546
Η Καμίλα Βαλίεβα κέρδισε το χρυσό μετάλλιο με εντυπωσιακή εμφάνιση στους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου το 2022, αλλά βρέθηκε θετική σε παράνομη ουσία | Liu Lu/VCG/Getty Images

Ρωσίδα αθλήτρια έπαιρνε 56 φάρμακα και συμπληρώματα για δύο χρόνια

Protagon Team Protagon Team 15 Μαρτίου 2024, 18:32
Η Καμίλα Βαλίεβα κέρδισε το χρυσό μετάλλιο με εντυπωσιακή εμφάνιση στους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου το 2022, αλλά βρέθηκε θετική σε παράνομη ουσία
|Liu Lu/VCG/Getty Images

Ρωσίδα αθλήτρια έπαιρνε 56 φάρμακα και συμπληρώματα για δύο χρόνια

Protagon Team Protagon Team 15 Μαρτίου 2024, 18:32

Η χρήση ενισχυτικών φαρμάκων και διατροφικών συμπληρωμάτων είναι μια συνήθης, αν και συζητήσιμη τακτική στο χώρο των αθλητών στίβου, αλλά η περίπτωση της Καμίλα Βαλίεβα θα μπορούσε να διεκδικήσει το ρεκόρ Γκίνες. Η ρωσίδα πρωταθλήτρια του καλλιτεχνικού πατινάζ λάμβανε 56 φαρμακευτικά προϊόντα για λιγότερο από δύο χρόνια.

Σύμφωνα με το BBC, η αθλήτρια που τελεί υπό καθεστώς αποκλεισμού, έπαιρνε τα φάρμακα και τα συμπληρώματα από τον Ιανουάριο του 2020 ως τον Δεκέμβριο του 2021 – από τα 13 μέχρι τα 15 της χρόνια. Κανένα από αυτά δεν περιλαμβάνεται στον κατάλογο των απαγορευμένων ουσιών του Διεθνούς Οργανισμού Αντιντόπινγκ (WADA).

Η 17χρονη σήμερα αθλήτρια τιμωρήθηκε με τετραετή αποκλεισμό από τις διεθνείς διοργανώσεις τον περασμένο Ιανουάριο από το Αθλητικό Διαιτητικό Δικαστήριο (CAS), όταν βρέθηκε θετική στην απαγορευμένη ουσία τριμεταζιδίνη –φάρμακο που χορηγείται για τις κρίσεις στηθάγχης– λίγο πριν αγωνιστεί στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2022, όπου κέρδισε το χρυσό μετάλλιο.

Το CAS έδωσε στη δημοσιότητα ένα έξτρα έγγραφο που περιλαμβάνει τα 56 άλλα φάρμακα και συμπληρώματα διαίτης και διατροφής, τα οποία συνταγογραφήθηκαν στη Βαλίεβα μέσω του Ρωσικού Ομοσπονδιακού Ιατρικού και Βιολογικού Οργανισμού (FMBA) από τρεις ιατρούς που την παρακολουθούσαν.

Μια έρευνα της Ρωσικής Υπηρεσίας Καταπολέμησης του Ντόπινγκ (RUSADA) διαπίστωσε ότι η έφηβη αθλήτρια δεν είχε «καμία υπαιτιότητα ή αμέλεια» για το αποτυχημένο τεστ που διενεργήθηκε στις 25 Δεκεμβρίου 2021 – αλλά το CAS έκανε δεκτή την έφεση της WADA τον Ιανουάριο και επέβαλε τον αποκλεισμό. «Το ντόπινγκ σε παιδιά είναι ασυγχώρητη τακτική», αναφέρεται σε ανακοίνωση της WADA.

Σε συνέντευξη Τύπου, ο γενικός διευθυντής της WADA, Ολιβιέ Νίλι ανέφερε χαρακτηριστικά: «Είναι σαφές ότι η γεύση αυτής της υπόθεσης είναι πολύ δυσάρεστη, ειδικά όταν βλέπεις την επιλογή να θυσιαστεί μια αθλήτρια, αντί να υποδειχθεί ποιος την βοήθησε πραγματικά να ντοπαριστεί».

Η Βαλίεβα έγινε γρήγορα διεθνής σταρ, ως η πρώτη γυναίκα αθλήτρια που έκανε τετραπλό άλμα στο καλλιτεχνικό πατινάζ των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων. Η Ρωσία κέρδισε το χρυσό στο ομαδικό καλλιτεχνικό πατινάζ στο Πεκίνο στις 7 Φεβρουαρίου 2022, αλλά τέσσερις ημέρες αργότερα ανακοινώθηκε ότι η Βαλίεβα απέτυχε σε αντιντόπινγκ τεστ πριν από τους Αγώνες.

Η απαγόρευση έχει ισχύ από την ημερομηνία που διεξήχθη το αποτυχημένο τεστ, τα αποτελέσματα του οποίου η Βαλίεβα ισχυρίστηκε ότι ίσως προκλήθηκαν από ένα επιδόρπιο φράουλας που ετοίμασε ο παππούς της στην ίδια σανίδα κοπής που χρησιμοποιούσε για να συνθλίψει τα χάπια του. Η RUSADA δεν παρουσίασε καμία ένδειξη ότι ο παππούς της αθλήτριας λάμβανε τριμεταζιδίνη στην αγωγή του.

Δεδομένης της τρυφερής ηλικίας της Βαλίεβα, υπάρχουν εκκλήσεις για αυστηρότερες κυρώσεις στα μέλη της ομάδας της. Μέχρι στιγμής δεν έχουν ληφθεί μέτρα ενάντια στους τρεις ιατρούς που την κουράρουν, παρότι ένας εξ αυτών έχει δεχθεί κυρώσεις στο παρελθόν για αδίκημα ντόπινγκ.

Ο αποκλεισμός της ρωσίδας αθλήτριας και μια εκκρεμούσα έφεση της Ρωσίας έχουν επιφέρει σύγχυση στις αθλήτριες των χωρών, οι ομάδες των οποίων ετοιμάζονται για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού. Αν επικυρωθεί η αφαίρεση του μεταλλίου της, το χρυσό των αγώνων του Πεκίνου θα δοθεί στις ΗΠΑ, το αργυρό στην Ιαπωνία και το χάλκινο στον Καναδά.

Οι αθλήτριες ζητούν την απονομή των μεταλλίων τους πριν ξεκινήσουν οι αγώνες στο Παρίσι το προσεχές καλοκαίρι, αλλά η διαδικασία καθυστερεί, καθώς η Ρωσία άσκησε έφεση ενάντια στην απόφαση του CAS, στο Ανώτατο Δικαστήριο της Ελβετίας. Παράλληλα, τόσο η ομάδα καλλιτεχνικού πατινάζ του Καναδά, όσο και η Καναδική Ολυμπιακή Επιτροπή έχουν προσφύγει στο CAS απαιτώντας το χάλκινο μετάλλιο των αγώνων του Πεκίνου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...