486
Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι στην τελευταία τους συνάντηση το Νοέμβριο του 2023 | Reuters

Στο Κάιρο ο Πρωθυπουργός, διαβουλεύσεις για το Μεταναστευτικό

Protagon Team Protagon Team 17 Μαρτίου 2024, 11:28
Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι στην τελευταία τους συνάντηση το Νοέμβριο του 2023
|Reuters

Στο Κάιρο ο Πρωθυπουργός, διαβουλεύσεις για το Μεταναστευτικό

Protagon Team Protagon Team 17 Μαρτίου 2024, 11:28

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται την Κυριακή στο Κάιρο με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον Ντερ Λάινεν, τον πρωθυπουργό του Βελγίου Αλεξάντερ Ντε Κρόο, τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Χριστοδουλίδη, τον καγκελάριο της Αυστρίας Καρλ Νεχάμερ και την πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι.

Όπως μεταδίδει το Reuters, οι ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να ανακοινώσουν ένα πακέτο χρηματοδότησης άνω των 7 δις και την ενίσχυση των σχέσεων με την Αίγυπτο, ως μέρος μιας προσπάθειας για τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών προς τη Μεσόγειο.

Η συμφωνία, σύμφωνα με την ίδια πηγή, έχει σχεδιαστεί για να ενισχύσει τη συνεργασία σε τομείς όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, το εμπόριο και η ασφάλεια, ενώ θα παρέχει επιχορηγήσεις, δάνεια και άλλες μορφές χρηματοδότησης σε βάθος τριετίας, για τη στήριξη της παραπαίουσας οικονομίας της Αιγύπτου, το δημόσιο χρέος της οποίας το 90% του ΑΕΠ της.

Αναβάθμιση των σχέσεων ΕΕ-Αιγύπτου

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, η Ευρώπη επιδιώκει βάθος και ποιότητα στις σχέσεις με την Αίγυπτο, 20χρόνια μετά  την έναρξη ισχύος της συμφωνίας σύνδεσης ΕΕ-Αιγύπτου. Όπως, άλλωστε, είχε επισημανθεί τον περασμένο Ιανουάριο μετά τη δέκατη σύνοδο του Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΕ-Αιγύπτου, «η ΕΕ και η Αίγυπτος προτίθενται να επιδιώξουν μια συνεργασία που προωθεί την πολυμερή προσέγγιση και τη βασισμένη σε κανόνες διεθνούς τάξης. Θα συνεχίσουν να συνεργάζονται για την προώθηση της σταθερότητας, της ειρήνης και της ασφάλειας στη Μέση Ανατολή, τη Μεσόγειο και την Αφρική. Δεδομένης της σημασίας που αποδίδουν στη σχέση τους, η ΕΕ και η Αίγυπτος σκοπεύουν να την αναβαθμίσουν σε επίπεδο περιεκτικής και στρατηγικής εταιρικής σχέσης».

Η ευρεία συμφωνία με την Αίγυπτο, διαφοροποιείται από αυτήν που  είχε υπογραφεί το 2016 με την Τουρκία και η οποία αφορούσε μόνο το μεταναστευτικό, καθώς και από το μνημόνιο συνεργασίας με την Τυνησία.

Η συμφωνία για μια περιεκτική εταιρική σχέση με την Αίγυπτο, λαμβάνει χώρα μετά την έναρξη λειτουργίας του θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου στην Κύπρο και δύο ημέρες μετά την άφιξη  του πρώτου πλοίου με ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είχε βρεθεί στην Αίγυπτο και τον περασμένο Νοέμβριο με βασικό αντικείμενο της επίσκεψης την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους Παλαιστίνιους, και τη συνεργασία ώστε να αποφευχθεί η περιφερειακή κλιμάκωση του πολέμου στη Μέση Ανατολή.

Η βαρύτητα που δίνει η ΕΕ στις σχέσεις με την Αίγυπτο είχε αποτυπωθεί και σε πρόσφατες δηλώσεις του επιτρόπου διεύρυνσης Όλιβερ Βάρχελι ο οποίος είχε μιλήσει για «χρυσή εποχή στις σχέσεις ΕΕ-Αιγύπτου». «Η Αίγυπτος μπορεί να γίνει όχι μόνο ένας αξιόπιστος προμηθευτής φυσικού αερίου, αλλά και μια αξιόπιστη πηγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Και για το λόγο αυτό, τονίσαμε από την πλευρά μας ότι είναι σημαντικό το καθεστώς του έργου αμοιβαίου ενδιαφέροντος για το έργο GREGY, του καλωδίου ηλεκτρικής ενέργειας βαθέων υδάτων μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου» είχε υπογραμμίσει χαρακτηριστικά.

Σε ότι αφορά το Μεταναστευτικό, η ΕΕ επιδιώκει ισχυρές σχέσεις με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης μεταναστών, με στόχο τη σταθεροποίηση της κατάστασης.

Στην μικρή ολομέλεια του Απριλίου στις Βρυξέλλες, πιθανόν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να ψηφίσει για το Σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο φέρνοντας ακόμη πιο κοντά την εφαρμογή νέων κανόνων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...