερη ένταση στο αλάτι, ανάλογα με τη ρύθμιση που θα κάνει ο χρήστης», εξήγησε στέλεχος της εταιρείας Kirin στον Guardian.

Κλινικές δοκιμές

Οι ειδικοί ανέφεραν ότι οι κλινικές δοκιμές, σε άτομα που ακολουθούν δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο, επιβεβαίωσαν ότι η συσκευή ενισχύει την αλμυρή γεύση των τροφίμων, ενώ την ίδια στιγμή το πιάτο που καταναλώνεται με αυτά έχει όλη τη γεύση, αλλά περίπου 1,5 φορά λιγότερο αλάτι.

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη, που κατανάλωσαν σούπα μίσο με λιγότερο αλάτι, σχολίασαν θετικά τον βελτιωμένο «πλούτο, τη γλυκύτητα και τη συνολική νοστιμιά» του πιάτου.

Η πρόσληψη υψηλής ποσότητας αλατιού μπορεί να συμβάλει στην αύξηση της αρτηριακής πίεσης, η οποία είναι η κυριότερη αιτία θανάτων από καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο στον κόσμο.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η συσκευή θα κυκλοφορήσει στο εμπόριο το επόμενο έτος / REUTERS/Issei Kato

«Για να αποτρέψουμε αυτές τις ασθένειες, πρέπει να μειώσουμε την ποσότητα αλατιού που λαμβάνουμε», δήλωσε ο ερευνητής Αϊ Σάτο. «Αν προσπαθούμε να αποφύγουμε την κατανάλωση αλατιού με συμβατικό τρόπο, θα πρέπει να αποχαιρετήσουμε το αγαπημένο μας φαγητό ή να το τρώμε πιο άνοστο».

Το εργαστήριο του Χομέι Μιγασίτα αναζητά και άλλους τρόπους με τους οποίους μπορεί να χρησιμοποιηθεί η τεχνολογία για την ενεργοποίηση των αισθήσεων και να μειωθούν και άλλα βλαβερά συστατικά από το φαγητό, όπως για παράδειγμα η ζάχαρη.

Το ίδιο επιστημονικό εργαστήριο έχει εφεύρει, επίσης, μια οθόνη τηλεόρασης, όπου ο χρήστης μπορεί, όταν τη γλείφει, να αισθάνεται τις γεύσεις διαφόρων φαγητών που βλέπει.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...