891
Από παλαιότερη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Επίτροπο | In Time News / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Στην Αθήνα ο Τζεντιλόνι: Συνάντηση με Μητσοτάκη, Χατζηδάκη και Τσίπρα

Protagon Team Protagon Team 9 Απριλίου 2024, 19:57
Από παλαιότερη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Επίτροπο
|In Time News / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Στην Αθήνα ο Τζεντιλόνι: Συνάντηση με Μητσοτάκη, Χατζηδάκη και Τσίπρα

Protagon Team Protagon Team 9 Απριλίου 2024, 19:57

Επίσκεψη στην Ελλάδα πραγματοποιεί ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι, με την ευκαιρία της παρουσίας του στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, το οποίο ξεκινάει την Τετάρτη. Παράλληλα ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας θα έχει σειρά επαφών με κυβερνητικούς παράγοντες, όπως και με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση από το πρωθυπουργικό γραφείο, ο Πρωθυπουργός θα υποδεχθεί τον ιταλό Επίτροπο στο Μέγαρο Μαξίμου στις 09:30 το πρωί της Τετάρτης.

Την Τρίτη, ο Πάολο Τζεντιλόνι συναντήθηκε με τον υπουργό Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη ενώ συμμετείχε και σε σύσκεψη στο ΥΠΟΙΚ αμέσως μετά. Στη σύσκεψη συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο αναπληρωτής υπουργός Νίκος Παπαθανάσης και οι υφυπουργοί Χάρης Θεοχάρης και Θάνος Πετραλιάς, από πλευράς του υπουργείου. Από πλευράς της Κομισιόν το «παρών» έδωσαν, επίσης, ο γενικός διευθυντής της DG TAXUD Γεράσιμος Θωμάς και η επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα Νιόβη Ρίγκου.

Συζητήθηκαν το νέο πλαίσιο δημοσιονομικών κανόνων, η πορεία υλοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, καθώς και θέματα φορολογικής πολιτικής. Στις δηλώσεις του αμέσως μετά το πέρας των συναντήσεων αυτών ο Επίτροπος απέδωσε εύσημα στην ελληνική κυβέρνηση για την πορεία της οικονομίας της χώρας.

«Είμαι σήμερα εδώ στην Αθήνα προκειμένου να συναντήσω τον φίλο μου, υπουργό Χατζηδάκη. Συζητήσαμε την οικονομική κατάσταση. Οπως γνωρίζετε, συνολικά η οικονομική δραστηριότητα στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι μάλλον αδύναμη. Είχαμε το περασμένο έτος 11 κράτη – μέλη με αρνητική ανάπτυξη. Ωστόσο, είμαστε ελαφρώς πιο αισιόδοξοι για το δεύτερο μισό της φετινής χρονιάς, καθώς θα έχουμε βελτίωση στην αγορά εργασίας. Ο πληθωρισμός μειώνεται και με τη σειρά του θα οδηγήσει σε μείωση των επιτοκίων δανεισμού μέσα στους επόμενους μήνες και έχουμε αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση αποφεύγοντας την ύφεση. Οπότε, ναι, η δραστηριότητα είναι αδύναμη, αλλά οι προοπτικές για το δεύτερο μισό του έτους και την επόμενη χρονιά είναι πιο θετικές. Φυσικά, υπάρχει ανησυχία για το γεωπολιτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο βρισκόμαστε.

»Η Ελλάδα παρουσιάζει πιο δυνατή οικονομία συγκριτικά με το μέσο όρο της οικονομίας της ΕΕ. Είναι μία από τις οικονομίες που τα πάνε καλύτερα και αυτό είναι το αποτέλεσμα δύο παραγόντων:

  • των ορθών αποφάσεων που έχουν πάρει οι ελληνικές Αρχές,
  • της ευρωπαϊκής μας δέσμευσης. Γιατί μέρος αυτής της επιτυχίας και της ανάπτυξης είναι συνδεδεμένη με τις κοινές προσπάθειες του NextGenerationEU. Εχουμε στην Ελλάδα ένα πιο δυνατό πλάνο ανάκαμψης, που παρουσιάζει αποτελέσματα τόσο σε επενδύσεις, όσο και σε μεταρρυθμίσεις.

»Περάσαμε δύσκολους μήνες μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αλλά θεωρώ ότι μπορούμε να κοιτάξουμε στο μέλλον με λίγη περισσότερη αισιοδοξία για την ευρωπαϊκή οικονομία», ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Τζεντιλόνι.

