302
Ο πίνακας του Κλοντ Μονέ «Nymphéas en fleur» που σημείωσε πώληση-ρεκόρ, φτάνοντας τα 84,7 εκατομμύρια δολάρια | EPA/TOLGA AKMEN

Σπάει όλα τα ρεκόρ η δημοπρασία της συλλογής Ροκφέλερ

Protagon Team Protagon Team 10 Μαΐου 2018, 11:11
Ο πίνακας του Κλοντ Μονέ «Nymphéas en fleur» που σημείωσε πώληση-ρεκόρ, φτάνοντας τα 84,7 εκατομμύρια δολάρια
|EPA/TOLGA AKMEN

Σπάει όλα τα ρεκόρ η δημοπρασία της συλλογής Ροκφέλερ

Protagon Team Protagon Team 10 Μαΐου 2018, 11:11

Το ένα μετά το άλλο ρεκόρ σπάει η μυθική συλλογή του ζεύγους Ντέιβιντ και Πέγκι Ροκφέλερ στη δημοπρασία του Οίκου Christie’s στη Νέα Υόρκη. Εκτός από τον πίνακα του Πικάσο «Fillete a la Corbeille fleurie» του 1905 που συγκέντρωσε το αστρονομικό ποσό των 115 εκατομμυρίων δολαρίων, ένα έργο του Κλοντ Μονέ από την περίφημη σειρά με τους θαυμαστούς κήπους με τα νούφαρα, πουλήθηκε 84,7 εκατομμύρια δολάρια-η υψηλότερη τιμή που συγκέντρωσε ποτέ πίνακας του γάλλου ζωγράφου.

Μπορεί οι πωλήσεις να μην έχουν ακόμη ολοκληρωθεί, αλλά ήδη η συγκεκριμένη δημοπρασία έχει περάσει στην ιστορία ως «η πιο επιτυχημένη μαζική πώληση έργων τέχνης που προέρχεται από τη συλλογή ενός μόνο συλλέκτη», όπως αναφέρει δημοσίευμα του BBC. 

Σύμφωνα με τον Οίκο Christie’s, το νεαρό κορίτσι που απεικονίζεται στον πίνακα του Πάμπλο Πικάσο και πλέον ανήκει σε κάποιον που προτίμησε να κρατήσει την ανωνυμία του, ήταν μια έφηβη πλανόδια πωλήτρια, που εκτός από τα κόκκινα τριαντάφυλλα, πουλούσε και το κορμί της έξω από το Μουλέν Ρουζ.

Οσο για τον πίνακα του Μονέ «Nymphéas en fleur», συγκεντρώνοντας το ποσό των 84,7 εκατομμυρίων δολαρίων, έσπασε το προηγούμενο ρεκόρ πώλησης έργου του ίδιου ζωγράφου, που ήταν 81,4 εκατομμύρια δολάρια.

Το ζεύγος Ροκφέλερ είχε μεταφράσει ένα σημαντικό κομμάτι από τα πλούτη του σε έργα τέχνης αμύθητης αξίας. Οπως τονίζουν και οι New York Times, το όνομα Ροκφέλερ ήταν πάντα συνώνυμο του πλούτου και της ευημερίας στις ΗΠΑ.

Μεταξύ πολλών άλλων πολύτιμων έργων και αντικειμένων που αναμένεται να δημοπρατηθούν, είναι και ένα ασημένιο σετ αλατοπίπερου που εκτιμάται στα 600 δολάρια και ένα σερβίτσιο για επιδόρπιο που ο Μέγας Ναπολέων είχε πάρει μαζί του όταν ήταν εξόριστος στη νήσο Ελβα.

Κι αν αναρωτιέστε πού θα πάνε όλα αυτά τα χρήματα που συγκεντρώνουν οι εντυπωσιακές πωλήσεις, πρόκειται να διατεθούν για φιλανθρωπικούς σκοπούς, σε διάφορα ιδρύματα που φρόντιζαν με δωρεές οι Ροκφέλερ κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...