802
Η χρήση του VAR στον αγώνα του Ολυμπιακού με τον Αστέρα προκάλεσε συζητήσεις... | IntimeSports

Οι ελληνικές περιπέτειες του VAR

Sportscaster Sportscaster 26 Αυγούστου 2019, 21:13
Η χρήση του VAR στον αγώνα του Ολυμπιακού με τον Αστέρα προκάλεσε συζητήσεις...
|IntimeSports

Οι ελληνικές περιπέτειες του VAR

Sportscaster Sportscaster 26 Αυγούστου 2019, 21:13

Είχαμε – δεν είχαμε, τον διασκεδάσαμε (πάλι) τον Κόσμο. Το βιντεάκι με τον τύπο που εμφανίζεται στο καμαράκι του Video Assistant Referee στη Λαμία και αφήνει στο πάτωμα ένα πακέτο με σουβλάκια, έπαιξε σε κάθε γωνιά της Γης. Γιατί, σύμφωνα με το πρωτόκολλο, η πόρτα του βαν με τους «βιντεοδιαιτητές» πρέπει να είναι κλειδωμένη -από μέσα- και απαγορεύεται η είσοδος στους πάντες.

Γίναμε διεθνής περίγελως, όμως αυτή τη φορά πρόκειται για (χοντρή) παρεξήγηση. Ο άνθρωπος αυτός δεν ήταν «ντελιβεράκι» (όπως όλοι πιστέψαμε στην αρχή), αλλά ο υπεύθυνος παραγωγής της εταιρείας που διαχειρίζεται τον VAR, η οποία έχει αναλάβει τη σίτιση του προσωπικού του: του επικεφαλής διαιτητή, του βοηθού του και του/των χειριστών του συστήματος.

Το γεύμα προσφέρεται μετά τις δοκιμές σωστής λειτουργίας και (το αργότερο) μισή ώρα πριν από την έναρξη του αγώνα. Η ατυχία ήταν, ότι το delivery άργησε να παραδώσει την παραγγελία. Και ο υπεύθυνος δεν μπορούσε να την αφήσει έξω από την πόρτα, επειδή το βαν βρισκόταν σε υπαίθριο χώρο. Δεν μπορούσε να φανταστεί, ότι τη στιγμή που θα άνοιγε την πόρτα, η κάμερα της ΕΡΤ (ο αγώνας Λαμία – Παναθηναϊκός μεταδόθηκε απευθείας από τη δημόσια τηλεόραση) θα ξεναγούσε τους τηλεθεατές στα… άδυτα του VAR.

Δεν θα ξαναγίνει. Επειτα από λίγες εβδομάδες οι «βιντεοδιαιτητές» θα εδρεύουν σε στεγασμένο κτίριο, στο Μαρούσι, και όχι σε VAN έξω από τα γήπεδα. Συνέβη μία φορά, έτσι για να επιβεβαιωθεί ο κανόνας: μας είναι αδύνατο, ως λαός, να καταπιαστούμε με κάτι χωρίς να το γελοιοποιήσουμε.

Στην παρθενική του εφαρμογή στο ελληνικό πρωτάθλημα, το Σαββατοκύριακο, ο VAR αντιμετώπισε πολύ πιο σοβαρά προβλήματα. Πρώτα απ’ όλα, μας λείπει ένα μηχάνημα. Εχουμε έξι, για επτά γήπεδα. Αυτός είναι ο λόγος, που δύο ματς της Κυριακής άλλαξαν ώρα έναρξης. Το Ατρόμητος – ΑΕΛ άρχισε ένα τέταρτο νωρίτερα, και το ΑΕΚ – Ξάνθη, μισή ώρα αργότερα. Για να προλάβει ο VAR που λειτούργησε στο Περιστέρι, να φτάσει στο Ολυμπιακό Στάδιο.

