491
|

Στη Βουλή οι φωτογραφικοί διαγωνισμοί της Δούρου – κρύβεται πίσω από εγκύκλιο του Σπίρτζη [έγγραφα]

Protagon Team Protagon Team 8 Νοεμβρίου 2018, 15:10

Στη Βουλή οι φωτογραφικοί διαγωνισμοί της Δούρου – κρύβεται πίσω από εγκύκλιο του Σπίρτζη [έγγραφα]

Protagon Team Protagon Team 8 Νοεμβρίου 2018, 15:10

Στη Βουλή φέρνει ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Γιάννης Μανιάτης, τις καταγγελίες του υποψήφιου περιφερειάρχη Αττικής, Γιάννη Σγουρού, για τους εξοργιστικά προκλητικούς, φωτογραφικούς διαγωνισμούς της διοίκησης Δούρου για έργα οδοποιίας της Περιφέρειας (διαβάστε περισσότερα για το θέμα ΕΔΩ ).

Σε ερώτησή του προς το αρμόδιο υπουργείο Υποδομών, ο πρώην υπουργός σημειώνει πως ουσιαστικά η περιφερειάρχης «παραδέχεται και ομολογεί ότι για να συμμετάσχει οικονομικός φορέας σε (συγκεκριμένο) διαγωνισμό, θα πρέπει υποχρεωτικά να συνεργαστεί με συγκεκριμένα, μετρημένα στα δάκτυλα των χεριών, ασφαλτικά συγκροτήματα», ενώ παράλληλα δηλώνεται η πρόθεση διενέργειας συνολικά πέντε διαγωνισμών,  ύψους 88.000.000 ευρώ, για έργα οδοποιίας, με ακριβώς τους ίδιους προκλητικούς όρους.

Υπό τα δεδομένα αυτά, ο κ. Μανιάτης ρωτά:

  1. Από ποιες τεχνικές προδιαγραφές, ή άλλες απαιτήσεις, προκύπτει ο περιορισμός για απόσταση της μονάδας παραγωγής από το έργο όχι μεγαλύτερη των 40 χλμ;
  2. Πόσες και ποιες είναι οι αδειοδοτημένες μονάδες παραγωγής ασφαλτοσκυροδέματος στην Αττική που βρίσκονται σε απόσταση μέχρι 40 χλμ από το έργο;
  3. Πόσες και ποιες είναι οι αδειοδοτημένες μονάδες παραγωγής που βρίσκονται σε απόσταση έως και 80 χλμ από το έργο;
  4. Ποιες είναι οι ορθές πρακτικές που εφαρμόζουν οι χώρες της κεντρικής Ευρώπης για να εξασφαλίσουν θερμοκρασίες διάστρωσης του ασφαλτοσκυροδέματος όχι μικρότερες των 130 βαθμών Κελσίου;
  5. Αν θα ενεργοποιήσουν άμεσα οι διαδικασίες ελέγχου από την αρμόδια Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων, ώστε να διορθωθούν οι σχετικές προκηρύξεις και να αποδοθούν ευθύνες

Το τραγελαφικό της υπόθεσης όμως, είναι ότι η Ρένα Δούρου «πάτησε» σε εγκύκλιο του ίδιου του υπουργού Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη, προς τον οποίο και απευθύνεται η ανωτέρω κοινοβουλευτική ερώτηση, προκειμένου να συμπεριλάβει στη διακήρυξη του επίμαχου διαγωνισμού τον συγκεκριμένο περιοριστικό όρο της ακτίνας των 40χλμ από την πλατεία Συντάγματος!

Πρόκειται για εγκύκλιο του περασμένου Οκτωβρίου που αφορά έργα οδοποιίας στην Αλεξάνδρουπολη και στην οποία ρητά αναφέρεται ότι:

Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρεται ότι κάθε ενδιαφερόμενος οικονομικός φορέας θα πρέπει να υποβάλει, ανάμεσα σε άλλα, για την ανάληψη του (συγκεκριμένου) έργου:

Στο σχόλιό του για την υιοθέτηση της εν λόγω εγκυκλίου Σπίρτζη από την κυρία Δούρου, ο υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός, αφού σημειώνει πως η υπηρεσία που προωθεί το συγκεκριμένο διαγωνισμό για τη συντήρηση του εθνικού δικτύου ανήκε μέχρι το 2011 στο ΥΠΟΜΕΔΙ, υπογραμμίζει ότι μέχρι σήμερα ουδέποτε τέθηκαν τέτοιου είδους όροι για διαγωνισμούς συντήρησης των οδών από τις πρώην Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις, τους δήμους, την Περιφέρεια Αττικής, αλλά ακόμα και από το ίδιο το υπουργείο.

Ειδικά στην περιοχή αρμοδιότητα της Περιφέρειας Αττικής, συμπληρώνει, το οδικό δίκτυο εκτείνεται από το Σούνιο έως το Καπανδρίτι και την παλαιά εθνική οδό Ελευσίνας Θήβας. Επομένως, τονίζει, η ποιότητα του υλικού δεν εξαρτάται από την απόσταση που τίθεται ως όρος από τη διοίκηση Δούρου, αλλά από τη θέση κατασκευής της οδού, το χρόνο μεταφοράς του υλικού και την εξωτερική θερμοκρασία.

Εκτός και αν η Ρένα Δούρου ανακάλυψε στον πέμπτο χρόνο της θητείας της και λίγο πριν τις εκλογές «τον υγιή ανταγωνισμό» διαμέσου του περιορισμού των συμμετεχόντων σε αυτόν.