242
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δεξιά στη δεύτερη σειρά, στην τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου | ΓτΠ/ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Σύνοδος Κορυφής: Ικανοποίηση σε Αθήνα και Λευκωσία από το κείμενο για την Τουρκία

Protagon Team Protagon Team 25 Μαρτίου 2021, 17:01
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δεξιά στη δεύτερη σειρά, στην τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
|ΓτΠ/ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Σύνοδος Κορυφής: Ικανοποίηση σε Αθήνα και Λευκωσία από το κείμενο για την Τουρκία

Protagon Team Protagon Team 25 Μαρτίου 2021, 17:01

Tην έκθεση για τις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία επρόκειτο να παρουσιάσει στην τηλεδιάσκεψη της Συνόδου Κορυφής  ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ μαζί με την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Αυτό ανέφερε ο ίδιος ο Ζοζέπ Μπορέλ προσερχόμενος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

«Τον τελευταίο μήνα έχουμε δει θετικές εξελίξεις από την πλευρά της Τουρκίας, αλλά η κατάσταση παραμένει εύθραυστη. Σήμερα θα μελετήσουμε μέτρα για να σταθεροποιήσουμε αυτή τη θετική τάση και για τη συνέχεια υπάρχουν κάποια μέτρα με διπλή προσέγγιση» σημείωσε.

Όπως συμπλήρωσε ότι υπάρχουν «από τη μία πλευρά θετικά μέτρα κι από την άλλη μέτρα που μπορούν να ληφθούν εάν η κατάσταση χειροτερέψει. Αυτά τα μέτρα πρέπει να εφαρμοστούν με έναν σταδιακό και προοδευτικό τρόπο» είπε επισημαίνοντας ότι μπορεί να αναστραφούν.

Νωρίτερα ο  ΣΚΑΪ μετέδωσε ότι το κείμενο της κοινής δήλωσης των ηγετών για την Τουρκία τροποποιήθηκε, με την Ελλάδα και την Κύπρο να εκφράζουν την ικανοποίησή τους για τις αλλαγές.

Στη νέα του μορφή το κείμενο περιγράφει αναλυτικότερα τις προϋποθέσεις και τους όρους με τους οποίους θα πρέπει να συμμορφωθεί η Τουρκία προκειμένου να ενεργοποιηθεί η θετική ατζέντα. Η όποια πρόοδος με την Τουρκία θα είναι αναστρέψιμη, τονίζεται ακόμη. Ακόμη, εντονότερη είναι και η διατύπωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου.

Υπενθυμίζεται ότι στην τηλεδιάσκεψη των 27 ηγετών της ΕΕ συμμετέχει και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος  έχει προγραμματισμένη τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και, αργότερα, τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...