222
Ταμπέλα για δωρεάν τεστ κορονοϊού στο αεροδρόμιο της Νίκαιας | REUTERS/Eric Gaillard

Europol: Συμμορίες κάνουν μπίζνες με πλαστά πιστοποιητικά για τεστ Covid

Protagon Team Protagon Team 4 Φεβρουαρίου 2021, 15:14
Ταμπέλα για δωρεάν τεστ κορονοϊού στο αεροδρόμιο της Νίκαιας
|REUTERS/Eric Gaillard

Europol: Συμμορίες κάνουν μπίζνες με πλαστά πιστοποιητικά για τεστ Covid

Protagon Team Protagon Team 4 Φεβρουαρίου 2021, 15:14

Πλαστά έγγραφα, αποδεικτικά αρνητικού τεστ για κορονοϊό, πωλούν τα μέλη ιρλανδικής εγκληματικής συμμορίας στα αεροδρόμια της Βρετανίας, ώστε να μπορούν οι πολίτες να ταξιδεύουν σε άλλες χώρες.

Η Europol εντόπισε μέλη των Rathkeale Rovers, που χρησιμοποιούν εφαρμογές smartphone για να δημιουργήσουν τα έγγραφα, τα οποία φαίνεται να προέρχονται από αναγνωρισμένα επιστημονικά εργαστήρια διενέργειας διαγνωστικών ελέγχων και μοιάζουν απόλυτα νόμιμα, σύμφωνα με τους Irish Times. Στη συνέχεια, τα πωλούν στους ταξιδιώτες έναντι εκατοντάδων ευρώ.

«Χάρη στα τεχνολογικά μέσα που είναι διαθέσιμα ευρέως, εκτυπωτές υψηλής ποιότητας και διαφορετικά λογισμικά, οι απατεώνες μπορούν να παράγουν υψηλής ποιότητας ψεύτικα ή αλλοιωμένα έγγραφα», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Europol.

Οι εγκληματίες πωλούν τα έγγραφα είτε επί τόπου στα αεροδρόμια, είτε μέσω Ιντερνετ και εφαρμογών στα κινητά.

Φυσικά, δεν είναι η μόνη συμμορία που κάνει αυτή τη δουλειά. Αντίστοιχες υπάρχουν σε πολλές χώρες της Ευρώπης.

Η Europol προειδοποίησε τα κράτη μέλη της για τη νέα δραστηριότητα των συμμοριών, η οποία φαίνεται πως θα συνεχιστεί όσο ζητούνται αρνητικά τεστ Covid-19 για είσοδο στις χώρες.

Ενας άντρας ήδη συνελήφθη στο αεροδρόμιο του Λούτον, ενώ προσπαθούσε να πουλήσει πλαστά πιστοποιητικά, ενώ η γαλλική αστυνομία εξάρθρωσε συμμορία στο αεροδρόμιο Σαρλ ντε Γκολ του Παρισιού.

Τα πιστοποιητικά πωλούνται από 150 έως 300 ευρώ.

Τον Δεκέμβριο, στην Ισπανία, η αστυνομία συνέλαβε έναν άντρα που έκανε το ίδιο έναντι 40 ευρώ, ενώ και στην Ολλανδία απατεώνες τα πωλούσαν για 60 ευρώ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...