595
|

«Σάμπα» στη Λετονία

Avatar Γιάννης Γιαγκίνης 8 Σεπτεμβρίου 2012, 08:29

«Σάμπα» στη Λετονία

Avatar Γιάννης Γιαγκίνης 8 Σεπτεμβρίου 2012, 08:29

Τελικά τα καταφέραμε. Μπορεί να βρεθήκαμε πίσω στο σκορ, αλλά δείξαμε χαρακτήρα. Πετύχαμε την ανατροπή, νικήσαμε 1-2 χάρη στα γκολ του Σπυρόπουλου και του Γκέκα και ξεκινήσαμε με το δεξί την προσπάθεια για πρόκριση στα τελικά του Μουντιάλ της Βραζιλίας. Με άλλα λόγια, η Εθνική Ελλάδος χόρεψε μια πρώτη «σάμπα» στην Ρίγα της Λετονίας και περιμένει τώρα την ερχόμενη Τρίτη την επίσης εκ της βαλτικής Λιθουανία για να ζευγαρώσει τις νίκες και να πάρει από την αρχή κεφάλι στην «μάχη» για την πρώτη θέση του ομίλου.

Η εμφάνιση της Εθνικής σκόρπισε χαμόγελα στους περίπου εκατό οπαδούς του «Γαλανόλευκου Φάρου», οι οποίοι πλέον δεν εγκαταλείπουν ποτέ την Εθνική Ομάδα και έχουν γίνει οι πιο πιστοί οπαδοί της. Όχι μόνο στα σημαντικά και πολυδιαφημισμένα, όπως οι τελικές φάσεις των εκάστοτε Μουντιάλ ή Euro, αλλά και στα θεωρητικώς ασήμαντα αλλά τελικά πιο επικίνδυνα από οτιδήποτε: τα προκριματικά. Εδώ που λαμβάνονται οι προκρίσεις, εδώ που πραγματικά έχει ανάγκη τον κόσμο της η κάθε ομάδα, εδώ που τελικά χτίζονται οι παρουσίες στις μεγάλες διοργανώσεις. Για αυτό ίσως τους τίμησε ο (απερχόμενος) πρόεδρος της ΕΠΟ Σοφοκλής Πιλάβιος, που παρά τις κόντρες του παρελθόντος, πήγε στην εξέδρα τους και φωτογραφήθηκε μαζί τους.

Οι οπαδοί της Εθνικής πληρώνοντας ο καθένας από 500ευρώπουλα σε αυτές τις δύσκολες εποχές, έκαναν ένα όμορφο ταξίδι. Θα μείνουν ως την Κυριακή στην Ρίγα και έτσι θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν με μεγαλύτερη άνεση από ό,τι εμείς την γραφική παλιά πόλη της όμορφης λετονικής πρωτεύουσας, η οποία αποτελεί πόλο έλξης για τουρίστες από την Σκανδιναβία και την Ρωσία. Συνδύασαν τον τερπνόν μετά του ωφελίμου: συμπαραστάθηκαν στην ελληνική ομάδα και πανηγύρισαν μια σημαντική νίκη, κάνοντας ταυτόχρονα μια όμορφη (αν και όχι συνηθισμένη για εμάς τους μεσόγειους)εκδρομή στην ομορφότερη πόλη της Βαλτικής.

Σε αντίθεση με τους φιλάθλους, παίκτες, προπονητικό τιμ, παράγοντες, δημοσιογράφοι αναχώρησαν αμέσως πίσω για την Ελλάδα. Μία ώρα μετά το σφύριγμα της λήξης, οι πάντες είχαν επιβιβαστεί στα λεωφορεία και όδευαν προς το αεροδρόμιο. Ωστόσο, η προγραμματισμένη πτήση τσάρτερ αναχώρησε με δίωρη καθυστέρηση λίγο πριν τις τρεις και έτσι η Εθνική πάτησε Ελλάδα περίπου στις πεντέμισι το πρωί. Όπως και στο πήγαινε, είχε και η πτήση της επιστροφής τα σκαμπανεβάσματά της, ειδικά προς το τέλος, αλλά αυτή τη φορά οι περισσότεροι είχαν παραδοθεί στην αγκαλιά του Μορφέα και δεν κατάλαβαν τίποτα.

Έξω από το «Ελευθέριος Βενιζέλος» το πούλμαν που περίμενε καρτερικά, μετέφερε αμέσως του παίκτες στο ξενοδοχείο της Παραλιακής and that’s all. Το Σάββατο έχει ξεκούραση, Κυριακή και Δευτέρα ξαναρχίζουν οι προπονήσεις,. Τρίτη ο αγώνας. Θα είναι και η πρώτη εντός έδρας εμφάνιση της Ελλάδας μετά την εξαιρετικά καλή πορεία του Euro και την πρόκριση στην οκτάδα. Βέβαια, η Εθνική είναι αρκετά αλλαγμένη από τότε, δεν παύει όμως να αποτελεί την συνέχεια μιας Ομάδας που μας έβγαλε στους δρόμους. Έτσι, θα έχει πολλαπλό ενδιαφέρον αν θα γεμίσει το στάδιο ή αν θα αποδειχθεί ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ελλήνων οπαδών στην πραγματικότητα είναι κυρίως «φίλαθλοι της χαράς», έτοιμοι να πανηγυρίσουν μόνο τις επιτυχίες, να αφορίσουν τους πάντες στην πρώτη αποτυχία και σε κάθε περίπτωση αδιάφοροι για να βοηθήσουν με την παρουσία τους κόντρα σε υποδεέστερους θεωρητικά αντιπάλους.

Αν στην Ρίγα βρέθηκαν εκατό άτομα από κάθε γωνιά της Ελλάδος, από τα Χανιά μέχρι την Δράμα αλλά και από την Γερμανία και τις γειτονικές σκανδιναβικές χώρες, το μόνο σίγουρο θα έπρεπε να είναι ασφυκτικά γεμάτο το Καραϊσκάκη την Τρίτη. Και αυτονόητο. Αλλά στην Αθήνα των σχεδόν πέντε εκατομμυρίων και την Ελλάδα των δέκα, δεν αποκλείεται ο πρώτος εντός έδρας αγώνας της Εθνικής να είναι σε γήπεδο μισογεμάτο ή μισοάδειο. Μακάρι φυσικά να διαψευστούμε, αλλά…
 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News