521
Η ιθαγένειά του μωρού έχει σκοπό να βοηθήσει τους γονείς του να αποκτήσουν το δικαίωμα της μόνιμης παραμονής στη χώρα | Pinterest

Σε δίκη η Κινέζα «πρύτανης» της απάτης Birth Tourism στις ΗΠΑ

Protagon Team Protagon Team 20 Σεπτεμβρίου 2019, 07:30
Η ιθαγένειά του μωρού έχει σκοπό να βοηθήσει τους γονείς του να αποκτήσουν το δικαίωμα της μόνιμης παραμονής στη χώρα
|Pinterest

Σε δίκη η Κινέζα «πρύτανης» της απάτης Birth Tourism στις ΗΠΑ

Protagon Team Protagon Team 20 Σεπτεμβρίου 2019, 07:30

Την λένε Ντονγκιουάν Λι, είναι Κινέζα και ειδικεύεται στην απάτη του «Birth Tourism» στις ΗΠΑ. Η κυρία Λι, μέσω της εταιρείας της You Win USA Vacation Services, προετοίμαζε κινέζες υπηκόους στο πώς θα εξαπατήσουν τις Αρχές ώστε να εισέλθουν στις ΗΠΑ σε προχωρημένη εγκυμοσύνη δήθεν για διακοπές δύο εβδομάδων.

Οι «διακοπές» τους όμως παρατείνονταν και τρεις μήνες αργότερα, οι κινέζες μητέρες έφερναν στον κόσμο τα παιδιά τους εντός των φυσικών συνόρων των Ηνωμένων Πολιτειών, γεγονός που αυτομάτως τα καθιστούσε αμερικανούς πολίτες.

Σύμφωνα με το BBC, στους τραπεζικούς λογαριασμούς της κυρίας Λι βρέθηκε το ποσό των τριών εκατομμυρίων δολαρίων.

Η δίκη αναμένεται να λάβει χώρα τον Δεκέμβριο. Σε περίπτωση που κριθεί ένοχη, η κυρία Λι θα βρεθεί αντιμέτωπη με 15 χρόνια καθειρξης.

Πώς στηνόταν η κομπίνα

Η κυρία Λι παραδέχτηκε ότι από το 2013 έως το 2015 η εταιρεία της, You Win USA Vacation Services, χρέωνε κινέζους υπηκόους – συμπεριλαμβανομένων και κυβερνητικών αξιωματούχων – από 40.000 έως 80.000 δολάρια ως αντίτιμο για τα «εντατικά μαθήματα εξαπάτησης» που τους προσέφερε.

Οι πελάτισσες εκπαιδεύονταν σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσαν να περάσουν από την συνέντευξη των αμερικανικών προξενείων στην Κίνα, μεταξύ άλλων αναφέροντας ψευδώς ότι επρόκειτο να παραμείνουν στις ΗΠΑ για δύο εβδομάδες ενώ στην πραγματικότητα σχεδίαζαν να μείνουν μέχρι και τρεις μήνες για να γεννήσουν.

Στην ιστοσελίδα της η εταιρεία μάλιστα καυχιόταν ότι είχε περισσότερους από 500 πελάτες.

Η αμερικανική υπηκοότητα θεωρείται η πιο ελκυστική καθώς εξασφαλίζει προτεραιότητα για θέσεις εργασίας στην αμερικανική κυβέρνηση.

Η κυρία Λι συμβούλευε τους πελάτες της να πετούν από την Κίνα στη Χαβάη, λόγω της πεποίθησης ότι θα ήταν ευκολότερο να περάσουν τα αμερικανικά σύνορα από την συγκεκριμένη πολιτεία. Από εκεί πετούσαν στο Λος Άντζελες όπου στεγάζονταν σε διαμερίσματα μέχρι την γέννα.

Γιατί ήταν παράνομο;

Παρόλο που δεν είναι παράνομο να επισκέπτεστε τις ΗΠΑ και να γεννήσετε, είναι παράνομο το να κάνετε με ψευδείς αιτήσεις βίζας.

Οι Αρχές τόνισαν ότι η κυρία Λι προωθούσε τα οφέλη της γέννας παιδιού στις ΗΠΑ, η οποία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη βοήθεια για την απόκτηση δικαιωμάτων μετανάστευσης των υπόλοιπων μελών της οικογένειας.

Ο  Τραμπ έχει δηλώσει ότι σκοπεύει να καταργήσει τα δικαιώματα απόκτησης ιθαγένειας σε ανάλογες περιπτώσεις.

Λίγα λόγια για το Birth Tourism

Το Birth Tourism είναι η πρακτική του να ταξιδεύει κανείς σε μια άλλη χώρα με σκοπό τον τοκετό στη χώρα αυτή. Ο κύριος λόγος  είναι η απόκτηση της ιθαγένειας του παιδιού σε μια χώρα με ιθαγένεια πρώτου δικαιώματος (jus soli). Ενα τέτοιο παιδί αποκαλείται από τους αμερικανούς «anchor baby» (δηλ. μωρό άγκυρα) εάν η ιθαγένειά του έχει σκοπό να βοηθήσει τους γονείς του να αποκτήσουν το δικαίωμα της μόνιμης παραμονής στη χώρα.

Αλλοι λόγοι περιλαμβάνουν την πρόσβαση στη δημόσια εκπαίδευση, την υγειονομική περίθαλψη, ακόμα και την καταστρατήγηση της πολιτικής των δύο παιδιών της Κίνας. Οι δημοφιλείς προορισμοί περιλαμβάνουν τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά και το Χονγκ Κονγκ.

Σε μια προσπάθεια αποθάρρυνσης του Birth Tourism, η Αυστραλία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιρλανδία, η Νέα Ζηλανδία, η Νότια Αφρική και το Ηνωμένο Βασίλειο τροποποίησαν τους νόμους περί ιθαγένειας σε διαφορετικές χρονικές στιγμές, κυρίως με τη χορήγηση της ιθαγένειας από τη γέννηση μόνο εάν τουλάχιστον ένας γονέας είναι πολίτης της χώρας ή νομίμως μόνιμος κάτοικος που έχει ζήσει στη χώρα για αρκετά χρόνια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...