ΤΟ VAR χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στον αγώνα της Λαμίας με τον Παναθηναϊκό

Επί της ουσίας, τώρα, χρειάστηκαν μόλις τρία ματς για να αρχίσει η αμφισβήτηση της χρησιμότητας αυτού του τεχνολογικού βοηθήματος των διαιτητών. Αλλά, στην πραγματικότητα, ο VAR απέτυχε παταγωδώς μόνο σε μια περίπτωση. Στο παιχνίδι Ολυμπιακός – Αστέρας Τρίπολης, στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης», όπου δεν κατάφερε να αποτρέψει την πρώτη «αλλοίωση αποτελέσματος» της νέας σεζόν. Ενα καταφανέστατο πέναλτι υπέρ του Αστέρα προς το τέλος του αγώνα, που -πιθανότατα- θα του χάριζε τον βαθμό της ισοπαλίας, χάθηκε στο δρόμο ανάμεσα στο καμαράκι του VAR και στο μόνιτορ που συμβουλεύεται ο διαιτητής στον αγωνιστικό χώρο.

Ο Ελ Αραμπί τραβά επίμονα από τη φανέλα τον Μπαράλες μέσα στην περιοχή του Ολυμπιακού. Ο διαιτητής (Κουμπαράκης) χάνει τη φάση, και ο διαιτητής VAR (Τζοβάρας) τον καλεί από την ενδοσυνεννόηση να την ξαναδεί, στο μόνιτορ. Ο Κουμπαράκης βλέπει στην οθόνη τέσσερα μακρινά, νεφελώδη πλάνα – τα βλέπουμε κι εμείς στη Nova, ταυτοχρόνως με τον διαιτητή. Αλλά έχουμε δει και ένα διαφωτιστικό ριπλέι, που δείχνει την παράβαση πεντακάθαρα. Αυτή τη λήψη, ο Κουμπαράκης δεν την είδε, ποτέ. Επειδή, για κάποιον μυστήριο λόγο, δεν του την έστειλε ο Τζοβάρας. Με το δίκιο του ο διαιτητής δεν πείθεται για το πέναλτι, και δεν το καταλογίζει.

Η εύκολη εξήγηση είναι ότι ο διαιτητής VAR ήθελε «σώνει και καλά» να νικήσει ο Ολυμπιακός. Την υιοθέτησαν πολλοί, όμως δεν στέκει. Εάν είχε σκοπιμότητα, θα άφηνε το ματς να κυλήσει χωρίς να παρέμβει, αφού ο διαιτητής του αγώνα δεν είδε την παράβαση. Είχε και μια καλή δικαιολογία να το κάνει: αμέσως πριν από τη φάση του πέναλτι υπήρχε οφ-σάιντ υπέρ του Ολυμπιακού (που δεν «σφυρίχτηκε»). Η Nova, από την πλευρά της, ξεκαθαρίζει πως δεν επιλέγει εκείνη τα ριπλέι – ο VAR τα έχει όλα στη διάθεσή του. Αρα, τι συνέβη; Ούτε η Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας είναι σε θέση να απαντήσει. Στη σχετική ανακοίνωσή της, τη Δευτέρα, χαρακτηρίζει το περιστατικό ως «τεχνική δυσλειτουργία». Αλλά θα το ψάξει, λέει.

Στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας οι διαιτητές VAR είχαν στη διάθεσή τους δικές τους κάμερες, για να μελετούν τις φάσεις από τις πιο διαφωτιστικές λήψεις. Οι δικοί μας θα πρέπει να κάνουν τη δουλειά με τα ριπλέι της Nova, της ΕΡΤ, ή του PAOK TV. Που μπορεί να είναι «θολά», ή να έρθουν κατόπιν εορτής. Οπως συνέβη στο «Κλεάνθης Βικελίδης». Οταν είδαμε τη φάση του πέναλτι που ζήτησε ο Αρης, ήταν πολύ αργά για τον VAR να παρέμβει.

Κάποια πράγματα δεν διορθώνονται. Κάποια άλλα, πρέπει να διορθωθούν. Αμεσα. Είναι αδιανόητο, οι διαιτητές στον αγωνιστικό χώρο να συμβουλεύονται το μόνιτορ… παρέα με παράγοντες της γηπεδούχου ομάδας. Να ακούει ο Κουμπαράκης στο Φάληρο τον Καραπαπά να του φωνάζει «έλεος Κουμπαράκη», και ο Ζαχαριάδης στη Νέα Σμύρνη τον Ζαμάνη να του λέει «βάλε μπλούζα του ΠΑΟΚ».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...