579
«Δικά μου είναι τα τατουάζ, ό,τι θέλω τα κάνω», φαίνεται να λέει ο Λεμπρόν | Reuters

Σε ποιον ανήκουν τα τατουάζ στο σώμα του Λεμπρόν Τζέιμς;

Protagon Team Protagon Team 2 Ιανουαρίου 2019, 19:46
«Δικά μου είναι τα τατουάζ, ό,τι θέλω τα κάνω», φαίνεται να λέει ο Λεμπρόν
|Reuters

Σε ποιον ανήκουν τα τατουάζ στο σώμα του Λεμπρόν Τζέιμς;

Protagon Team Protagon Team 2 Ιανουαρίου 2019, 19:46

Έχει το τατουάζ πνευματικά δικαιώματα;

Ναι, σύμφωνα με μια πολύκροτη υπόθεση που απασχολεί εδώ και καιρό την αθλητική (και όχι μόνον) κοινή γνώμη των ΗΠΑ.

Ο Λεμπρόν Τζέιμς, ίσως ο σπουδαιότερος μπασκετμπολίστας του πλανήτη και ηγέτης των Λος Αντζελες Λέικερς, έχει εμπλακεί σε μια δικαστική διαμάχη με θέμα κάποια από τα συνολικά 42 τατουάζ που κοσμούν το σώμα του.

Σύμφωνα με τους New York Times, ο Λεμπρόν, κατά την κείμενη νομοθεσία των ΗΠΑ, δεν έχει τον έλεγχο πάνω στα τατουάζ του – όπερ και σημαίνει πως η εμπορική τους εκμετάλλευση σε βιντεοπαιχνίδια χρήζει περαιτέρω νομικής διερεύνησης.

Ας το πάρουμε όμως από την αρχή:

Στις αρχές του 2018 ένα στούντιο που έχει κάνει τρία συγκεκριμένα τατουάζ στον Τζέιμς, το Solid Oak Sketches, έκανε μήνυση στην εταιρεία Electronic Arts που κυκλοφορεί το βιντεοπαιχνίδι NBA 2, επειδή σε αυτό απεικονίζεται ο (καρτούν) χαρακτήρας του Λεμπρόν με τα τατουάζ που έχει φιλοτεχνήσει το εν λόγω στούντιο.

Η εταιρεία αξιώνει σχεδόν 800.000 ευρώ για τα πνευματικά δικαιώματα των επίμαχων τατουάζ.

Τα τρία επίμαχα τατουάζ ήταν το όνομα της μητέρας του (Gloria) πάνω σε ένα στέμμα, ένα πορτρέτο του γιου του και ο αριθμός 330, ο ταχυδρομικός κώδικας της γενέτειρας του, στο Εϊκρον του Οχάιο.

Ένα από τα τρία επίμαχα τατουάζ, ο αριθμός 330, στο δεξί χέρι του Λεμπρόν

Μπορεί αυτό να φαίνεται εξωφρενικό – στο κάτω κάτω της γραφής, ο καθένας έχει δικαίωμα να γράψει ό,τι θέλει στο σώμα του… – ωστόσο σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία των ΗΠΑ και την αρμόδια Υπηρεσία Πνευματικών Δικαιωμάτων, ένα έργο τέχνης όπως το τατουάζ μπορεί όντως να ανήκει σε αυτόν που το έχει, αλλά μόνο στις «ζωντανές» δημόσιες εμφανίσεις του.

Γιατί αλλιώς και ειδικά στις περιπτώσεις απεικονίσεων των ατόμων αυτών σε βιντεοπαιχνίδια ή στην τηλεόραση, τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν αποκλειστικά στον καλλιτέχνη που φιλοτέχνησε τα τατουάζ και πρέπει να του αποδοθούν τα ανάλογα χρηματικά ποσά για την εμπορική τους εκμετάλλευση.

Η υπόθεση οδηγήθηκε στο δικαστήριο το περασμένο καλοκαίρι, με τον Τζέιμς να καταθέτει υπέρ της Electronic Arts υποστηρίζοντας χαρακτηριστικά πως «ανέκαθεν θεωρούσα πως τα τατουάζ αποτελούν κομμάτι της προσωπικότητας μου και της εικόνας μου. Κανένας καλλιτέχνης τατουάζ δεν μου είπε ποτέ πως απαιτείται η δική τους άδεια προκειμένου να τα επιδεικνύω δημοσίως».

Close up στο όνομα της μητέρας του στο δεξί του ώμο

Σύμφωνα λοιπόν με την λογική αυτή, ο εκάστοτε δημιουργός των τατουάζ είναι σε θέση να αξιώσει μια (παχυλή) αποζημίωση.

«Στο βιντεοπαιχνίδι απεικονίζεται μεν ο Λεμπρόν, αλλά… όχι ο Λεμπρόν: μια καρτουνίστικη εκδοχή του πραγματικού», σημειώνει στην αμερικάνικη εφημερίδα ο Μάικλ Καν, δικηγόρος αρμόδιος για πνευματικά δικαιώματα.

Το δικαστικό σίριαλ αναμένεται φυσικά να έχει πολλά ακόμη επεισόδια, με δυο εκ των καλλιτεχνών των τατουάζ (Σον Ρόουμ και Τζάστιν Ράιτ) με δηλώσεις τους να αποφαίνονται πως «έπεσαν θύματα του ιδιοκτήτη της Solid Oak, Μάθιου Ζίγκλερ, και πως ουδέποτε θα αξίωναν χρήματα για την δουλειά τους».

Όπως τονίζεται στο ρεπορτάζ των ΝΥΤ, ο Ζίγκλερ δεν έχει κάνει κάποια επίσημη δήλωση ενώ σύμφωνα με τον δικηγόρο του, Ντάρεν Χάιτνερ, το μόνο που επιθυμεί είναι «μια δίκαιη αποζημίωση».

Δεν είναι όμως μόνον ο Λεμπρόν που θα πρέπει να λάβει άδεια από τους καλλιτέχνες που «χτύπησαν» τα τατουάζ του.

Ακόμη και ο Λιονέλ Μέσι ενημερώθηκε πως πλέον θα πρέπει να λαμβάνει εξουσιοδότηση από τους καλλιτέχνες που επιλέγει, προκειμένου να αποφευχθούν στο μέλλον… δικαστικά παρατράγουδα τύπου Τζέιμς.

Ο Λιονέλ Μέσι (δεύτερος από δεξιά) όπως απεικονίζεται στο βιντεοπαιχνίδι FIFA 18. EA Sports

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...