596
Τα σπίτια μας πλέον γίνονται έξυπνα και οικονομικά | Shuttestock

Smarthink: Πώς η Τεχνητή Νοημοσύνη μας βοηθά να εξοικονομήσουμε ενέργεια στο σπίτι

Avatar Advertorial 15 Σεπτεμβρίου 2022, 10:50
Τα σπίτια μας πλέον γίνονται έξυπνα και οικονομικά
|Shuttestock

Smarthink: Πώς η Τεχνητή Νοημοσύνη μας βοηθά να εξοικονομήσουμε ενέργεια στο σπίτι

Avatar Advertorial 15 Σεπτεμβρίου 2022, 10:50

Πόσο σημαντικό είναι να υπάρχει στο σπίτι ένας μετρητής που δείχνει σε πραγματικό χρόνο την κατανάλωση του ρεύματος και μας βοηθάει να εντοπίσουμε ποιες συσκευές καταναλώνουν περισσότερο, ώστε να έχουμε τον έλεγχο του λογαριασμού μας; Απολύτως απαραίτητο!

Πόσο δύσκολο είναι το σπίτι να «ακούσει» τις ανάγκες μας και να πράξει κατά βούληση για να ρυθμίσει τις θερμοκρασίες στα δωμάτια, αλλά και στο νερό; Καθόλου!

Πλέον, όλα όσα μέχρι σήμερα ήταν σενάρια επιστημονικής φαντασίας και τα βλέπαμε μόνο σε ταινίες του Χόλιγουντ, μπορούν να γίνουν πραγματικότητα χάρη στο νέο σύστημα Τεχνητής Νοημοσύνης Smarthink, που διαθέτει η εταιρεία «Φυσικό Αέριο».

Το Smarthink ήρθε για να βοηθήσει τους καταναλωτές να εξοικονομήσουν χρήματα από τους λογαριασμούς ενέργειας και να έχουν μία πιο άνετη και χαλαρή ζωή μέσα στο σπίτι.

Πώς λειτουργεί

Το Smarthink χρησιμοποιεί τεχνολογία Τεχνητής Νοημοσύνης για να προσαρμόζεται ακριβώς στις προτιμήσεις του κάθε καταναλωτή και λειτουργεί ανεξάρτητα από τον πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας.

Η «Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας», αναπτύσσοντας εξειδικευμένους αλγόριθμους μηχανικής εκμάθησης (Artificial Intelligence–AI), έχει δημιουργήσει ένα νέο, τεχνολογικά προηγμένο οικοσύστημα, που μεγιστοποιεί τις ανέσεις και ελαχιστοποιεί το κόστος.

Επιπλέον, δίνει κάθε στιγμή στον χρήστη του την πλήρη εικόνα της κατανάλωσης ενέργειας από το έξυπνο σπίτι του.

Υπολογίζεται ότι με το Smarthink μια τετραμελής οικογένεια επιτυγχάνει κατά μέσο όρο 19,8% εξοικονόμηση ενέργειας. Αυτό σημαίνει ότι ο χρήστης αναμένεται να αποσβέσει το κόστος του συστήματος σε περίπου οκτώ μήνες.

Τι περιλαμβάνει

Το starter kit μαζί με την εφαρμογή του κινητού αποτελούν το απαραίτητο 1ο βήμα για το έξυπνο οικο-σύστημα, ενώ μπορεί να εμπλουτιστεί με πρόσθετες Smarthink συσκευές.

Το starter kit περιλαμβάνει τις βασικές συσκευές του έξυπνου σπιτιού, δηλαδή κεντρική μονάδα ελέγχου, θερμοστάτη, μετρητή κατανάλωσης ρεύματος και τον έξυπνο διακόπτη για τον θερμοσίφωνα.

Οι συσκευές

Gateway: Είναι ο «διακόπτης» για το κέντρο ελέγχου του έξυπνου σπιτιού μας

Μετρητής κατανάλωσης ρεύματος: Επιτρέπει να βλέπουμε την κατανάλωσή μας σε πραγματικό χρόνο, να εντοπίζουμε ποιες συσκευές καταναλώνουν περισσότερο και να έχουμε τον έλεγχο του λογαριασμού μας.

Εξυπνος θερμοστάτης αφής: Ρυθμίζει την επιθυμητή θερμοκρασία του σπιτιού ή και του νερού, με ένα άγγιγμα στην οθόνη του ή από το κινητό μας.

Εξυπνος διακόπτης θερμοσίφωνα: Ελέγχουμε τον θερμοσίφωνα ακόμα και όταν βρισκόμαστε εκτός σπιτιού και βλέπουμε σε πραγματικό χρόνο την κατανάλωσή του για μέγιστη άνεση και εξοικονόμηση.

Επιπλέον, με την εφαρμογή του κινητού Smarthink App μπορούμε να:
  • Κάνουμε διαχείριση όλου του οικοσυστήματος και των συσκευών από το Smartphone μας.
  • Εχουμε τη δυνατότητα ρύθμισης σεναρίων και κανόνων για κάθε στιγμή της ημέρας και λήψη ειδοποιήσεων και προτάσεων για τη δική μας άνεση και εξοικονόμηση.
  • Παρακολουθούμε live την κατανάλωση των μεμονωμένων συσκευών μας αλλά και τη συνολική κατανάλωση του χώρου μας (τεχνολογία ΑΙ).
  • Πλοηγούμαστε εύκολα, με κατανοητές επεξηγήσεις και διαδραστικά γραφήματα κατανάλωσης.
  • Προβλέπουμε τον μηνιαίο λογαριασμό ρεύματος.
Πώς εμφανίζονται οι ενδείξεις στο Smarthink
Υπηρεσία Τεχνητής Νοημοσύνης και απομακρυσμένης διαχείρισης

Η υπηρεσία Smarthink περιλαμβάνει ειδικούς αλγόριθμους, οι οποίοι μέσω της εφαρμογής μελετούν τις συνήθειες του χρήστη, μαθαίνουν τα επίπεδα άνεσής του (θερμοκρασία, φωτισμός) και καταλήγουν σε προσωποποιημένες δράσεις εξοικονόμησης, δίχως να επηρεάζουν τις συνήθειες και συνθήκες άνεσης του νοικοκυριού.

Οι αλγόριθμοι χρειάζονται δεδομένα μερικών εβδομάδων (τέσσερις με έξι) για να αρχίσουν να λειτουργούν πλήρως, ενημερώνονται και βελτιώνονται συνεχώς μέσα από την καθημερινή χρήση του οικοσυστήματος Smarthink, ενώ ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να παρέμβει στο σύστημα κατά βούληση.

Κόστος

Το σύστημα κοστίζει 299,90 ευρώ (+60 ευρώ για την εγκατάσταση), ενώ το μηνιαίο πάγιο είναι 9,99 ευρώ. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα αγοράς πρόσθετων συσκευών (λάμπες, πρίζες κ.λπ.) οι οποίες συνδέονται στην κεντρική μονάδα.

Πώς θα το αποκτήσουμε
  1. Αγοράζουμε το πακέτο Online, από το site smarthink.gr, ή τηλεφωνικά στο 181133
  2. Ο τεχνικός κάνει την εγκατάσταση στον χώρο μας
  3. Απολαμβάνουμε άμεσα τα οφέλη

Η εφαρμογή Smarthink διατίθεται δωρεάν στο Apple App Store ή στο Google Play.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...