617
|

H «μοναξιά» του Ολυμπιακού

Avatar protagon.import 28 Απριλίου 2012, 23:24

H «μοναξιά» του Ολυμπιακού

Avatar protagon.import 28 Απριλίου 2012, 23:24

Ο Ολυμπιακός κατέκτησε το νταμπλ αφού ένα λεπτό πριν από τη λήξη της παράτασης κέρδισε το Κύπελλο, νικώντας τον Ατρόμητο με 2-1. Ατρόμητος και Ολυμπιακός έμειναν ισόπαλοι (1-1) στη κανονική διάρκεια του αγώνα. Ο Τζιμπούρ άνοιξε το σκορ για τον Ολυμπιακό στο 29' και ο Ιγκλέσιας ισοφάρισε για την ομάδα του Περιστερίου στο 76'. Ο αγώνας οδηγήθηκε στην παράταση όπου ο Φουστέρ έκανε το 2-1, χαρίζοντας και αυτό το τρόπαιο στον Ολυμπιακό. 

Ήταν ο τελευταίος αγώνας του Ερνέστο Βαλβέρδε στην Ελλάδα αφού ο Βάσκος προπονητής αποχαιρετά τον Ολυμπιακό μετά από δύο χρόνια, προτάσσοντας οικογενειακούς λόγους που τον υποχρεώνουν να αγνοήσει το παχυλό συμβόλαιο των πρωταθλητών. Αυτό ήταν το 25ο κύπελο για τον Ολυμπιακό που, παραλλήλως, κατέκτησε το 15ο νταμπλ. Παράλληλα αυτή η διάκριση επιβεβαιώνει τη μεγάλη απόσταση που χωρίζει την ομάδα το Πειραιά από τις υπόλοιπες ελληνικές ομάδες. Ο Ολυμπιακός παραμένει η πιο εύρωστη οικονομικά ομάδα, με ισχυρή διοίκηση και επιλογές παικτών που για άλλες ομάδες θεωρούνται απρόσιτοι στόχοι. Ωστόσο ειδική μνεία αξίζει στον Ατρόμητο του Γιώργου Δώνη  που έφτασε στον τελικό και συνεχίζει να έχει διάρκεια στην καλή πορεία που κάνει στο πρωτάθλημα, ιδιαίτερα φέτος. 

Με τον Ολυμπιακό να έχει ένα χαμένο πέναλτι, αλλά τελικά να παίρνει το προβάδισμα ολοκληρώθηκε το α' μέρος. Οι ερυθρόλευκοι είχαν την πρωτοβουλία και έγιναν απειλητικοί σε τρεις περιπτώσεις, χτυπώντας στο κέντρο της άμυνας του Ατρόμητου. Μακούν (18') και Τοροσίδης (36') ήταν άστοχοι, ενώ ο Ιτάνζ σταμάτησε τον Τζιμπούρ στην πρώτη μεγάλη φάση του αγώνα στο 7'. Η μεγαλύτερη ευκαιρία όμως ανήκει στον Χολέμπας, που στο 26' ήταν άστοχος από τα έντεκα μέτρα (η παράβαση δόθηκε σε μαρκάρισμα του Φυτανίδη στον Μανιάτη).

Τρία λεπτά αργότερα όμως και  μετά από ενέργεια του πολύ καλού Μανιάτη και ασίστ του Αμπντούν, ο Τζιμπούρ άνοιξε το σκορ με σουτ από το ύψος της περιοχής, ξεσηκώνοντας την ερυθρόλευκη κερκίδα. Ο Ατρόμητος, που είχε κι αυτός δύο καλές στιγμές, προσπάθησε να κλείσει τους χώρους και έψαξε τις αντεπιθέσεις, με τους Μήτρογλου και Τάτο όμως να είναι απομονωμένοι. Το σουτ του Μήτρογλου στο 21' δεν ανησύχησε ιδιαιτέρα τον Κάρολ, αλλά ο Μπρίτο στο 37' έχασε μεγάλη ευκαιρία να ισοφαρίσει.

Στην επανάληψη ο ρυθμός έπεσε, αλλά ο Ατρόμητος μπήκε με σαφώς πιο επιθετικές διαθέσεις, θέλοντας να αιφνιδιάσει. Η ομάδα του Δώνη είχε δύο καλά σουτ με Σκόνδρα και Επστάιν, αλλά παράλληλα είχε την ατυχία να χάσει με τραυματισμό τον Τατό, τον οποίο αντικατέστησε ο Καραμάνος. Παρά την απώλεια του κινητήριου μοχλού του ο Ατρόμητος συνέχισε να ψάχνει το γκολ, σε αντίθεση με τον Ολυμπιακό, που ήταν υποτονικός και παντελώς ακίνδυνος.

Οι προσπάθειες των παικτών του Δώνη δικαιώθηκαν στο 76' και ήταν η σειρά την κυανόλευκης κερκίδας να ξεσηκωθεί. Ο Επστάιν πλαγιοκόπησε από αριστερά και ο Ιγκλέσιας με πλασέ ισοφάρισε και με την βοήθεια της τύχης (η μπάλα κόντραρε στον Χολέμπας και άλλαξε πορεία ξεγελώντας τον Κάρολ). Το γκολ έδωσε ρυθμό στο ματς, οι δύο εξέδρες άναψαν για τα καλά και οι δύο ομάδες έψαξαν με πάθος το "χρυσό" γκολ. Ο Ολυμπιακός, που ανέβασε ρυθμό, το άγγιξε στις καθυστερήσεις, αλλά ο Ιτάνζ έκανε μεγάλη απόκρουση σε κεφαλιά του Τζιμπούρ.

Στο α' μέρος της παράτασης ο Ολυμπιακός είχε τον απόλυτο έλεγχο και πίεσε τον Ατρόμητο, που όμως άντεξε. Ο Φετφατζίδης ήταν πολύ δραστήριος, είχε δύο καλά σουτ, ενώ έκανε την ασίστ στον Μιραλάς, που στο 93' έχασε ανεπανάληπτη ευκαιρία από θέση τετ α τετ. Στο δεύτερο μέρος η κούραση έπαιξε σημαντικό ρόλο με τους 22 ποδοσφαιριστές να δείχνουν άδειοι από δυνάμεις και το ματς να φαίνεται πως οδηγείται στη ρωσική ρουλέτα. Ο Νταβίντ Φουστέρ ωστόσο είχε διαφορετική γνώμη και στο 119' έγραψε τον επίλογο του μεγάλου τελικού νικώντας τον Ιτάνζ με καρφωτή κεφαλιά και χαρίζοντας στον Ολυμπικό το κύπελλο και το νταμπλ.

 

(Η περιγραφή του αγώνα από το sport.gr)

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News