427
Ο κ. Τσίπρας (δεξιά) θα υποδεχθεί τον κ. Αναστασιάδη την Τετάρτη | ANDREA BONETTI/ INTIMENEWS

Στην Αθήνα την Τετάρτη ο Αναστασιάδης για το Κυπριακό

Protagon Team Protagon Team 14 Νοεμβρίου 2016, 20:08
Ο κ. Τσίπρας (δεξιά) θα υποδεχθεί τον κ. Αναστασιάδη την Τετάρτη
|ANDREA BONETTI/ INTIMENEWS

Στην Αθήνα την Τετάρτη ο Αναστασιάδης για το Κυπριακό

Protagon Team Protagon Team 14 Νοεμβρίου 2016, 20:08

Στην πιο κρίσιμη ίσως φάση των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, μετά τη συνάντηση των δύο πλευρών στο Μοντ Πελεράν της Ελβετίας και πριν από την επόμενη που έχει προγραμματιστεί για τις 20 Νοεμβρίου στην ίδια τοποθεσία, ο κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης θα επισκεφθεί την Αθήνα για να ενημερώσει τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα σχετικά με την πρόοδο που έχει σημειωθεί.

Σύμφωνα με τον κύπριο κυβερνητικό εκπρόσωπο Νίκο Χριστοδουλίδη, η συνάντηση ανάμεσα στον κ. Αναστασιάδη, τον κ. Τσίπρα, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και τους αρχηγούς των ελληνικών κοινοβουλευτικών κομμάτων είναι προγραμματισμένη για τις έξι το απόγευμα της Τετάρτης.

Η πρωτοβουλία για τη συνάντηση ανήκει στον κ. Αναστασιάδη ο οποίος ήθελε να γίνουν συνομιλίες «με αποκλειστικό αντικείμενο συζήτησης τις εξελίξεις στο Μοντ Πελεράν», όπου πραγματοποιήθηκε η τελευταία συνάντησή του με τον τουρκοκύπριο Μουσταφά Ακιντζί. Εκεί σημειώθηκε πρόοδος σε όλα τα σημεία των διαπραγματεύσεων -συμφωνήθηκε ακόμη και η δομή της διακυβέρνησης μίας ομοσπονδιακής Κύπρου– με εξαίρεση τα κριτήρια του εδαφικού ζητήματος, καθώς ακόμη καμία από τις δύο πλευρές δεν έχει προτείνει κάποιον χάρτη.

Οπως επανέλαβε ο κ. Χριστοδουλίδης μιλώντας στην πολιτική εκπομπή του ραδιοσταθμού «Σούπερ Σπορ», η πρόοδος στο εδαφικό έχει τρία βασικά κριτήρια: Το έδαφος, που πρέπει να επιστραφεί και να υπαχθεί στην ελληνοκυπριακή πολιτεία, ο αριθμός των προσφύγων, που θα μπορούν να επιστρέψουν στις πατρογονικές τους εστίες υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση και η έκταση της ακτογραμμής κάθε συνιστώσας πολιτείας. «Εγινε μια πολύ καλή και ειλικρινής συζήτηση και πλησιάζουμε στο να υπάρχει κατάληξη, αλλά δεν υπάρχει κατάληξη ακόμη», ανέφερε ο ίδιος.

Ερωτηθείς αν συζητήθηκε θέμα επιστροφής της Μόρφου με αντάλλαγμα την εκ περιτροπής προεδρία, ο κ. Χριστοδουλίδης απάντησε: «Μπορώ να σας απαντήσω με πάσα βεβαιότητα ότι δεν έγινε μια τέτοια συζήτηση. Δεν έγινε συζήτηση επί συγκεκριμένων περιοχών που θα επιστραφούν, αλλά και δεν τέθηκε θέμα εκ περιτροπής προεδρίας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ούτε στην κατ’ ιδίαν συνάντηση του κύπριου προέδρου Νίκου Αναστασιάδη με τον τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί».

Οπως τόνισε ο ίδιος, αν δεν υπάρξει χάρτης, που να αποτυπώνει τα κριτήρια που θα έχουν συμφωνηθεί, δεν μπορεί να συγκληθεί διεθνής διάσκεψη. «Αρα, αν δεν υπάρξει συνεργασία από τουρκικής πλευράς για συμφωνία στα κριτήρια και ακολούθως να μεταφερθούν επί συγκεκριμένου χάρτη, δεν θα μπορέσουμε να μιλήσουμε για μια διεθνή διάσκεψη», κατέληξε.

Σε περίπτωση που πραγματοποιηθεί διεθνής διάσκεψη αυτή θα έχει ως αποκλειστικό αντικείμενο συζήτησης το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων του Κυπριακού. «Δεν προσφέρεται (η διάσκεψη) για να τεθεί το όποιο θέμα θέλει η Τουρκία έναντι της ελληνικής κυβέρνησης», τόνισε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι δεν γνωρίζει κατά πόσον ο έλληνας πρωθυπουργός θα «νιώσει την ανάγκη» να ενημερώσει τον κύπριο πρόεδρο για την κατάσταση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...