Από την πλευρά του, ο κ. Χατζηδάκης επεσήμανε τα εξής: «O Επίτροπος Τζεντιλόνι έχει ένα διακριτό ρόλο στις Βρυξέλλες, όχι μόνο διότι έχει διατελέσει πρωθυπουργός της Ιταλίας, μιας μεγάλης ευρωπαϊκής χώρας, αλλά και διότι έχει μεγάλη εκτίμηση ανάμεσα στους υπουργούς του ECOFIN και του Eurogroup που συνεδριάζουμε κάθε μήνα. Και θετική συνεισφορά στη διαχείριση της οικονομικής και νομισματικής Ενωσης, στο πλαίσιο της ΕΕ.

»Η Ελλάδα, όπως και ο ίδιος σημείωσε, έχει κάνει πολύ μεγάλη πρόοδο όλα τα τελευταία χρόνια. Αλλά δέσμευσή μας είναι να συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια, βασισμένοι στη στήριξη των Βρυξελλών, στο μεγάλο πακέτο που έχουμε από το Ταμείο Συνοχής και από το Ταμείο Ανάκαμψης. Εχουμε τη μεγαλύτερη κατά κεφαλή ενίσχυση σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αλλά βασισμένοι και σε δυο ακόμα πράγματα: τη δημοσιονομική σοβαρότητα από τη μια πλευρά και μια φιλοεπενδυτική προσέγγιση από την άλλη πλευρά.

»Προχωρούμε μπροστά με αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που ήδη ψηφίσαμε, για τη φοροδιαφυγή για παράδειγμα. Και με άλλες αλλαγές, όπως είναι το νομοσχέδιο για την ενθάρρυνση των συγχωνεύσεων των επιχειρήσεων, την ενθάρρυνση της καινοτομίας, οι αλλαγές που θα φέρουμε σύντομα για τις θυγατρικές του Υπερταμείου, για να γίνουν πιο ευέλικτες και πιο αποδοτικές. Και φυσικά αυτό το πνεύμα θα αντικατοπτριστεί και στο νέο τετραετές Πρόγραμμα από την πλευρά της Ελλάδας, το οποίο θα κατατεθεί τον Σεπτέμβριο στις Βρυξέλλες και το οποίο θα αντανακλά το πνεύμα το οποίο σας περιέγραψα. Προχωρούμε, λοιπόν, μπροστά! Η Ελλάδα προχωρεί μπροστά με αισιοδοξία! Και προχωρεί μπροστά με αισιοδοξία, γιατί επιχειρούμε να λειτουργούμε κάθε μέρα με σοβαρότητα και αξιοπιστία!».

Επαφές Τσίπρα – Τζεντιλόνι για τις «εξελίξεις στην ΕΕ»

Πέραν των επαφών του με την κυβέρνηση, και όσων τετ α τετ θα έχει στο περιθώριο του Φόρουμ, ο Επίτροπος συναντήθηκε, την Τρίτη, και με τον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, όπως έκαναν γνωστό πηγές του περιβάλλοντος του τελευταίου –πρόκειται για το βασικό «κανάλι επικοινωνίας» του πρώην προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με ορισμένες αναρτήσεις, μετά την παραίτησή του από την αρχηγία της Κουμουνδούρου.

Οπως μετέδωσε το ΑΠΕ ΜΠΕ, επικαλούμενο τις «πηγές κοντά στον Αλέξη Τσίπρα», το κλίμα «ήταν ιδιαίτερα θερμό» κατά τη συνάντησή των δύο ανδρών, «δεδομένης της πολύ καλής σχέσης τους που ξεκίνησε από τη περίοδο που και οι δύο ήταν πρωθυπουργοί, όταν καθιέρωσαν το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Ιταλίας και προώθησαν τη Σύνοδο των Ευρωπαϊκών χωρών του Νότου. Παράλληλα, είχαν συνεργαστεί πολύ στενά στο πλαίσιο των συνόδων του κόμματος των Ευρωσοσιαλιστών (PES)».

Μεταξύ άλλων, οι Τσίπρας και Τζεντιλόνι συζήτησαν τις «εξελίξεις στην ΕΕ με φόντο τις επικείμενες ευρωεκλογές, τα της ευρωπαϊκής οικονομίας και για το Ταμείο Ανάκαμψης».

Οπως είναι φυσικό, οι συνεχιζόμενες επαφές Τσίπρα εκτός της επίσημης ατζέντας του ΣΥΡΙΖΑ υπό τον Στέφανο Κασσελάκη –το γραφείο Τύπου του κόμματος δεν προανήγγειλε την παραπάνω συνάντηση, ούτε ενημέρωσε για αυτή μετά το πέρας της– τροφοδοτούν τα σενάρια για την πορεία εξόδου του πρώτου από την Κουμουνδούρου –το Protagon αναφέρθηκε σε αυτά τα σενάρια τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...