483
| Twitter / @10DowningStreet

Στο Κίεβο ο Μπόρις Τζόνσον: Στέλνει στην Ουκρανία 2.000 drones

Protagon Team Protagon Team 24 Αυγούστου 2022, 18:14
|Twitter / @10DowningStreet

Στο Κίεβο ο Μπόρις Τζόνσον: Στέλνει στην Ουκρανία 2.000 drones

Protagon Team Protagon Team 24 Αυγούστου 2022, 18:14

Nα υπομείνουν τους υψηλότερους λογαριασμούς του φυσικού αερίου, μία από τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία στην παγκόσμια οικονομία, κάλεσε τους Βρετανούς ο Μπόρις Τζόνσον την Τετάρτη από το Κίεβο, τονίζοντας πως τα όσα υπομένει η χώρα αυτή, έξι μήνες από την έναρξη της ρωσική εισβολής, αφορούν όλο τον κόσμο και όχι μόνο τον ουκρανικό λαό.

Απευθυνόμενος στη διεθνή κοινότητα, αντίστοιχα, ζήτησε να συνεχίσει να υποστηρίζει την Ουκρανία, ενώ έκανε γνωστό και ένα νέο πακέτο σταρτιωτικής ενίσχυσής της από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Σημειώνεται πως πρόκειται για μία επίσκεψη –η τελευταία του ως πρωθυπουργού καθώς αποχωρεί από την εξουσία τον Σεπτέμβριο– η οποία δεν είχε ανακοινωθεί και η οποία έχει σημαντικό συμβολισμό, δεδομένου ότι την ημέρα αυτή η εμπόλεμη χώρα γιορτάζει τον 31ο χρόνο της Ανεξαρτησίας της από τη Σοβιετική Ενωση, και η οποία συμπίπτει με την επίσης υψηλής σημασίας κίνηση της Ουάσινγκτον να ανακοινώσει ένα νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας για την άμυνα των Ουκρανών, ύψους 3 δισ. δολαρίων.

Κατά τη συνάντηση του με τον ουκρανό πρόεδρο, ο Τζόνσον περιέγραψε το νέο βρετανικό πακέτο υποστήριξης του Κιέβου, ύψους 63 εκατ. δολαρίων, το οποίο θα περιλαμβάνει, 2.000 μη επανδρωμένα αεροσκάφη και drones – «καμικάζι», προκειμένου να συνδράμουν τον ουκρανικό στρατό να παρακολουθεί και να στοχεύει τις ρωσικές δυνάμεις.

«Τους τελευταίους έξι μήνες, το Ηνωμένο Βασίλειο στάθηκε δίπλα στην Ουκρανία, υποστηρίζοντας την άμυνα της κυρίαρχης αυτής χώρας έναντι του βάρβαρου και παράνομου εισβολέα.

Το σημερινό πακέτο υποστήριξης θα δώσει στις γενναίες και ισχυρές ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις περισσότερες δυνατότητες, επιτρέποντάς τους να συνεχίσουν να απωθούν τις ρωσικές δυνάμεις και να πολεμούν για την ελευθερία τους», σημείωσε.

Στις δηλώσεις του από την ουκρανική πρωτεύουσα, ο Τζόνσον ανέφερε, επίσης, ότι η Βρετανία πρέπει να παραμείνει στην πορεία υποστήριξης της Ουκρανίας, καθώς ενώ οι Βρετανοί πληρώνουν υψηλούς λογαριασμούς ενέργειας, οι Ουκρανοί «πληρώνουν με αίμα», όπως μετέδωσε η Telegraph. Σημειώνεται ότι ο πόλεμος έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 5.587 αμάχους στη χώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Στο μήνυμά του μέσω Twitter, όπου δημοσίευσε μία φωτογραφία του μαζί με τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο ίδιος πρόσθεσε:

«Αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία έχει σημασία για όλους μας. Γι’ αυτό βρίσκομαι σήμερα στο Κίεβο. Γι’ αυτό το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίσει να είναι δίπλα στους ουκρανούς φίλους μας. Πιστεύω ότι η Ουκρανία μπορεί και θα κερδίσει αυτόν τον πόλεμο».

Υποδεχόμενος τον βρετανό πρωθυπουργό, ο Ζελένσκι δήλωσε, από την πλευρά του, ότι αυτή «είναι η τρίτη φορά που ο Μπόρις Τζόνσον βρίσκεται στην Ουκρανία από τότε που άρχισε η ρωσική εισβολή» για να συμπληρώσει: «Δεν είναι όλες οι χώρες τόσο τυχερές να έχουν έναν τέτοιο φίλο».

Σε ειδική τελετή στο προεδρικό μέγαρο, μάλιστα, ο Ζελένσκι απένειμε στον Τζόνσον το παράσημο του Τάγματος της Ελευθερίας, την ανώτερη τιμητική διάκριση που μπορεί να δοθεί σε ξένο πολίτη, για τη σταθερή υποστήριξή του στην Ουκρανία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...