285
Το αμερικανικό ΥΠΕΞ παρενέβη και για το μπαράζ συλλήψεων φοιτητών στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου από το καθεστώς Ερντογάν | Reuters

Σκληρή απάντηση Στέιτ Ντιπάρτμεντ στις κατηγορίες της Αγκυρας για το πραξικόπημα κατά Ερντογάν

Protagon Team Protagon Team 5 Φεβρουαρίου 2021, 10:05
Το αμερικανικό ΥΠΕΞ παρενέβη και για το μπαράζ συλλήψεων φοιτητών στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου από το καθεστώς Ερντογάν
|Reuters

Σκληρή απάντηση Στέιτ Ντιπάρτμεντ στις κατηγορίες της Αγκυρας για το πραξικόπημα κατά Ερντογάν

Protagon Team Protagon Team 5 Φεβρουαρίου 2021, 10:05

Σκληρή ήταν απάντηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στους ισχυρισμούς του καθεστώτος Ερντογάν στην Τουρκία ότι οι Αμερικανοί βρίσκονταν πίσω από το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016 στην Τουρκία.

Είχε προηγηθεί η δήλωση του τούρκου υπουργού Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, στην εφημερίδα Hurriyet, ότι η Ουάσινγκτον «διηύθυνε» τους πραξικοπηματίες κατά του Ερντογάν.

Οι ΗΠΑ το οργάνωσαν, το δίκτυο του Φετουλάχ Γκιουλέν το υλοποίησε και η Ευρώπη ήταν ενθουσιώδης για το πραξικόπημα, βγήκε να πει ο Σοϊλού που κάποτε (πριν από περίπου έναν χρόνο) «ονειρευόταν» ορδές μεταναστών να εισβάλλουν στον Εβρο υπό την καθοδήγηση της Αγκυρας και πανηγύριζε σε πτήση πάνω από τα ελληνοτουρκικά σύνορα.

«Είναι ολοφάνερο ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται πίσω από την 15η Ιουλίου. Το FETO (το δίκτυο του Φετουλάχ Γκιουλέν) το υλοποίησε υπό τις διαταγές τους», επέμεινε ο υπουργός του Ερντογάν, διευκρινίζοντας μάλιστα ότι τα ίδια λέει από τότε που έγινε η απόπειρα πραξικοπήματος.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις, χαρακτήρισε «ανυπόστατους και ανεύθυνους» τους τουρκικούς ισχυρισμούς, υπογραμμίζοντας ότι τέτοιου είδους τοποθετήσεις δεν συνάδουν με την ιδιότητα «του συμμάχου στο NATO και του στρατηγικού εταίρου των ΗΠΑ».

Η Ουάσινγκτον έχει διαψεύσει επανειλημμένα κάθε ανάμειξη στο αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα κατά του Ερντογάν το 2016, ενώ παράλληλα έχει απορρίψει όλα τα τουρκικά αιτήματα για την έκδοση του Φετουλάχ Γκιουλέν, φερόμενου ως «εγκεφάλου» του δικτύου FETO, o οποίος ζει στην Πενσιλβάνια.

Στην Αγκυρα δεν κρύβουν την οργή τους για τις δηλώσεις-παρεμβάσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σχετικά με την αντιμετώπιση των φοιτητών στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου (αποκαλούμενο και ως «αμερικανικό πανεπιστήμιο της Πόλης») και της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας (σ.σ. ο Σοϊλού μίλησε για «διεστραμμένους») από το τουρκικό καθεστώς.

Σε μια οργισμένη ανακοίνωσή του, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τους Αμερικανούς «να κοιτάξουν πρώτα τον εαυτό τους στον καθρέπτη» και να πάψουν να αναμειγνύονται στα εσωτερικά της Τουρκίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...