346
Η Ελίζαμπεθ Γουόρεν σε εκδήλωση των Δημοκρατικών στο Ντε Μόιν της Αϊόβα | REUTERS/Eric Thayer

Σχέδιο $20 τρισ. από τη Γουόρεν για ένα αμερικανικό ΕΣΥ

Protagon Team Protagon Team 2 Νοεμβρίου 2019, 16:14
Η Ελίζαμπεθ Γουόρεν σε εκδήλωση των Δημοκρατικών στο Ντε Μόιν της Αϊόβα
|REUTERS/Eric Thayer

Σχέδιο $20 τρισ. από τη Γουόρεν για ένα αμερικανικό ΕΣΥ

Protagon Team Protagon Team 2 Νοεμβρίου 2019, 16:14

Ενα φιλόδοξο όσο και πολυδάπανο σχέδιο για την αναδιοργάνωση του συστήματος Υγείας στις ΗΠΑ παρουσίασε η γερουσιαστής από τη Μασαχουσέτη Ελίζαμπεθ Γουόρεν, η οποία διεκδικεί με αξιώσεις το χρίσμα των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές του 2020.

Στόχος είναι η παροχή υπηρεσιών υγείας σε κάθε Αμερικανό, χωρίς να χρειαστεί αύξηση των φόρων για τη μεσαία τάξη, γράφει ο Guardian.

Το σχέδιο προβλέπει κρατικές δαπάνες ύψους 20,5 τρισ. δολαρίων μέσα σε μια δεκαετία, ποσό που αντιστοιχεί σε σχεδόν 100 φορές το ΑΕΠ της Ελλάδας.

Τα χρήματα, σύμφωνα με τη Γουόρεν, θα μπορούσαν να βρεθούν από πηγές όπως η φορολογία των κερδών από το κεφάλαιο ή άλλες επενδύσεις, από φόρους στο πλουσιότερο 1% του πληθυσμού. Πέρα από αυτό, οι εργοδότες θα πρέπει πρακτικά να μεταφέρουν στην κυβέρνηση σχεδόν όλο το ποσό το οποίο θα κατέβαλαν για ιδιωτική ασφάλιση των εργαζομένων, ανερχόμενο σε 8,8 τρισ. δολάρια.

Με τον τρόπο αυτό η Γουόρεν απάντησε σε επικρίσεις ότι τα σχέδια της για περίθαλψη για όλους (Medicare for All) είναι ασαφή ως προς την χρηματοδότησή τους, με δεδομένο ότι η ίδια δεν απαντούσε με σαφήνεια αν περιλάμβαναν και αυξήσεις φόρων.

Οι αντίπαλοί της στον αγώνα για το χρίσμα δεν έδειξαν ικανοποιημένοι από την πρόταση. Ο Τζο Μπάιντεν την κατηγόρησε για «μαθηματικές ακροβασίες» ενώ εκτίμησε ότι οι δαπάνες είναι στην πραγματικότητα 30 με 40 τρισ. δολάρια. Για τον ίδιο η λύση είναι μόνο η πλήρης επαναφορά του Obamacare, το οποίο πετσόκοψε ο Τραμπ.

Η περίθαλψη και το πώς και πόσο θα καλύπτει τους Αμερικανούς είναι από τα κορυφαία ζητήματα στην εκστρατεία των Δημοκρατικών. Η Γουόρεν και ο Μπέρνι Σάντερς είναι υπέρ μιας δραστικής μεταβολής στο σύστημα, ο Μπάιντεν και άλλοι υποψήφιοι έχουν ηπιότερες προσεγγίσεις.

Ολα αυτά υπό την αίρεση της έγκρισης του σχεδίου από τη Γερουσία, η οποία, αν μείνει και μετά το 2020 στα χέρια των Ρεπουμπλικανών πολύ δύσκολα θα εγκρίνει αλλαγές, πόσο μάλλον σαρωτικές, με Δημοκρατικό στο τιμόνι του Λευκού Οίκου.

Στην τελευταία δημοσκόπηση που δόθηκε στη δημοσιότητα την Παρασκευή και αφορά την Πολιτεία της Αϊόβα, η Γουόρεν προηγείται με 22% και ακολουθούν ο Μπέρνι Σάντερς με 19%, ο Πιτ Μπούτιτζατζ με 18% και ο Τζο Μπάιντεν με 17%.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...